Skocz do zawartości

niemiecka radiostacja Torn Eb

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio podczas porządkowania szopy przez jednego dziadka wypadło z niej niemieckie radyjko zamknięte w drewnianej skrzyneczce- dokładnei takie:
i w stanie takim samym jak na fotkach z linku (poza zasmarowaniem wszystkiego na przedniej ściance zieloną farbą-ale sie zmyje...)
http://www.rkd.friko.pl/torneb.html
mam taki mały problem- wydaje sie że poza lekkim zakurzeneim nic radyjku ne jest, ale nie ejstme pewien-czy ktoś zna moze namaiary na jakąś mądrą osobe która mogłąby przeprowadzic przegląd i ew.naprawę takiego cuda-sam nie chcę się za to brać nbo nie mam pojęcia o takich sprawach...

nie wiem czym sie różnią te 2 wersje, ale jak pamiętam to stalowa chyba nie jest,kurde zostawiłem ją na wsi bo myślałem że to jakieś ddrowskie radyjko jest-wron nie miało hehe-na szczęście nie u dziadka u którego to znalazłem tylko do moich dziadków przeniosłem i spokojnie czeka na biureczu tam na mnie:0jak tylko będę na wsi znów sprowadzę radyjko do domu i fotki dam:)

ps.a tak z głupia frant walnę-czy Niemcy nie ekportowali tego?i czy nasza armia przedwrześniowa ich nie miała?tak pytam bo kolorek farby jaką jest przód zasmarowany mi sie jednoznacznie kojarzy-do tego dochodzi fakt znalezienia go na wsi wśród pięknych podiłżeckich lasów-ale z kolei nieładny sposób zasmarowania nie...),wiec ot tak pytanko rzucam-czy mieli to nasi w 39 czy też nie?

• 1 month later...

niestety do dzisiaj nie udało znaleźć się ochotnika na naprawę radyjka:( ale w końcu przyjechało ono do Lublina-tak prezentuje się z przodu-zacząłem delikatne zdejmowanie przemalowań-pod spodem śliczne niemieckie grau

trafiło się fartem:)dziadek stary-znajomy więc pomagałem wywozić śmieci-a to się wyturlało samo pod moje nogi-dziadek na wóz kazał wyrzucić i do dołu do lasu,a ja postanowiłem skrzyneczkę otworzyć i zajrzeć do środka:)no i potem śmiał się ze mnie że śmiecie zbieram;)))

• 2 weeks later...
Czarek, Ponieważ poprzez totala zostałem wywołany" do ablicy", mam taką radę !!!! NIC NIE RÓB, NIE DAWAJ AMATOROM".
Ale to co total napisał, jest WAŻNE,,,,czyli zważ , aby odkryć" rok produkcji, ogólnie przed 1939 były z stopu magnezu, o potem z ZnAl /trzy razy cięższe/, walczyłem z obiema wersjami.
Dokumentacje mam,
Na razie proponuję suszyć", w przewiewnym miejscu.
Dalej się zobaczy!!!
Reszta na Priv
Grzesiek
sp9gmv

• 2 weeks later...
Witam!

Mam takie pytanie odnośnie tejże radiostacji. :)

Czy poza jeszcze jedną skrzynką, w której znajdowało się zasilanie i inne rzeczy w postaci np. słuchawek istniało jeszcze jakieś oporządzenie do tego typu radiostacji?

Pytam bo gdzieś na zdjęciu widziałem jeszcze jedną skrzynkę, nieco większą... Stała osobno i była dopinana do kompletu" jedynie za pomocą przewodu (?) choć może mi się wydawać ;)

Pozdrawiam

Piotr
sq9okg

• 1 year later...

A oto wygrzebana radiostacja.
widoczny brak jednej śruby i głośniczka.
Poza tym brak wszystkiego co nie widać.(pokrywy, kabli, anteny itp.)
Z wyglądu wewnętrznego sprawna (aż błyszczy).
Nr 247077. Znaleziona w Gnieźnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie