Skocz do zawartości

Czyszczenie monet z pożaru

XII

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Głównie chodzi mi o monety srebrne ale o monetkach z innych metali też byłoby miło się dowiedzieć ;) Czym i jak je wyczyścić by pozbyć się tego czarno-grafitowego nalotu (nagaru)? Do testów mam 10gr z 1840r ;) jakby co mogę dać fotki przed i po.

Pozdrawiam.

OK, więc przepraszam z całego serca, że się pomyliłem z działem i proszę Administratora forum o przeniesienie tego tematu do stosownego działu. Kamienowanie zostanie odroczone? Mogę liczyć na łaskę? :-)

Pozdrawiam.

no ok, płyn kiwi do srebra i złota... powiadasz, że usuwa patynkę z moniaków... kwasek cytrynowy też usuwa patynę, jednak ten nie radzi sobie z osadami grafitowo czarnymi na monetce która przebywała w ogniu...

...a są jakieś metody lub środki które czyszczą a nie usuwają patynki?

...nie no nie chodziło mi o to bo to w sumie nie możliwe :) to było jako dodatkowe pytanie w sumie można powiedzieć, że offtopic :) no ale biorąc pod uwagę monetki które nie były w ogniu to jak je wyczyścić by została patynka lub jak je lekko zestarzeć :) zawsze to jakoś inaczej wygląda :) ...a co do tematu to pytanie nadal aktualne jak się pozbyć tego nagaru - pozostałości po ogniu ze srebrnej monetki?

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie