GeneralRemek Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Witam!Czym one tak naprawdę są, jakie mają właściwości, czym różnią się od zwykłych? (chodzi mi o takie mosinowskie, mannlicherowskie, jak te http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/dsc06981.jpg)
szaher Napisano 24 Maj 2009 Napisano 24 Maj 2009 Na moich terenach wychodzą tylko te pociski zwane tępołukowe
GeneralRemek Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Witam!Czym one tak naprawdę są, jakie mają właściwości, czym różnią się od zwykłych? (chodzi mi o takie mosinowskie, mannlicherowskie, jak te http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/dsc06981.jpg)
raflen Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 amunicja ostrołukowa miała stabilniejszy lot pocisku, większy zasięg i siłę przebicia (lepsze właściwości balistyczne).
mowglyn Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 Tak naprawde sa to pociski tepołukowe (jak w tytule wątku). Nie różnią się niczym od zwykłych, bo są... zwykłe. A raczej nimi były, do czasu opracowania nowych - ostrołukowych. Właściwości mają takie same - też zabijają i ranią. Swój kształt wywodzą wprost od tępołukowych pocisków z naboi czarnoprochowych. Początkowo nowa amunicja na proch bezdymny, pomimo zmniejszenia kalibru do około 8 mm, też miała tepołukowe pociski. Dopiero po jakimś czasie zorientowano się, że nowy proch może dawać jeszcze lepsze osiągi balistyczne. Część armii to wykorzystała (zobacz: Mauser, Lebel, Mosin). Pozostali (np. Mannlicher) mieli to gdzieś... ;)
GeneralRemek Napisano 23 Maj 2009 Autor Napisano 23 Maj 2009 Pięknie dziękuję za przydatne i rzeczowe info :)Pozdrawiam!
raflen Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 @mowglyn kazda amunicja rani i zabija... ale lot pocisku ostrołukowego jest stabilniejszy i z większym zasięgiem (stawia mniejszy opor w trakcie lotu), do tego naboj tępołukowy rozklapiał się niejednokrotnie w ciele np na kosciach i zostawał w nim, a ostrołukowy przelatywał na wylot zostawiając niejednokrotnie nie mały otwór wylotowy....musze poszukać filmików gdzie przeprowadzano testy na blokach gliny :)dodam tylko ze amunicja ostrołukowa zaczęła być wprowadzana w armiach od 1910 roku
paja212121 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 Witam do kolegi ralfen nie zgadzam sie z ostatnią częscią Twojego posta,ja znajduje naboje od mosina na przykład z 1905 roku i pociski są ostrołukowe.Pozdro!!
raflen Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 to moze sprecyzuje ze na bardziej powszechny uzytek... ja znowu kpie mosiny 1911 tępołukowe więc reguły chyba na to nie ma :) ale dzieki za korekte :)
mowglyn Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 Raflen!Dziękuję za uściślenie mojej wypowiedzi. Pisząc, niejako z pewnym przekąsem, o działaniu pocisków tępołukowych wspomniałem jedynie o końcowym efekcie ich działania.Pozdro!
paja212121 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 tak na marginesie ralfen czy u Ciebie tepołukowe tez trafiają sie duzo rzadziej bo u mnie zdarzają sie bardzo rzadko?Pozdro!!!
raflen Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 paja212121 powiem tak... zależy to od miejscówki na pewnych terenach wychodzą same ostre, ale mam też miejscówkę gdzie znalezienie ostrego mosina graniczy wręcz z cudem... ale ogólnie w terenie częściej spotykam ostre.pozdro!
Pytanie
GeneralRemek
Czym one tak naprawdę są, jakie mają właściwości, czym różnią się od zwykłych? (chodzi mi o takie mosinowskie, mannlicherowskie, jak te http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/dsc06981.jpg)
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.