Skocz do zawartości
  • 0

jakieś bolce ? - ID

tyfus

Pytanie

Napisano
a nie jakieś nity przypadkiem?, to tylko moja teoria, ale wydaje mi się ze ta wąska końcówka jest po to żeby ją móc zaklepać.
pzdr.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
trochę skomplikowany kształt jak na nity. Wydaje mi się ,że przy nitach stawiano na prostotę - tak jest do dzisiaj, ale....
Napisano
Konkretnie to nie jest iglica, tylko zwalniacz iglicy. Iglica uderzała w spłonki w górnej częsci granatu. Te zwalniacze wyrzucała spręzynka w które były włozone. Wylatywały one otworem z boku zapalnika. Otwór ten znajdował się pod łyzką. Iglica to element, który uderza w spłonki, te olce" w nic nie udezały a jedynie zwalniały iglicę.
Napisano
Spłonki były w górnej czesci zapalnika oczywiście ( mały bład), konkretnie tuż pod wieczkiem, które zakrywało od góry wnętrze zapalnika.
Napisano
Bardzo dobrze go zaznaczyłeś :) Chodziło mi tylko o to, że to nie jest iglica, iglica jest z lewej strony na twoim rysunku, a spłonka nad tym olcem"
Napisano
Bolec zwalniał iglicę na sprężynie. Wyciągałeś zawleczkę spręzyna, w której był osadzony bolec odpychała bolec, który odpychał łyżkę granatu i wylatywał bokiem zwalniając iglicę, która uderzała w spłokę. Dalej następował zapłon lontu prochowego aż do ładunku inicjującego i bum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie