michal16 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Witam. Mam pytanie o 1) czy skrzynka z fotki jest polska czy niemiecka ?2) czy pochłaniacz a raczej ten gwint jest on wciśnięty czy tak jest wyprodukowany . pozdrawiam
Tradytor Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 total a jak je odróżnić czy tylko po biciach czy jednak czymś się różniły ?
Tradytor Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Ja mam taką nie posiada bić po czyszczeniu wyszła jakaś biała farba w środku skrzynka żelazna była na id napisali że niemiecka a ja sam nie wiem do końca
michal16 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Witam. Mam pytanie o 1) czy skrzynka z fotki jest polska czy niemiecka ?2) czy pochłaniacz a raczej ten gwint jest on wciśnięty czy tak jest wyprodukowany . pozdrawiam
vis1939 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Skrzynka wygląda na Patronenkasten 15,polskie były niemal identyczne,w polakach uchwyty po bokach posiadaj zagięcie na środku a ta takie posiada,najlepiej sprawdzić bicia między zawiasami górnego uchwytu.Tradytor twoja to na bank niemiecka patronenkasten 41,poszukaj bić na dole bocznych uchwytów.Pozdro.
michal16 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 i przy okazji wie może ktoś co oznaczają te oznaczenia
Tradytor Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Skrzynka jest niemiecka http://wehrmachts.kisten.free.fr/patronenkast41_2.htm
michal16 Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 Witam. Sprawdziłem ale nie ma żadnych bić :( kolor który jest w niektórych miejscach to tzw. khaki, więc moje przypuszczenia się sprawdziły , bo również rozważałem między polską od ckm, a niemiecką od Mg .pozdrawiam
michal16 Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 jeszcze dodam że jest stalowa i została znaleziona na pobojowisku z bitwy pod Osuchami ( ale z tego co wiem to i polscy partyzanci mieli ckm wz.30 i Niemcy bardzo dużo Mg , poszukam jeszcze lepiej bić . pozdrawiam
michal16 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 a co do pochłaniacza ktoś wie ? pozdrawiam i dzięki
MARO.D Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 mam kompletną niemiecką maskę cywilną w stanie magazynowym i w zasadzie ma taki sam pochłaniacz,tylko w Twoim jest wygięty gwint,numery na pochłaniaczu mam w 100% identyczne,jest tam oznaczenie daty produkcki( '38 ),na moim namalowana jest jeszcze gapa" czarną farbą,i dodatkowe dwa numery też czara farba,na Twoim są chyba starte.POzdrawiam
michal16 Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 dzięki MARO.D za odpowiedź , na moim również są resztki czarnej gapy i numery . pozdrawiam
RyB@14 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Pochłaniacz od cywilnej maski Luftschutzu. http://www.gasmasklexikon.com/Page/Germ-Mil-Luftschutz.htm Pozdr
Pytanie
michal16
Witam. Mam pytanie o
1) czy skrzynka z fotki jest polska czy niemiecka ?
2) czy pochłaniacz a raczej ten gwint jest on wciśnięty czy tak jest wyprodukowany . pozdrawiam
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.