koty Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Napisano 22 Kwiecień 2009 Mam taki pocisk (rozbrojony) i nie wiem od jakiego działa pochodzi. Proszę o jakieś informacje. Wysokość 80cm.Z góry wielkie dzięki.
koty Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Napisano 22 Kwiecień 2009 Mea culpa.Faktycznie wysokość 30cm, kaliber 88mm.Podobny do pocisku flak 88mm ale nie pasuje z uwagi na ząbkowane 2 pierścienie.W środku jest wypełniona takim jakby woskiem. Nie wiem co to może być.
szczurek_1979 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 kolego... wosk powiadasz...a nie przypadkiem M.W.? ja niby jestem początkującym odkrywcą i jak to jest wypełnine czymś" woskopodobnym to ja bym raczej nie obstawiał że jest to rozbrojopne ;-) pozdro...
FoKa Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Zrób fote wnetrza tego pocisku, a pierścienie są ząbkowane bo pocisk przeleciał przez lufe.Pozdro.
vis1939 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Wypełnione woskiem:D odważne chłopisko z ciebie że bez minimalnej wiedzy bierzesz się za zbieranie takich rzeczy.
koty Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Napisano 22 Kwiecień 2009 nie przypuszczałem,że mogę coś takiego znaleźć. Pierwszy raz w życiu natrafiłem na coś takiego ale dzięki Wam mój niemądry umysł pojął, że to nie wskazane by taki pocisk wykopywać. Jak mam się tego pozbyć? Dzwonić do saperów czy zakopać?
szczurek_1979 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 fiu... fiuu... może być niezłe BUUUUMmm... do bardziej doświadczonych... czy to COŚ woskopodobne to może być trotyl?? jakie mat.wyb.mogą się znajdować w tego rodzaju pociskach? czy w granatach, ręcznych i moździerzach też jest TNT czy jakiś inny?
szczurek_1979 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 z tego co trochę słayszałem na ten temat to większość radzi zakopać na zadupi, w lesie i baaaardzo głęboko... jak zgłosisz sapeom to penie i przyjadą ale chałupkę koledzy msiaczki też Ci pewno przetelepią czy nic takiego woskopodobnego nie masz ;-)) albo chociaz jakiegoś naboju z 2wś pełnego a to podlega już pod ustawę :-(( ZAKOPAĆ DALEKO OD DOMU I BAARDZO GŁĘBOKO... PZDRO I POWODZENIA W POSZUKIWANIACH...
vis1939 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Wykopać można,ale już znoszenie do chałupy jest wysoce nie wskazane,zakop to w lesie bo jak zgłosisz saperom i zabiorą ci to z domu to zostaniesz gwiazdą osiedla a i w gazecie o tobie napomkną:)Ten wosk" to najpewniej trotyl.
koty Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Napisano 22 Kwiecień 2009 Dzięki. Człowiek na błędach się uczy. Ja tylko do domu na święta przyjechałem i zaraz takie hece:)Za godzinę po pocisku będzie tylko wspomnienie.
Hebda Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 jak jest dostęp do tego wosku" to ja bym postarał sie wydłubać
vis1939 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Niby nic nie powinno się stać przy dłubaniu czy wypalaniu w ognisku(jeśli nie ma zapalnika)ale po tylu latach w ziemi różne przemiany chemiczne mogły zajść w MW więc jest to raczej ryzykowna zabawa.Lepiej daruj sobie takie rady i idź wydłubać gila...
ganspir Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Mógłby mi kolega odsprzedac tą bombe bardzo bym prosil, mam paskudnego sasiada. Balanguje mi zaraza cała noc i nie moge spac a tą bombą bym zgladzil gadzine raz na zawsze
vis1939 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Dżgnij go bagnetem,taniej wyjdzie i nadal będziesz miał gdzie mieszkać:)
koty Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Napisano 22 Kwiecień 2009 Toż to żadna bomba nie jest. Po prostu stary zardzewiały pocisk z jakimś woskiem w środku. Prawdopodobnie służył na mszach polowych jako świecznik dla gromnicy i stąd ten wosk....Zresztą już go pewno nie ma. Ja jestem daleko od domu i nie mam do tego dostępu ale po mailu do rodzinki już złom dawno tato wywalił:)
koty Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Napisano 22 Kwiecień 2009 Mam taki pocisk (rozbrojony) i nie wiem od jakiego działa pochodzi. Proszę o jakieś informacje. Wysokość 80cm.Z góry wielkie dzięki.
Shluka Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Zobacz tutaj, zacznij od niemieckich:http://amunicja1945.pl/Pozdrawiam
ZUBIKED Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Koty co ty tu jasnowidzów widzisz. Wymiary przede wszystkim kaliber,ale zakładam że kaliber 8.8 cm .
Pytanie
koty
Mam taki pocisk (rozbrojony) i nie wiem od jakiego działa pochodzi. Proszę o jakieś informacje. Wysokość 80cm.
Z góry wielkie dzięki.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.