dudustat2 Napisano 17 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2009 witam mam pytanie. czy ktoś wie cokolwiek o tym obiekcie? co tam się znajdowało w czasie okupacji i jakie niemieckie jednostki tam stacjonowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Witam, zobacz fotki 5 do 11 od końca w temacie:http://www.odkrywca-online.com/fotki-z-poznania-1939-45-,645602.html#645602W F.VIII była filia obozu jenieckiego.Byłeś w forcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudustat2 Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Wielkie dzięki za namiary.Miałem całkiem inne informacje na zadany temat i jak widzę błędne.Czy wiadomo Tobie coś o strażnikach tego obozu?Czy byli to żołnierze WH czy SS-mani i jakie dokładnie to były formacje? Byłbym niezmiernie wdzięczny za te informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Jeńcy wojenni byli pod opieką" Wechrmachtu tak więc SS na pewno ich nie pilnowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubaka Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 jeśli chodzi o system fortów jako takich to polecam książkę 'twierdza Poznań' jest sporo wzmianek także o losach różnych fortów w IIWŚ. niestety odnośnie fortu Grolmann jest tylko info o wspomnianej już fili obozu (stalag XXI D) zdobyty przez ACz 6 lutego 45. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudustat2 Napisano 23 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2009 O forcie dowiedziałem się czego chciałem, natomiast co do drugiej części mojego pytania nie wiem prawie nic oprócz tego, że strażnikami obozu byli żołnierze wermachtu. Najbardziej interesuje mnie z jakiej dywizji oni byli?Jakie kompanie itd...Pozdrawiam wszystkich i czekam na konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubaka Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Witam. trochę szperałem po sieci i natrafiłem na takie cośhttp://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Kasernen/Wehrkreis21/KasernenPosen-R.htmjest to lista jednostek niemieckich stacjonująca w Poznaniu.na liście stalagów pochodzącej również z tego portalu ( link do listy http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Kriegsgefangenenlager/Stammlager-R.htm ) są wymienione jednostki pilnujące poszczególnych obozów, niestety nie wszystkich. i tak np dla Stalagu XXIC w Wolsztynie jednostka to Landesschützen-Bataillon 814 analogicznie dla poznania były to następujące jednostki: Landesschützen-Bataillon 312Landesschützen-Bataillon 475Landesschützen-Bataillon 642Landesschützen-Bataillon 814Pewien jednak tego nie jestem. zachęcam do lekury strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.