Skocz do zawartości

guziki,odznaka itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!!trafil mi sie ostatnio taki dziwny odwaznik? ten po prawej a moze cos innego to jest? w srodku jest sygnowany numerem 8 i orlem chyba pruskim moze ktos wie do czego to sluzylo bo mi sie kojarzy z jakims odwaznikiem?

Napisano

a tutaj jakies odznaczenie marynarskie oraz guziki odznaka chyba noszona na rekawie tak mi sie kojarzy poniewaz sa pozostalosci po materialowej podkladce oraz metalowa na gorze tak jak w np.odznaka kierowcy wh!ale to raczej I wojenne guziki lezaly w poblizu wiec dodalem jako calosc na fotce ten z prawej to chyba jakis z plaszcza oficerski?

Napisano
Odznaka(a jest to chyba emblemat z naszywki)Deutscher Flotten Verein-Srowarzyszenie Niemieckiej Floty,organizacja istniała w latach 1898-1934 ,i jak zrozumiałem z opisu była czymś analogicznym do międzywojennej polskiej Ligi Morskiej i Kolonialnej http://de.wikipedia.org/wiki/Deutscher_Flottenverein
Napisano
guzik nr3 to francuska gwardia?ale to chyba z okresu wojny francuso-pruskiej?dziwne nigdzie takiego nie moglem znalesc czy to zadki guzik?
Napisano
To odważnik miseczkowy, komplet składał się z kilkunastu miseczek różnej wielkości wchodzących jedna w drugą i zamykanych specjalną obejmą i wieczkiem, używane od średniowiecza do początku XX w.
Napisano

witam!zeby nie zakladac nowego watku mam nastepne odznaczki do id.:-)
nr1.odznaka wielkosci II-gowojennej srebrnej za rany wykonana z mosiadzu srebrzonego nie wiem czy w srodku jeszcze cos bylo i czy to na czapke odznaka?

Napisano

nr4.to tez jakas odznaka dla hj ale jaka widzialem kidys podobna ale na odwrocie miala zamiast znaku A to rzm i swastyka oraz piorun i literki DJ byly srebrzone lub niklowane a te maja taki brazowy kolor napewno to nie patyna?

Napisano

nr5.to rombiki z czpek hj a moze bluzy?ale wlasnie takie jak ten z lewej strony trafialy sie czesto zas chodzi mi o ten po prawej czy to wczesniejszy wzor?a moze inny wytworca?poniewaz pierwszy raz trafilem wlasnie taka odmiane z taka emalia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie