Kellan Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Witam wszystkich poszukuję informacji dotyczących podziemi pod Parkiem Kościuszki w Katowicach.Może ktoś zajmował się tym tematem ? ? ?Za wszelkie info 100- krotne dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 cos bylo na forum (ale bardzo dawno) - przeszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellan Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Przeglądałem wszystko co jest na necie i dotyczy tego tematutak naprawdę nic konkretnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NEPTUNAK Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 hej pisałeś chyba do mnie sorki ze nie odpowiedziałem ale ledwo miałem czas żeby klawiatury dotknąć.Nic nie wiem na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellan Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 dzięki Neptunakjakbyś miał jakieś info to daj znać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
q Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Ja szukałem jakichkolwiek informacji na ten temat po książkach o starych Katowicach - bez efektu jak na razie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 6 Czerwiec 2009 Share Napisano 6 Czerwiec 2009 Witam . znam osobiście starych dziadków którzy jeszcze jako młodzi chłopcy pod koniec lat 40a na początku lat 50 łazikowali po podziemiach katowickich ( schronach P-LOT) które zbudowano na od Starego dworca do katedry , Urzędu miejskiego wysokościowców katowickich itd. Miasto było dobrze zabezpieczone na wypadek nalotów , ostatnie schrony blokowe budowano jeszcze za czasów PRL do końca lat 50 , jak ktoś się dobrze porozgląda chodząc po Katowicach to zobaczy dobrze widoczne jeszcze betonowe wlotnie powietrza i wyjścia ewakuacyjne niestety mają już zdjęte blaszane przykrywy ewakuacyjne i na to nałożono betonowe przykrywy aby nikt już nie wchodził do podziemi( np koło Katedry ) lub między budynkami starego miasta wzdłuż ul Kościuszki , Jordana etc. Z opowieści starszego Pana z którym się spotykam , uzbrojenia jako takiego raczej nie było albo niewiele , ale za to masę hełmów , masek gazowych schronów LRS , wewnątrz na ścianach korytarz są napisy po niemiecku farbami fosforowymi , z kierunkami gdzie się idzie , wystarczyło raz oświetlić aby znak oddawał poświatę i był czytelny nawet po zgaszeniu latarki. niestety podziemia po zakończeniu wojny nie były kompletnie przez władze miejskie penetrowane lub były ale nic w kierunku konserwacji nie zrobiono , efektem tego jest kompletne zamulenie studzienek odwadniających i w większości korytarz są kompletnie zalane wodą gruntową i częściowo fekaliami z przeciekających i zgniłych rur które przechodziły przez system korytarzy oraz niestety zaszczurzone ( nie wszędzie jest tak krytycznie ). Niestety środowisko eksploratorów w Katowicach jakoś ten temat przemilcza i jakby nie jest tym tematem zainteresowane poza tym najpierw trzeba by pozyskać od władz miasta jakąś dokumentację podziemi jeżeli istnieje i zaczynać od miejsc do których jest dostęp. W wysokościowcu na ul Jordana są dwa systemy piwnic .Wyższa kondygnacja jest użytkowana , niższa zalana z której było wejście do podziemi i schronów LRS. Jak nadmieniłem do końca lat 50 budowano w Katowicach w budynkach zwanych Stalinowcami schrony z wyjściami na środku podwórek i placów zabaw. jak się wejdzie do piwnic tych budynków to do dziś są tam dobrze wybetonowane schrony w których jest pełna kanalizacja z drzwiami gazoszczelnymi oraz na wypadek wojny nuklearnej z własnym systemem wodnym, zbiorniki na 1000l wody , oraz nawet wanna do kąpieli aby zachować jakąś higienę aż nadejdzie z zewnątrz pomoc, byłem tym dość mocno zaskoczony zwiedzając samemu takie schrony . Większość schronów obecnie jest dość splądrowana , ale niektóre po za tym że są brudne i zakurzone są w pełni kompletne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Czerwiec 2009 Share Napisano 7 Czerwiec 2009 http://www.odkrywca.pl/bunkier-w-parku-kosciuszki-w-katowicach-,233476.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellan Napisano 8 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2009 dzięki woytas" ten temat przewertowałem już dawno endrzak" a jeżeli chodzi o Park Kościuszki to wiem na 100%że to na pewno nie były schrony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 od tego trzeba zacząć że nikt tych korytarzy nie eksplorował i nie zrobił dokumentacji ( w Parku Kościuszki ) . W urzędzie Wojewódzkim raczej nie ma dokumentacji , takowa też nie istnieje w Muzeum Śląskim oraz w Muzeum Miasta Katowic . Bunkier to w większości fortyfikacja obronna lub obserwacyjna o częściowym lub całkowitym zastosowaniu wojskowym , niektórzy nazywają bunkrami to schrony bierne dla żołnierzy do odpoczynku - ale to jest interpretacja błędna to tylko schron i trudno z schronu robić bunkier . Tutaj mamy niezbadany system korytarzy podziemnych o niestwierdzonym zastosowaniu , nie wiadomo czy jest to tylko system korytarzy, czy też czy są tam jakiekolwiek pomieszczenia o funkcji biernej lub militarnej. nic nie wiadomo kiedy to budowano z uwagi na brak informacji jakichkolwiek o tych budowlach i ich przeznaczeniu" Pamiętajmy że Park Kościuszki powstał na terenie zurbanizowanym na którym pod koniec XIX w istniały inne budynki fabryczne które zostały zlikwidowane i w okresie XX lecia RP powstał tam zaczątek parku , nie wiadomo czy te podziemia nie zostały w tym czasie zasypane z uwagi na brak ich wykorzystania , Pamiętam jak młody człowiek zwiedzając MRU trafiłem na dwa miejsca gdzie stała masa wybetonowanych podmurówek oraz system korytarzy betonowych łączących te podmurówki oraz systemem częściowej kanalizacji i stacji pomp . We wsi wszyscy mówili że to BUNKRY , a po latach jak dorwałem literaturę okazało się że to były obozy dla budowniczych Międzyrzeckiego Systemu Umocnień i były to owszem podmurówki dla drewnianych baraków a wszystkie były połączone schrono-podziemiami w których na moment nalotu mogli się schronić mieszkańcy baraku oraz dla łatwiej było tam ulokować kanalizację i elektryczność do konserwacji. Jednak po latach został tylko sam beton podmurówek i połączeń podziemnych między tymi barakami - przez co wygląda to dla laika jak system bunkrów . tak samo jest z Parkiem Kościuszki , dopiero po zbadaniu i kwerendzie będzie można opisać czy to schrony podziemne , czy magazyny , czy też połączenia podziemne jakiś starych zakładów z okresu przed I wojną lub z I wojny. Teraz to tylko dywagacje bez potwierdzenia . Oczywistym jest że nie było tam schronów dla ludności cywilnej typu LRS bo naokoło terenów Parku Kościuszki istniało niewiele budynków a teren nawet z wojskowego punktu widzenia nie za bardzo nadawał się do obrony , zresztą Katowice i tereny połączonych miast górnego śląska nie były przygotowywane do intensywnej obrony z uwagi na wysoką wartość tych miast i to że nie były scalone jako jeden organizm ja w przypadku miast Twierdz. Zresztą tak Niemcy jak i Rosjanie nie starali się niszczyć śląska z powodu takiego że jedni myśleli że tu wrócą po zakończeniu wojny a drudzy wiedzieli że tam jest gigantyczny nowoczesny przemysł który można wywieźć za ural. Dlatego też praktycznie Rosjanie otoczyli naokoło cały przemysłowy Śląsk i dali Niemcom jedną drogę odwrotu całej armii która ewakuowała się przez Tarnowskie Góry - Pyskowice- Toszek w kierunku Opola ( tak samo postąpili z miastem Kraków aby uratować to co wtedy Polakom było najdroższe) . Niestety tereny górnego śląska przemysłowej aglomeracji z okresu Panowania Niemców w II wojnie nie zostały w ogóle przysposobione jakimikolwiek bunkrami obronnymi o większej sile , oprócz kilkunastu linii okopów i czasami wsadzonych Koch bunkrach o niewielkiej sile obronnej , Niemcy doskonale zdawali sobie sprawę że walki o praktycznie otwarte miasta aglomeracji przemysłowej to walki które ten cenny ośrodek przemysłowy, to tylko zniszczenie regionu który będzie niezbędnie potrzebny jak powietrze do odbudowy po wojnie samych Niemiec ( co im się i tak nie udało ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellan Napisano 9 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2009 DZIĘKI TENDRZAKna pewno masz sporo racji tylko że część korytarzy była eksplorowana od 1991 do 1992 rprzeprowadzane były profesjonalne badania z których zachowały się dokumenty oraz zostały odnalezione planynie chciałbym pisać więcej żeby nie zapeszyć ale jaksię wszystko wyklaruje na pewno dam znać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tendrzak Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Kellan miło będzie jak się coś dowiesz i dasz znać. Ja byłbym zdecydowanie bardziej zainteresowany podziemiami połączonymi całym systemem schronów i magazynów podziemnych Katowic od starego dworca do urzędu miejskiego dalej do Katedry po drapacz chmur i wzdłuż ulicy Jordana ( to jest kilka kilometrów korytarzy i pomieszczeń - takie małe podziemne miasto o którym mało ktokolwiek wie że istnieje w Katowicach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Tendrzak napisał:Bunkier to w większości fortyfikacja obronna lub obserwacyjna o częściowym lub całkowitym zastosowaniu wojskowym , niektórzy nazywają bunkrami to schrony bierne dla żołnierzy do odpoczynku - ale to jest interpretacja błędna to tylko schroni trudno z schronu robić bunkier .Zapraszam do przeczytania tego wątku i ewentualnej dyskusji. http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=653985#862000 Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 11:46 11-06-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Wokół mojej uczelni, wydziału WBIOS przy ul Jagielońskiej przy rogu koło urzędu marszalkowskiego prowadzone są prace ziemne , bo ocieplają fundamenty. Bez problemu można zauważyć cegły i płyty betonowe wyrzucone na góry ziemi. Jako student tego wydziału niejednokrotnie widziałem że nawet z poziomu piwnic są zejścia niżej. Szkoda gdyby coś perfidnie tam zniszczono. Nie mówię hop, na dniach obadam dokładnie sprawe i zdam relacje.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fluooo Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 a co z okolicami kina rialto....tam tez cos siedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.