Skocz do zawartości
  • 0

prosze o ID guzika

Zone51

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pierwszy to kaisersliche marine, drugi to ozdobny cywil z początku XIXw.

wgniot na koronie sugerował mi inne rozwiązanie, ale po bliższych olgędzinach, to jednak marynarka II Rzeszy Niemieckiej.
zdrów!!
Napisano
szukałem i nie znalazłem takiego , jedynie podobne ,
oficerskie srebrne i złote lub pozłacane ,
większości korona jest wypukłe a tu jest wklęsła ze wzorkiem jeszcze w środku
dlatego pytam konkretnie z jakiego okresu i czy ma ktoś foto takiego guzika ?
Napisano
Awers Twojego guzika to wzór guzika oficerskiego Kaiserliche Deutsch Marine" czyli marynarka wojenna II Rzeszy niemieckiej, jak już napisał Ci 8total4.
Wklęsłość" korony jak i części kotwicy powstała w sposób mechaniczny.Fotki są na stronie Knopfsammler" możesz sobie odszukać.
Mogę jeszcze dodać, iż guziki te produkowano w pięciu wielkościach tj. 25 mm, 20 mm, 17 mm, 13.5 mm, 12.5 mm.
Guziki dwuwarstwowe, sygnowane w większości K.D.M.", Deutsche Marine", Kaiserl: Deut:Marine", D.Marine", Kaiserliche Marine" przy czym występowały sygnatury producenta. Bywają też guziki z samą sygnaturą producenta.Guziki z okresu 1875-1918.
Bez sygnatur to guziki kopie wykonane współcześnie.
Rewers guzika w bardzo kiepskim stanie,spróbuj troszeczkę doczyścić i przetrzeć wazeliną, może wyjdą resztki sygnatur.Tylko nie mocz go w oliwce.
Pozdrawiam!.
Napisano
Wzorek z korony masz tutaj :http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Kaiserstandarte.svg&filetimestamp=20080422161848

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie