said2 Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Jak prawidłowo odróżnić orginalne okładki od kopii??Podzielcie się swoją wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Zapach drewna i lakieru, wiele kopii nadal ma takowy. Gorzej gdy ktos uzyje starego drewna.Dalej ksztalt otworu w niemieckich, i ilosc karbow (ale sa wyjatki).No i sruby pod lupe, czy sa slady rozkrecania, brud, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
said2 Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Jak prawidłowo odróżnić orginalne okładki od kopii??Podzielcie się swoją wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukuri Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Okładki współcześnie robione często od wewnętrznej strony nie posiadają kanałka i wycior karabinu między nimi się nie mieści. Najczęściej okładziny robi się dzisiaj tak, by wyglądały- wartościami praktycznymi mało kto się dzisiaj przejmuje (rzadko który zbieracz ma karabin jako uzupełnienie bagnetowej kolekcji).Jeśli okładziny były już wcześniej zdejmowane- sprawdź, czy taki rowek wzdłuż okładzin jest. Jeśli okładziny są przykręcone, to spróbuj wepchnąć w bagnet od tyłu drut o średnicy otworu w metalu głowicy – jeśli drut zawadzi o drewno, to najprawdopodobniej okładzina jest nieudolnie podrobiona.Pozdrawiam, Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Zukuri-ja swoje też robię z drewna bukowego - wiec to nie sposób. Trzeba wg. mnie mieć nosa i trochę znać się na drewnie żeby stwierdzić czy to jest stare czy nowe drewno. Ale pewności nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Dobre kopie mają i kanałek... Mój kolega np. dorabia piękne i realistyczne okładki do każdego w sumie typu bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukuri Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Ja też- robiąc kopie takich okładzin frezuję w nich kanałek. Jeśli bagnet ma oporę - robię pod nią uskok + kanałek (bez niego okładziny będą od opory odstawać).Podałem sposób, który pozwoli odsiać pewną część z takich wątpliwych okładzin.Pozdrawiam, Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukuri Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Warto też zwrócić uwagę na gatunek drewna- oryginalne robiono z drewna bukowego.Pozdr, Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
said2
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.