jogi504 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Napisano 6 Czerwiec 2009 Witam serdecznie czy może ktoś coś wie na temat wież przeciwlotniczych w Gliwicach które były w Gliwicach-Brzezince a zostały pocięte na zlom koło 10lat temu
Hadiuka Napisano 16 Czerwiec 2009 Napisano 16 Czerwiec 2009 Drogi Jogi...,w Gliwicach Brzezince nigdy nie było wież przeciwlotniczych", bo i jaka rola byłaby takiego tworu? Niemniej jednak w Brzezince stały wieże naprowadzające samoloty Luftwaffe na lotnisko gliwickie (tam gdzie jest nadal obecnie). Pozdrawiam w nadziei, że temat został wyczerpany.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 21:59 19-06-2009
jogi504 Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Napisano 17 Czerwiec 2009 Z tego co mówią miejscowi którzy pamiętają II wojnę to były to wieże przeciw lotnicze a nie naprowadzające na jednej było zamontowany szperacz a na drugim działko przeciwlotnicze. Jak by to były wieże naprowadzające na lotnisko to czemu były tylko z tej strony? Ja pamiętam je z dzieciństwa ale w tedy się tym tak bardzo nie interesowałem.Może ktoś ma zdjęcia tych wież?
Grzebiuszka Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Te wieże" to ażurowa konstrukcja (coś jak słup wysokiego napięcia ,wysokości ok 10-15metrów). Chodziłem wokół nich z wykrywaczem i wtedy ubylcy" mówili mi, ze to były wieże naprowadzające na lotnisko ,podobno od strony Bojkowa były też dwie takie wieże. Grzebiuszka-gliwiczanin
Hadiuka Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Byłem w Brzezince dzisiaj i niestety po wieżach nawet śladu nie ma (miałem nadzieję, że choć podstawa...). Starszy mieszkaniec Brzezinki powiedział mi, że jedna wieża była nitowana i metalowa, natomiast druga drewniana. Obie były zaopatrzone pierwotnie w drabiny, ale te zostały wykradzione na samym początku...
jogi504 Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 Z tego co ja pamiętam z dzieciństwa a często tam bywałem bo mam rodzinkę w Brzezince prawie na wprost byłych wież to były to tak jak napisał kolega Grzebiuszka dwie wieże ażurowe jedna wyższa od drugiej.Drabiny zostały zdemontowane zaraz po wojnie żeby ludziska tam nie wchodzili ale to i tak nie pomogło bo my jako dzieciaki i tak chodżiliśmy po nich wspinaliśmy się po konstrukcji od podestu do podestu bo tam były podesty między piętrami.Kolego Hadiuka zgadza się była tam też wieża drewniana ale ona nie miała nic wspólnego z II wojną została zbudowana koło lat 80 XX wieku i przetrwała może 10-15 lat a była to wieża przeciwpożarowa wiem bo też po niej chodziłem. Jeśli chodzi o podstawy to jedna powinna być na polu od strony Kozłowa bo wątpie żeby ktoś zadał sobie tyle trudu żeby to wykopać bo było to trochę betonu a druga powinna być w krzakach jak pojadę za parę dni do Brzezinki to sprawdzę czy są jeszcze może ta w krzakach się uratowała
jogi504 Napisano 21 Czerwiec 2009 Autor Napisano 21 Czerwiec 2009 Najgorsze jest to że człowiek szuka z reguły tego co już nie ma a jak jest to tego nie ceni bo myśli że to będzie wieczne
Hadiuka Napisano 27 Czerwiec 2009 Napisano 27 Czerwiec 2009 jogi504, to najsłuszniejsza sentencja na tym forum, bardzo trafna. Z innej beczki: może obiło Ci się o ucho 6 stawów"? Szukam tego miejsca bezskutecznie i nie wiem, czy właśnie koło historii z pomoca wandali różnego kalibru nie unicestwia tego miejsca...
jogi504 Napisano 28 Czerwiec 2009 Autor Napisano 28 Czerwiec 2009 Hadiuka niestety nic nie wiem na temat 6stawów" ja mieszkam z drugiej strony Gliwic tak że nie mogę ci pomóc nawet jak bym bardzo chciał.Kiedyś mi się coś obiło o uszy z ta nazwą ale muszę po pytac znajomych którzy mieszkają w okolicach ulicy Chorzowskiej może oni będą coś wiedzieć. Jak będę coś wiedział to ci napisze tu na forum albo na metamorfozach.pozd.
Hadiuka Napisano 28 Czerwiec 2009 Napisano 28 Czerwiec 2009 Dziękuję. Dziwnie temat wydaje się abu". :-)
Hadiuka Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Woytas`ie patrzyłem na mapy z lat trzydziestych oraz roku 1942 i... Wiem tyle samo, ile poprzednio. Likwidowany obecnie przez budująca sie 1" staw lub stawy w okolicach Żernik nie udziela mi odpowiedzi na pytania: czy jest to faktycznie pozostałość mitycznych 6 stawów, a jeśli, to czemy stanowi miejsce składowania gruzowiska z wielkiej płyty oraz wszelakiego złomu budowlanego(z tego, co widziałem skladowane było to od lat, zanim ktoś zaprojektował 1".
woytas Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Trzeba Grzebiuszke zaatakowac- toz to jego rejony :)
jogi504 Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 woytas może ty coś więcej wiesz na temat wież z Brzezinki?
woytas Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 niestety nie :(troszke za daleko odemnie - ja tylko Rybnik i najblizsze okolice
jogi504 Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 dzieki, a jesli chodzi o obiekt na Przezchlebiu pisałeś o nim w innym poscie to od pierwszego lipca przechodzi do histori idzie pod młotek.Przejmuje go agencja mienia wojskowego
Hadiuka Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 W istocie, dół wygląda na wyrobisko. Domniemywałem, że to pozostałość piaskowni. Czym było 6 stawów"? Podobno lejami po bombach, które uraczyły stanowisko plot. Powinien tam być bunkier. Z całą pewnością można było dojść od ul. Szymanowskiego, ale dokąd??? Tu niestety moja wiedza urywa się gwałtownie, a bywalca tych okolic dorwać nie mogę.
Cronos Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Doły na pewno głębokie po gliniankach, nie kopane... a na pewno nie po bombach... chyba ze po kapitanie Bombie:P, :P Moim zdaniem zupełnie nie trafny kierunek :P .... Jestem z Zabrza i skierował bym wzrok w storne Gadzikowych wzgórz w rokietnicy kaj niby zakopano cięzarówki z wawelskimi skarbami :P kolejne legendy :P
Hadiuka Napisano 1 Lipiec 2009 Napisano 1 Lipiec 2009 Może i na to przyjdzie czas i pora. Na razie nie rozwikłałem kwestii 6 stawów".
jogi504 Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Napisano 11 Lipiec 2009 Niestety kolego te wieże wyglądały inaczej. Miały konstrukcje podobną do słupów wysokiego napięcia z platformą u góry.Miały coś zamontowane u góry na platformach tylko właśnie co????????
Kuba_70 Napisano 21 Lipiec 2009 Napisano 21 Lipiec 2009 jogi504- obawiam sie, ze te wieze to typowe maszty oswietleniowe stosowane na terenie prawie wszystkich zakladow przemyslowych czy np. jakt na zdjeciu stacjach kolejowych.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.