Skocz do zawartości
  • 0

Pociski tępołukowe

GeneralRemek

Pytanie

Napisano
Witam!

Czym one tak naprawdę są, jakie mają właściwości, czym różnią się od zwykłych? (chodzi mi o takie mosinowskie, mannlicherowskie, jak te http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/dsc06981.jpg)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Czym one tak naprawdę są, jakie mają właściwości, czym różnią się od zwykłych? (chodzi mi o takie mosinowskie, mannlicherowskie, jak te http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/dsc06981.jpg)
Napisano
amunicja ostrołukowa miała stabilniejszy lot pocisku, większy zasięg i siłę przebicia (lepsze właściwości balistyczne).
Napisano
Tak naprawde sa to pociski tepołukowe (jak w tytule wątku). Nie różnią się niczym od zwykłych, bo są... zwykłe. A raczej nimi były, do czasu opracowania nowych - ostrołukowych. Właściwości mają takie same - też zabijają i ranią. Swój kształt wywodzą wprost od tępołukowych pocisków z naboi czarnoprochowych. Początkowo nowa amunicja na proch bezdymny, pomimo zmniejszenia kalibru do około 8 mm, też miała tepołukowe pociski. Dopiero po jakimś czasie zorientowano się, że nowy proch może dawać jeszcze lepsze osiągi balistyczne. Część armii to wykorzystała (zobacz: Mauser, Lebel, Mosin). Pozostali (np. Mannlicher) mieli to gdzieś... ;)
Napisano
@mowglyn kazda amunicja rani i zabija... ale lot pocisku ostrołukowego jest stabilniejszy i z większym zasięgiem (stawia mniejszy opor w trakcie lotu), do tego naboj tępołukowy rozklapiał się niejednokrotnie w ciele np na kosciach i zostawał w nim, a ostrołukowy przelatywał na wylot zostawiając niejednokrotnie nie mały otwór wylotowy....
musze poszukać filmików gdzie przeprowadzano testy na blokach gliny :)

dodam tylko ze amunicja ostrołukowa zaczęła być wprowadzana w armiach od 1910 roku
Napisano
Witam do kolegi ralfen nie zgadzam sie z ostatnią częscią Twojego posta,ja znajduje naboje od mosina na przykład z 1905 roku i pociski są ostrołukowe.
Pozdro!!
Napisano
to moze sprecyzuje ze na bardziej powszechny uzytek... ja znowu kpie mosiny 1911 tępołukowe więc reguły chyba na to nie ma :)
ale dzieki za korekte :)
Napisano
Raflen!
Dziękuję za uściślenie mojej wypowiedzi. Pisząc, niejako z pewnym przekąsem, o działaniu pocisków tępołukowych wspomniałem jedynie o końcowym efekcie ich działania.
Pozdro!
Napisano
paja212121
powiem tak... zależy to od miejscówki na pewnych terenach wychodzą same ostre, ale mam też miejscówkę gdzie znalezienie ostrego mosina graniczy wręcz z cudem... ale ogólnie w terenie częściej spotykam ostre.

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie