XII Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 Witam,Głównie chodzi mi o monety srebrne ale o monetkach z innych metali też byłoby miło się dowiedzieć ;) Czym i jak je wyczyścić by pozbyć się tego czarno-grafitowego nalotu (nagaru)? Do testów mam 10gr z 1840r ;) jakby co mogę dać fotki przed i po.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 to bardziej do działu Konserwacja, a nie tutaj! Potem wszystko takie wymieszane na forum nie wiadomo co gdzie czytać!pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XII Napisano 7 Maj 2009 Autor Share Napisano 7 Maj 2009 OK, więc przepraszam z całego serca, że się pomyliłem z działem i proszę Administratora forum o przeniesienie tego tematu do stosownego działu. Kamienowanie zostanie odroczone? Mogę liczyć na łaskę? :-)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 Sreberko to autoliza, albo prościej możesz użyć płynu KIWI" do czyszczenia srebra i złota, tylko że on usuwa patyne z monetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XII Napisano 8 Maj 2009 Autor Share Napisano 8 Maj 2009 no ok, płyn kiwi do srebra i złota... powiadasz, że usuwa patynkę z moniaków... kwasek cytrynowy też usuwa patynę, jednak ten nie radzi sobie z osadami grafitowo czarnymi na monetce która przebywała w ogniu... ...a są jakieś metody lub środki które czyszczą a nie usuwają patynki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Maj 2009 Share Napisano 8 Maj 2009 Patyna na monetach poddanych działaniu ognia?ciekawe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XII Napisano 8 Maj 2009 Autor Share Napisano 8 Maj 2009 ...nie no nie chodziło mi o to bo to w sumie nie możliwe :) to było jako dodatkowe pytanie w sumie można powiedzieć, że offtopic :) no ale biorąc pod uwagę monetki które nie były w ogniu to jak je wyczyścić by została patynka lub jak je lekko zestarzeć :) zawsze to jakoś inaczej wygląda :) ...a co do tematu to pytanie nadal aktualne jak się pozbyć tego nagaru - pozostałości po ogniu ze srebrnej monetki?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapajew231 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 SpróbujTytanu"(trzeba go tylko mamie lub żonie buchnąć z łazienki).I jeszcze-mocniejszy jest zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.