R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Kolejne moje przedsięwzięcie ma na celu złożenie niemieckiego roweru wojskowego. Początek dało znalezienie na pewnym strychu podramowych skrzynek na amunicję do wojskowych rowerów. Obecnie mam już kilka istotnych elementów, z których chcę złożyć taką maszynę wojenną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 To już mam. Zdaję sobie sprawę że to zbieranina. Bogu dzięki rama wyszperana na innym strychu nie jest ramą od damki (kiedyś ktoś prezentował odrestaurowany rower zrobiony na WH, w którym rama był aod damki...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 To z kolei wykopane- znaczek z błotnika roweru wojskowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Rama szkopska jak widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Wykopany bagażnik- typówka wojskowa, z nitowanych płaskowników stalowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Waffenamt" na skrzynce podramowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Dynamko Boscha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Zapraszam do dyskusji. Na niemeickich rowerach znam się kiepsko. Może ktoś mi coś MĄDREGO doradzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Pomysł rewelacja, no i elementów sporo. Czy w 1914 Niemcy posiadali już oddziały kolarzy - bardzo podobną ramę wykopałem trzy lata temu w rejonie bitwy tannenberskiej właśnie w środku lasu, wśrod kulek i łusek i zasatanawiałem się, skąd się tam wzięła, zwłaszcza że w lesie tym nie było współczesnych śmieci?pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 A to mi zabiłeś klina... Czy ktoś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 R51 to zawsze coś wymyślisz :):):):) - teraz na złomie będę przerzucał stare ramy od bicyklów :):):)- pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 http://www.veteranum.de/?p=36 Witam.R51,wyszperałem coś dla Ciebie,może się przyda.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 ...i jeszcze to ( R51) hehe.pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?p=986719 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renald Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Czy w 1914 Niemcy posiadali już oddziały kolarzy"Posiadali na 100%.Karabinek 98AZ (później znany pod oznaczeniem 98a)zaprojektowany został jako broń, między innymi kolarzy.Wprowadzono go na uzbrojenie w 1908, więc formacja ta w Armii Niemieckiej musiała już wówczas istnieć.źródło: Mauser, Military Rifles of the World" str 178 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Dzięki za odzew. Bardzo fajna fotka (ta pierwsza szczególnie). Postaram się pokazywać nowe łupy jak mi się coś zdarzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 ...i coś z epoki.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 i taka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Ale nawalone towaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Tak się bawią w Holandii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 zajefajna sprawa hehe.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Renald napisał:Czy w 1914 Niemcy posiadali już oddziały kolarzy"Posiadali na 100%.Karabinek 98AZ (później znany pod oznaczeniem 98a)zaprojektowany został jako broń, między innymi kolarzy.Wprowadzono go na uzbrojenie w 1908, więc formacja ta w Armii Niemieckiej musiała już wówczas istnieć.źródło: Mauser, Military Rifles of the World" str 178Kolejne źródło to Baer L., Die leichten Waffen der deutscher Armeen von 1841-1945, s. 51.Pozdr ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rm Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Horst Hinrichsen - adfahr schwadronen" książka w języku niemieckim sporo zdjęć kilka przedruków z instrukcji. wudaje mi się że warto na nią zwrócić uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rm Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 zestaw naprawczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.