Cezar WW II Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Napisano 3 Czerwiec 2009 Nie wiem czy to dobry dział ale napisze. Wiec tak kiedy zacząłem jeździć na poszukiwania słyszałem wiele historii o wojnie i miejscach do poszukiwań większość sprawdziła się lecz jedna historia jest bardzo skomplikowana nie wiem co robić pewnego dnia Ojciec opowiedział mi historię jak z dziadkiem podczas szykowania ogródka odkopali kości i czaszki były one ludzkie zebrali je w worek i cały worek potem zakopali niedaleko bo nie chcieli mieć z tym nic wspólnego teraz mieszka tam jakaś inna osoba lecz kości są dalej nie na jego posesji i pytanie co wy byście z tym zrobili zgłosili gdzieś ??? czy co ja kopać nie będę bo żeby mnie nie zauważyli trzeba przejść przez rzekę a ona jest spora tak więc pytam się co mam robić i jak mi radzicie
Cezar WW II Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Napisano 3 Czerwiec 2009 Widać że nikogo nie interesuje więc sorry za spam
manucc Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 odpuść sobie, niech spoczywają w spokoju... kimkolwiek są...
ZUBIKED Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 I co po śnurkach za bezczeszczenie ojca posadzi.
pik78 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Ja bym to zgłosil dla miejscowej komórki kościelnej czyli dla lokalnego klechy. Moze jaka kapliczke by wybudowal albo chociaz pokropil miejsce martyrologi.
Gniewkos Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Problem, że zostaniesz zauważony to tylko jedyny problem jaki widzisz w tym, że będziesz kopał między ludzkimi szczątkami?oj, nie dobrze się dzieje...
seroczyn Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Dawno się nie logowałem ale jak się czyta takie bzdety to aż żal...cytuję: Ja bym to zgłosil dla miejscowej komórki kościelnej czyli dla lokalnego klechy. Moze jaka kapliczke by wybudowal albo chociaz pokropil miejsce martyrologi."a może jeszcze co kościół postawił. A niby z jakiej racji ma se kapliczkę stawiać.
huk 100 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 seroczyn wyluzuj nie znasz Pika :):) jaj se robi :):) Cezar WW II -kłopotliwy temat do niczego cie nie namawiam zrobisz co zechcesz - ale coś trzeba zrobić , -z tym klechą to tak nie do końca -ale jak masz jakiegoś normalnego -to możesz do niego podejść -może on zgłosi nie ujawniając ciebie - ale z drugiej strony możesz mieć -ich więcej na swojej posesji -pozdro
pik78 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 hehe ,a dlaczego nie ? Polska to katolicki kraj ,moze synagoge wolisz ?
seroczyn Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 A skąd wiesz, że najodpowiedniejsza nie powinien być meczet albo świątynia Buddy, przecież Polska to tolerancyjny kraj...
kindzal Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Ja bym polecal zgloszenie się do Konulatu Rosji:http://odkrywca.pl/konsulaty-rosji-nie-sa-zainteresowane-,653611.html#653611
topik_2006 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Chłopak ma problem a tu niektórzy sobie dowcipkują z tegoTo nie bajka o czołgu w rzece ale chodzi o ludzkie szczątki !Trochę powagi !Co na pewno to musisz coś z tym zrobić !Na początku zrób wywiad z starszymi ludźmi od siebie z wioski czy słyszeli o starym cmentarzu / mordach w okolicy itdMoże na coś trafiszCo do zgłoszenia policji to standardowo zrobią postępowanie wyjaśniające Jeśli twój dziadek nieżywe a zgłosisz na policje to możesz opowiedzieć bajkę że w rodzinie była legenda o szczątkach ludzkich znalezionych w ogrodzie ......A teraz natrafiłeś na ślad że to prawda i postanowiłeś tą sprawę zamknąć :)Co do pytać czego dziadunio nie zgłosił to proste bo się bał za komuny takich spraw ujawniać.
topik_2006 Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 Ja mam niedaleko miejscowość gdzie w 39 mieszkali prawosławni i zagorzali komuniściTeraz raz na jakiś czas w tej miejscowości przy pracach ziemnych znajdują szczątki ludzkieSzkoda że wrześniowych chłopaków :(Tak się kończyła często gościnność komuchów na wschodzie
Cezar WW II Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Ja dowiedziałem się że stały tam niemieckie bunkry no nawet spory ślad po nich pozostał ale wszystko potem zniszczyli ruscy sporo łusek jest niemieckich i ruskich musiało dojść do walk
sid30 Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 to bły gołe kosci czy z resztkami mundurów ?? jak gołe to zgłoś na policje, jak mieli mundurki to są inne instytucje zajmujace sie ekshumacją, fundacje pamieć pojdnanie itp
huk 100 Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 a z kąt wiesz kolego sid30 że to Niemcy ???? A jeżeli juź to fundacja Pamięć -fundacja Pojednanie nie mam nic do rzeczy -pozdro-
abcd Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 Sprawa jest prosta jeżeli masz chęć i intencję rozwikłania tajemnicy tych szczątków zgłoś na policję, lub do proboszcza czy fundacji Pamięć,itp,itd,jeżeli stanowi to dla Ciebie problem zapomnij o sprawie,po co stwarzać sztuczne problemy,wystarczająco dużo jest naturalnych.
abcd Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 Swoją drogę mieszkając w Polsce a prowadząc prace ziemne trzeba się liczyć że głównie ze względu na burzliwą XX wieczną historię tych ziem tu i tam natkniemy się na kości ludzkie,trzeba to uznać za stan naturalny ,ot życie.
fabis94 Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Znam w mojej okolicy o kilka takich miejsc... Znajomy ,który był na wojnie pokazał mi je i powiedziała; Zawsze w Dzien wszystkich świetych gdy wyszedłes wieczorem na dwór dostrzegłeś ,palące się po górach i dolinach świece... Zapalali je ci ,którzy pamiętali,teraz gdy i oni odeszli już nie ma kto ich zapalać...Leżą tam do dziś jeden,pod parkingiem ,2óch pod słupem elektrycznym,kilku w miedzach... Nie wiem po co chcesz tam kopać i rzeke forsować? Idziesz do bramki dzwonisz na dzwonek i mówisz co wiesz... Ostatnio dowiedziałem się o kolejnym leżał u znajomego w samym środku jego altanki,kopano gazociąg i coś się wysypało.....Niech im ziema lekką będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.