Skocz do zawartości

Srebro

zb23

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie.Przede wszystkim witam,obserwuie forum już od dłuższego czasu skorzystałem z wielu Waszych porad,a więc myśle że i w tym wypadku Mi doradzicie.Znalazłem niewielki pucharek srebrny pokryty farbą oleiną, oczyściłem go rozpuszczalnikiem,farba zeszła ale teraz pucharek mi czarnieje.Prubowałem już różnych sposobów łącznie z pastą do zębów dalei po tygodniu nachodzi osad brudzący ręce.Proszę o rade czy jest na to sposób

Raczej nic na to nie poradzisz. Srebro ma to do siebie, że nieużywane, z nieograniczonym kontaktem z powietrzem samoistnie pokrywa się patyną. Nie mówię tu o monetach, medalach itp. spoczywających w klaserach czy innych zamknięciach z ograniczonym dostępem powietrza atmosferycznego.
Przypuszczam że spotkałeś się z tym na filmach, gdzie służba polerowała srebra". To chodziło właśnie o to.

Pasty do Srebra KIWI, nie używałem. Więc nie wiem jak działa.Przypuszczam że spowalnia ten proces. Napewno nie zaszkodzi :-)

Panowie dziękuie ale moim zdaniem tapatyna"nachodzi zbyt szybko i nachodzi w te miejsca gdzie była farba w miejscach gdzie jej nie było jest patyna orginalna i tak mocno nie bródzi, myśle że coś sknociłem rozpószczalnikiem,czy to możliwe?.

Panowie dziękuie.Jeśli chodzi o jubilera to proponował mi tak śmieszną cene że większą wartość dla mnie przedstawia jako pamiątka po wyprawie, twierdził że cena srebra jest bardzo niska.Jeszcze jedno PLATER"co to za stop i jak go traktować przy czyszczeniu.Jeśli chodzi o punce to jest tylko jakaś postać bardzo słabo czytelna i oczywiście te napisy których też nierozómie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie