Skocz do zawartości
  • 0

Co to za mundur polski

mmland

Pytanie

Napisano

Co to może byc za mundur, a może ktoś rozpozna co to za jednostka.
Osoba od której dostałem to zdjęcie mówi że jest to jej ojciec który uczestniczył w wojnie polsko-bolszewickiej w 1920roku.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A do zdjęcia dostałem taki oto krzyż walecznym na polu chwały z 1920ruku. Podobno dostał go za uczestnictwo w zdobyciu Kijowa.

Napisano
ponownie odświeżam temat a dletego iż nie jestem zbytnio znawcę odznaczeń a chodzi mi o ten krzyż walecznych który przedstawiłem wyżej.
Problem jest w tym iż on jest mniejszy od innych i ma wymiary 36 na 36 mm a nie jak podają źródła 44 na 44
Napisano
Kurtka mundurowa wygląda na oficerską wz19, na patkach oznaka kołnierzowa żołnierzy z jednostek 21 i 22 Dywizji Piechoty Górskiej. Innymi słowy - Podhalańczyk.
Napisano
guziki na fotce to nie wz.19, tylko raczej mosiezne z lat `20, albo coś inspirowanego Błękitną Armią J. Hallera.
oczywiscie jak najbardziej na mundurze wz.19
zdrów!
Napisano
Te dywizje wtedy jeszcze nie zostały sformowane - zdjęcie jest późniejsze. W każdym razie to może być 2 Pułk Strzelców Podhalańskich, 5 PSP. 2 PSP wkroczył do Kijowa w 1920 r, zerknij sobie chociażby do wikipedii i tam poszperaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie