Skocz do zawartości

fort VIII Poznań

dudustat2

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki za namiary.Miałem całkiem inne informacje na zadany temat i jak widzę błędne.Czy wiadomo Tobie coś o strażnikach tego obozu?Czy byli to żołnierze WH czy SS-mani i jakie dokładnie to były formacje? Byłbym niezmiernie wdzięczny za te informacje.

jeśli chodzi o system fortów jako takich to polecam książkę 'twierdza Poznań' jest sporo wzmianek także o losach różnych fortów w IIWŚ. niestety odnośnie fortu Grolmann jest tylko info o wspomnianej już fili obozu (stalag XXI D) zdobyty przez ACz 6 lutego 45.

O forcie dowiedziałem się czego chciałem, natomiast co do drugiej części mojego pytania nie wiem prawie nic oprócz tego, że strażnikami obozu byli żołnierze wermachtu. Najbardziej interesuje mnie z jakiej dywizji oni byli?Jakie kompanie itd...
Pozdrawiam wszystkich i czekam na konkrety.

• 1 month later...
Witam. trochę szperałem po sieci i natrafiłem na takie coś

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kasernen/Wehrkreis21/KasernenPosen-R.htm

jest to lista jednostek niemieckich stacjonująca w Poznaniu.
na liście stalagów pochodzącej również z tego portalu
( link do listy http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Kriegsgefangenenlager/Stammlager-R.htm )
są wymienione jednostki pilnujące poszczególnych obozów, niestety nie wszystkich. i tak np dla Stalagu XXIC w Wolsztynie jednostka to Landesschützen-Bataillon 814 analogicznie dla poznania były to następujące jednostki:
Landesschützen-Bataillon 312
Landesschützen-Bataillon 475
Landesschützen-Bataillon 642
Landesschützen-Bataillon 814
Pewien jednak tego nie jestem. zachęcam do lekury strony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie