Skocz do zawartości
  • 0

Wyposażenie kapelana ?

huk 100

Pytanie

Napisano

wyszło na pozycjach I i II wojennych mosiądz pozłacany a raczej co z tego pozłocenia zostało -proszę o wszelkie sugestię -dla mnie wygląda jak pudełko na komunikanty czy wiecie jak wyglądało w całości ???

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój trafił się w miejscu potyczki z 1945 roku pomiędzy Armią czerwona, wędrującym kotłem toruńskim.

Pozdr

Napisano
a u mnie jest widoczny krzyż u góry i jakieś pioruny-strzałki na dole -jak podczyszczę to kleje fotkę - moja wyszła w Biesach -pozdro
Napisano
Do kopijnika. Źle mnie zrozumiałeś. Oczywiście, ze miał. nawet koscioły miał. Zalezy od sytuacji. Jak byl na froncie, na samym froncie to nie latał z ornatem, manipularzem i naczyniami liturgicznymi tylko własnie z takim przedmiotem, które mogło służyć do przenoszenia komunikantów, a na froncie juz jak naczynie na Ciało Chrystusa (stad od wewnątrz było pozłacane) i po prostu od rannego do rannego odpuszczał grzechy i udzielał Komunii.
Napisano

wyszło na pozycjach I i II wojennych mosiądz pozłacany a raczej co z tego pozłocenia zostało -proszę o wszelkie sugestię -dla mnie wygląda jak pudełko na komunikanty czy wiecie jak wyglądało w całości ???

Napisano
A więc tak. Wydaje się, że do Mszy polowej. Nie pamietam określenia, ale jesli pozłacane od środka to kanony dawnej liturgiki przywiązywały wagę do tego, żeby opłatek po transubstancjacji (przemienieniu) będąc Ciałem Pańskim miał kontakt tylko ze złotem, nie z metalem nie szlachetnym.

Ale to najprawdopodobniej miało cel prosty. Służyło do transportu komunikantów (opłatków do Mszy). Kapelan nie miał przeciez przenośnego tabernakulum z kielichem itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie