huk 100 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 wyszło na pozycjach I i II wojennych mosiądz pozłacany a raczej co z tego pozłocenia zostało -proszę o wszelkie sugestię -dla mnie wygląda jak pudełko na komunikanty czy wiecie jak wyglądało w całości ???
saperfts Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 tak mi sie wydaje ze to bylo na hostie albo do ostatniego namaszczenia.. moglo byc na ten olejalbo sie myle
Skok Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Mój trafił się w miejscu potyczki z 1945 roku pomiędzy Armią czerwona, wędrującym kotłem toruńskim.Pozdr
huk 100 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 a u mnie jest widoczny krzyż u góry i jakieś pioruny-strzałki na dole -jak podczyszczę to kleje fotkę - moja wyszła w Biesach -pozdro
huk 100 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 a jak wyglądało w całości ??? ma ktoś może jakieś materiały ? fotki ?
Wyro Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Do kopijnika. Źle mnie zrozumiałeś. Oczywiście, ze miał. nawet koscioły miał. Zalezy od sytuacji. Jak byl na froncie, na samym froncie to nie latał z ornatem, manipularzem i naczyniami liturgicznymi tylko własnie z takim przedmiotem, które mogło służyć do przenoszenia komunikantów, a na froncie juz jak naczynie na Ciało Chrystusa (stad od wewnątrz było pozłacane) i po prostu od rannego do rannego odpuszczał grzechy i udzielał Komunii.
coriolan Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 to podróżne cyborium - na hostie /komunikanty"/http://www.liturgiczny.pl/index.php?cat_id=43
huk 100 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 wyszło na pozycjach I i II wojennych mosiądz pozłacany a raczej co z tego pozłocenia zostało -proszę o wszelkie sugestię -dla mnie wygląda jak pudełko na komunikanty czy wiecie jak wyglądało w całości ???
bodekk72 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 denko i wieczko to chyba wszystko - puszka na hostie,jeśli małe to puszka na komunikanty
Wyro Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 A więc tak. Wydaje się, że do Mszy polowej. Nie pamietam określenia, ale jesli pozłacane od środka to kanony dawnej liturgiki przywiązywały wagę do tego, żeby opłatek po transubstancjacji (przemienieniu) będąc Ciałem Pańskim miał kontakt tylko ze złotem, nie z metalem nie szlachetnym.Ale to najprawdopodobniej miało cel prosty. Służyło do transportu komunikantów (opłatków do Mszy). Kapelan nie miał przeciez przenośnego tabernakulum z kielichem itd.
kopijnik2 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Kapelan nie miał przeciez przenośnego tabernakulum z kielichem itd....miał...
Pytanie
huk 100
wyszło na pozycjach I i II wojennych mosiądz pozłacany a raczej co z tego pozłocenia zostało -proszę o wszelkie sugestię -dla mnie wygląda jak pudełko na komunikanty czy wiecie jak wyglądało w całości ???
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.