Skocz do zawartości
  • 0

okładki polskich bagnetów

said2

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zapach drewna i lakieru, wiele kopii nadal ma takowy. Gorzej gdy ktos uzyje starego drewna.

Dalej ksztalt otworu w niemieckich, i ilosc karbow (ale sa wyjatki).

No i sruby pod lupe, czy sa slady rozkrecania, brud, itp.

Okładki współcześnie robione często od wewnętrznej strony nie posiadają kanałka i wycior karabinu między nimi się nie mieści. Najczęściej okładziny robi się dzisiaj tak, by wyglądały- wartościami praktycznymi mało kto się dzisiaj przejmuje (rzadko który zbieracz ma karabin jako uzupełnienie bagnetowej kolekcji).
Jeśli okładziny były już wcześniej zdejmowane- sprawdź, czy taki rowek wzdłuż okładzin jest. Jeśli okładziny są przykręcone, to spróbuj wepchnąć w bagnet od tyłu drut o średnicy otworu w metalu głowicy – jeśli drut zawadzi o drewno, to najprawdopodobniej okładzina jest nieudolnie podrobiona.
Pozdrawiam,
Piotr.

Zukuri-ja swoje też robię z drewna bukowego - wiec to nie sposób. Trzeba wg. mnie mieć nosa i trochę znać się na drewnie żeby stwierdzić czy to jest stare czy nowe drewno. Ale pewności nie ma.

Ja też- robiąc kopie takich okładzin frezuję w nich kanałek. Jeśli bagnet ma oporę - robię pod nią uskok + kanałek (bez niego okładziny będą od opory odstawać).
Podałem sposób, który pozwoli odsiać pewną część z takich wątpliwych okładzin.

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie