nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Witam wszystkich, mam do was pytanie zakupiłem nie dawno M35-tkę na allegro. Jedyną wadą jest popękana góra hełmu i myślę że można by to polecieć migomatem. Po spawaniu planuje go pomalować na rdze (bez czyszczenia) na biało (zimowe kamo) i dopiększyć" go! ,albo zostawić takiego jaki jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Mozna próbować spawać z tym, że zrób to punktowo a nie spawem ciagłym, bo zdeformujesz hełm. Potem jednak go odrzew bo malowanie nie zatrzyma korozji i hełm od spodu będzie korodował i w końcu rdza go zje bardzo mocno, również na spawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Najlepszym rozwiązaniem będzie zostawic ten hauer w takim stanie jak jest. Po spawaniu zniszczysz jego wygląd. Zastanów się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafura Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 I może jeszcze ja dodam swoje nie spawać tylko:1.wytrawić2.zabezpieczyć przed korozją3.od spodu podkleić cienkim płótnem (najlepiej na podkład antykorozyjny)4.pomalować (jak sobie życzysz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Malować taki hełm? Buhahaha. Pomaluj tylko olejem silnikowym i na półkę. Nie wiem komu przeszkadza te pęknięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Thomson może kolega chce go uzyc np. do rekonstrukcji. Co w tym śmiesznego jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Coś ta kalka dziwnie nie pasuje do ogólnego stanu hełmu,ani śladu farby a ona w całosci.Wygląda na sprytnie postarzoną,choć mogę się oczywiscie mylić.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Jak można hełm niemiecki z oryginalnymi deklami użyć do rekonstukcji? czyżby kolega chce go oczyścić, wyszpachlować i pomalować świeżym lakierem? Przecież to niedorzeczne. Na allegro pełno masz dzwonów całych nie popękanych i bez oryginalnej farby, które można dowolnie rekonstruować.Pozdrawiam i radze się na przyszłość zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Kupiony hełm na allegro i wierzysz,ze te podejrzane kalki są oryginalne widać że przyklejone na rdze sztucznie rwane i postarzane to po pierwsze aA po drugie po co ma kupować drugi szrot na allegro jak juz jeden ma. Nie wahał bym sie spawać jak to był by mój hełm. Po trawieniu kalka sie odklei zwyczajnie, albo do reszty rozsypie ( na 90 % to piersze). Jak by mi tak na oryginalnych kalkach zależało to bym kupił dobry hełm z fasunkiem nie zaden wykop ale to już duży wydatek, a takim jak ten ( nie obrżając właściciela)leżącym na półce w tym stanie jaki jest teraz to wolałbym gości nie straszy. Nibur92 weż go doprowadź jak trzeba pospawaj drdzew wyszpalchyj i wymaluj i ładne kalki naklej będziesz bardziej zadowolony niz mając takiego złamaska. Zawsze możesz obok odnowionego drugi podobnie popękany postawić dla porównaniai wtedy bedziesz miał radochę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Thomson zobacz ten hełm prawie farby wokół nie ma kalki a ona taka ładna nie za duży ten kontrast? Jak na wykopka to ta kalka ledwo widoczna powinna być wg mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Chętnie bym zobaczył ten hełm w realu. Jak to nie jest orginalna kalka to ten kto to zrobił jest naprawde dobry.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 jeżeli te dekle są nieoryginalne to zwracam honor. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 A więc jeżeli chodzi o kalkę to racja nie oryginał to mój dzisiejszy test... Na zdjęciu widać bardzo cieniutką serwetkę, serwetkę naklejam na papier taśmą klejącą po boku (bo tak to zacina mi się w drukarce bo jest zbyt cienka) drukuje laserową drukarką wycinam samą serwetkę bez papieru (papier służy mi do podtrzymania kalki) wyciętą kalkę smaruje klejem do papieru z małą ilością wody i przyklejam po godzinie schnięcia można coś przy niej skrobać...:D naprawdę ładnie wygląda, lepiej niż nie jedna z allegro (ostatni kupiłem z allegro i nie byłem zadowolony) i tak to dopiero moja piersza kalka ale następne wychodzą dużo lepiej (jak oryginały ;p) obudziłem się rano i wpadłem na ten pomysł zamiast płacić 15zł i być niezadowolonym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 tu już gotowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Hehehehe i jak panowie, mina zrzedła? :)))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 a hełm bedzie mi odpoczywał na półce nie reko! tak jak już pisałem mam zamiar raczej pospawać migomatem i NA RDZE POŁOŻYĆ BIAŁĄ FARBE by uzyskać taki efekt jak na foto poniżej, być może i po jakimś czasie poprostu zmarnuje się hełmik ale no cóż tak już sobie umyślałemA jeśli ktoś z was ma jakiegoś garnka w malowaniu zimowym prosiłbym na foto!z góry dzięki!:D i pozdrawiam!:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 mniej więcej cos takiego chce taka rdza wydobywająca sie z pod farby coś w tym stylu wiecie o co mi chodzi:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Jak go pomalujesz lekkotak jak ten ostatni to ten efekt kalki będzie mniej widoczny i powinno byc ok. Fajnie to wykombinowałeś. Thomson nie gniewam sie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 lew_1988 to mój 3 hełm dwa hełmy mam juz wyszpahlowane i pomalowane z kalkami z allegro i nie jestem z nich zadowolony dorobiłem do niego też drut wokół i nawet sie prezentuje mam juz fasunki (czeskie)brak tylko obręczy i nitów (nity nie duży problem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Winter kamo.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 dzieki... ale i tak tą kalke jakoś zerwę i nałoże nową(pisałem że to mój test) więc to tylko próba na odczep się" jak nałożę nową kalke i pomaluje to pochwalę sie zdjęciami.:Dale to dopiero po 8czerwca bo narazie do szkoły chodzę i nie mam czasu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 pozwólcie że się pochwalę...:D to jeden z dwóch moich odremontowanych (m42) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.