zb23 Napisano 26 Maj 2009 Autor Share Napisano 26 Maj 2009 Panowie.Przede wszystkim witam,obserwuie forum już od dłuższego czasu skorzystałem z wielu Waszych porad,a więc myśle że i w tym wypadku Mi doradzicie.Znalazłem niewielki pucharek srebrny pokryty farbą oleiną, oczyściłem go rozpuszczalnikiem,farba zeszła ale teraz pucharek mi czarnieje.Prubowałem już różnych sposobów łącznie z pastą do zębów dalei po tygodniu nachodzi osad brudzący ręce.Proszę o rade czy jest na to sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 26 Maj 2009 Share Napisano 26 Maj 2009 Próbowałeś pasty do Srebra KIWI? Płyn tej samej firmy ale do mosiądzu jest świetny, więc pewnie do srebra nie będzie się gorzej sprawował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 26 Maj 2009 Share Napisano 26 Maj 2009 Raczej nic na to nie poradzisz. Srebro ma to do siebie, że nieużywane, z nieograniczonym kontaktem z powietrzem samoistnie pokrywa się patyną. Nie mówię tu o monetach, medalach itp. spoczywających w klaserach czy innych zamknięciach z ograniczonym dostępem powietrza atmosferycznego.Przypuszczam że spotkałeś się z tym na filmach, gdzie służba polerowała srebra". To chodziło właśnie o to.Pasty do Srebra KIWI, nie używałem. Więc nie wiem jak działa.Przypuszczam że spowalnia ten proces. Napewno nie zaszkodzi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zb23 Napisano 26 Maj 2009 Autor Share Napisano 26 Maj 2009 Panowie dziękuie ale moim zdaniem tapatyna"nachodzi zbyt szybko i nachodzi w te miejsca gdzie była farba w miejscach gdzie jej nie było jest patyna orginalna i tak mocno nie bródzi, myśle że coś sknociłem rozpószczalnikiem,czy to możliwe?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 26 Maj 2009 Share Napisano 26 Maj 2009 A jesteś pewny że to jest srebro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zb23 Napisano 26 Maj 2009 Autor Share Napisano 26 Maj 2009 Tak na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 26 Maj 2009 Share Napisano 26 Maj 2009 Z jakich lat jest ten wyrób i jaką ma próbę ? Zastanawia mnie po jakiego grzyba ktoś malował srebro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zb23 Napisano 27 Maj 2009 Autor Share Napisano 27 Maj 2009 Tak wygląda tydzień temu czyszczony.Pruby niema jest tylko wybita jakaś posta litera G i napis WILM.Jubiler twierdzi ze to srebro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zb23 Napisano 27 Maj 2009 Autor Share Napisano 27 Maj 2009 Jesli dobze widac tak brudzi ta niby patzna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 Bardziej mi wygląda to na plater niż srebro. Ma wybitą puncę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 Jezeli ten jubiler twierdzi że to jest srebro, to sprzedaj mu to natychmiast, gdyż srebrem to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zb23 Napisano 27 Maj 2009 Autor Share Napisano 27 Maj 2009 Panowie dziękuie.Jeśli chodzi o jubilera to proponował mi tak śmieszną cene że większą wartość dla mnie przedstawia jako pamiątka po wyprawie, twierdził że cena srebra jest bardzo niska.Jeszcze jedno PLATER"co to za stop i jak go traktować przy czyszczeniu.Jeśli chodzi o punce to jest tylko jakaś postać bardzo słabo czytelna i oczywiście te napisy których też nierozómie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Maj 2009 Share Napisano 27 Maj 2009 Plater to nic innego jak powłoka ze srebra, i przy czyszczeniu postępujesz jak ze srebrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.