Skocz do zawartości

Zakręt Śmierci

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Również niedawno miałem okazje być (wypoczywać) w Karkonoszach a dokładnie w Szklarskiej Porębie .. domek wynajmowałem u starszego pana który lubił porozmawiać i zachwalać okolice ;)..przeglądając mape zapytałem ww o ''zakręt śmierci'' odpowiedział ..cytuje ''działo się tam działo'' ..lecz jakoś szybko zmienił temat .. następnego dnia zaciekawiony zajechałem właśnie w to miejsce .. stanełem na postoju popatrzałem w przepaść .. pomyślałem nic ciekawego.. w Szczecinie mamy kilka podobnych ;) .. Teraz jestem zaskoczony tym co piszesz Swiety82 .. też czekam na kogoś kto mógłby coś więcej napisać ew potwierdzić ..
Pozdro!
Napisano
pod zakretem smierci znajduje sie bunkier,oraz tunel saperski,byl przeznaczony do podlozenia ładunkow pod droge,niemcy wybudowali go przed druga wojna mial on za zadanie odciecie tej drogi,wiecej informacji wrzuce w tygodniu,byl na ten temat dosyc obszerny artykul kilka lat temu,jak znajde w swoich archiwal to dam znać,pozdrawiam
Napisano
Temat jest mi znany; postaram się odnaleźć fotki i je zeskanować /co prawda dość leciwe 1951-53/, tak że, szkoda zaśmiecać" Forum takimi historycznymi fotkami, z moją osobą w tle!
Ale coś mi się mroczy" że Kol. bartosz jest bliski prawdy!!
Pozdrawiam
GW
Napisano
Kiedyś będąc na zlocie motocyklowym w Szklarskiej podjechaliśmy specjalnie pojeździc po tym zakręcie. Zabawa polegała na tym aby jak najszybciej go przejechać i była świetna. Aż kumpel dał glebe, nic strasznego się nie stało ale zabawe zkończyliśmy, w końcu to zkrent śmierci ;)
Wojtek
Napisano
Niedawno Nw Pan fotograf z Zakrętu powiedział mi, że w czasie wojny przejeżdżał tamtędy konwój niemiecki, jedna z ciężarówek rozwaliła ten mały murek, który się tam znajduje i wszyscy z ciężarówki zginęli. Ktoś wcześniej napisał, iż była to ciężarówka rosyjska, więc może Pan fotograf jest już tak stary, że nie pamięta takich epizodów, ale jako tako to się razem wiąże. :)
Napisano
Obecna nazwa zostala nadana po wojnie z tego co zdazylem doczytac. Czy wypadki dziki ktorym zakret ten nosi nazwe jaka nosi sa gdzies udokumentowane? Czy to wylacznie relacje ustne?
Napisano
Z 15 lat temu opublikowałem w miesięczniku [chyba] Góry" taki artykuł:
http://armand.pl/kompleks.html
Przeczytałem teraz ten tekst z lekkim uśmiechem. Tekst ten wysłałem również do Odkrywcy, nie został opublikowany, za to po dwóch miesiącach od wysłania, jeden z redaktorów Odkrywcy napisał tekst o tych tunelach minerskich.
Napisano
armand a czy oglądałeś komory minerskie za zakrętem po kierunku na Świeradów?
Jest ich tam kilka ,częściowo nie widoczne , są lekko obsypane wejścia do nich. Na dniach kombinuję pojechać na Zakręt w celach DX-owych to postaram się porobić kilka fotek, może rozpoznasz któryś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie