tyfus Napisano 22 Maj 2009 Autor Share Napisano 22 Maj 2009 zwracam się z prośbą do szanownych kolegów o ID wytwórni groszków niemieckich. Może ktoś dysponuje wiedzą, może jakimś linkiem do tych guziczków. Chciałbym pogłębić wiedzę w tym temacie :)Mam np. groszki z nastepującymi sygnaturami :F L L - wszystkie literki są w kółkachZS 39B.H.L&GA.M.S.BJ 41J.F.S.L.N.N. i wiele innychza pomoc z góry dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 Moim zdaniem: FLL to Friedrich Linden,Ludenscheid;JFS-Josef Feix & Sohne(Gablonz);AMS-August Menze & Sohn(Wien);ZS-Ziemer und Sohne(Oberstein),pozostałych sygnatur nie potrafię przypisac konkretnemu producentowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 ponawiam pytania kto wie niech napisze sygnaturę oraz info. co ona oznacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 FZS Fritz Zimmerman und Sohne, LudenscheidBSW Gebruder Schweiger, WienS.H.u.Co. Sohni, Heubach & CoWH Walter & HenleinJFS Josef Feix Sohne GablonzA Assmann und Sohne, LudenscheidC.W. Carl Wilde, HamburgR.S.S. Richard Simm & Sohne, GablonzR.S. Rudolf Souval, WeinF.O. Freidrich Orth, WeinWH Hermann Wernstein, Jena-LobstadtF.L.L. Friedrich Linden, LudenscheidC.E. Junker, BerlinAS Adolf Schilze, GrunwaldH.A. Hermann Aurich, DresdenGWL Gerbruder Weger, LudenscheidA&S Assmann und Sohne Ludenscheid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 no >chemik3< masz u mnie napój energetyczny ;) po 4 miesiącach ...... i 3 odpowiedziach :)brawo i dzięki za ID ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 26 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2009 dodatkowe info :powyższe wytwórnie, to nie są wszystkietrafiły mi się groszki z sygnaturami, których niestety nie ma na tej liście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmpanzer73 Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 ja też na groszku mam sygnaturę U 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHADOR Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 No ja też mam sygnaturę, której nie ma na powyższej liście.Pytanie: Która fabryka biła na groszkach sygnaturę MOTZ"?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jano2360 Napisano 21 Marzec 2010 Share Napisano 21 Marzec 2010 Ja też mam sygnaturę której nie ma na tej liścieKtóra fabryka dawała oznaczenie G.B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odyn12 Napisano 21 Marzec 2010 Share Napisano 21 Marzec 2010 Witam! MOTZ" to sygnatura firmy C.W. Motz & Co Brandenburg adH /an der Havel/ Brandenburg nad rzeką Havel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Witam,a może wiecie kto to był :F.Sch??cynkowy groszek bardzo cienki i biednie wykonanypozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 mam tylko z sygnaturami E.Sch.L. - producent nie rozszyfrowanyskoro twój F. Sch. , to sygnatura Sch. - musi mieć jakieś wspólne znaczenie ...http://myvimu.com/exhibit/19663-guzik-niemiecki-groszek-e-sch-l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 przepraszam że śmiecę :E.Sch.nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 a były groszki wykonane ze stali nierdzewniej ? bo posiadam chyba takiego , posiadam taz groszka miedzianego pomalowanego na biało . tyfus zbierasz groszki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 tak zbieram, ale tylko z sygnaturami producentów.Na marginesie - kopię się z internetem żeby wyczaić producentów, ale z tym jaet jak koniowi pod górkę :)staram się stworzyć taką bazę/kompendium na stronie myvimu :http://myvimu.com/collection/702 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek250 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 a ja posiadam taki. sygnaturka- WRi też proszę o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 ja mam jeszcze aluminiowy malowany na zielono srednica 19mm, sygnatura:M0I7cos takiegopozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 14 Styczeń 2011 Share Napisano 14 Styczeń 2011 Przypomnę mój problem". może ktoś rozpozna sygnaturę.http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=680646 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 Ernst Schneider, Lüdenscheid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 14 Kwiecień 2011 Share Napisano 14 Kwiecień 2011 WR - Werner Redo, Saarlautern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kjd Napisano 20 Czerwiec 2016 Share Napisano 20 Czerwiec 2016 V. Q K. tez prosiłbym o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.