dado373 Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 Również niedawno miałem okazje być (wypoczywać) w Karkonoszach a dokładnie w Szklarskiej Porębie .. domek wynajmowałem u starszego pana który lubił porozmawiać i zachwalać okolice ;)..przeglądając mape zapytałem ww o ''zakręt śmierci'' odpowiedział ..cytuje ''działo się tam działo'' ..lecz jakoś szybko zmienił temat .. następnego dnia zaciekawiony zajechałem właśnie w to miejsce .. stanełem na postoju popatrzałem w przepaść .. pomyślałem nic ciekawego.. w Szczecinie mamy kilka podobnych ;) .. Teraz jestem zaskoczony tym co piszesz Swiety82 .. też czekam na kogoś kto mógłby coś więcej napisać ew potwierdzić ..Pozdro!
panadam12 Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 pod zakretem smierci znajduje sie bunkier,oraz tunel saperski,byl przeznaczony do podlozenia ładunkow pod droge,niemcy wybudowali go przed druga wojna mial on za zadanie odciecie tej drogi,wiecej informacji wrzuce w tygodniu,byl na ten temat dosyc obszerny artykul kilka lat temu,jak znajde w swoich archiwal to dam znać,pozdrawiam
panadam12 Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 http://fortyfikacje.legnica.pl/zakret.php
Puszka Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 O cholera, a ja 6 lat z rzędu byłem na wakacjach w Karkonoszach i teraz dopiero się o tym dowiaduję ;) Ciekawa sprawa.
der_bartosz Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Też tamtędy kilka lat temu jechałem ale ja z kolei słyszałem, że jego nazwa wzięła się od śmiertelnych wypadków które miały tam miejsce
41pp Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Temat jest mi znany; postaram się odnaleźć fotki i je zeskanować /co prawda dość leciwe 1951-53/, tak że, szkoda zaśmiecać" Forum takimi historycznymi fotkami, z moją osobą w tle!Ale coś mi się mroczy" że Kol. bartosz jest bliski prawdy!!PozdrawiamGW
Cyrograf15 Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Kiedyś będąc na zlocie motocyklowym w Szklarskiej podjechaliśmy specjalnie pojeździc po tym zakręcie. Zabawa polegała na tym aby jak najszybciej go przejechać i była świetna. Aż kumpel dał glebe, nic strasznego się nie stało ale zabawe zkończyliśmy, w końcu to zkrent śmierci ;)Wojtek
Swiety82 Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 historia znajomego-mówi-zwaliła się tam rosyjska ciężarówka z żołnierzami i wszyscy zginęli, to jest pewne bo są świadkowie."
anton1984 Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Ja znowu słyszałem że tunele prowadzą na czeską stronę. Dosyć często tam jeżdzę bo mam niedaleko:)Pozdrawiam
OloOcki Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Ja mieszkam jakieś 40 km od tego miejsca i myślałem, że ta nazwa to właśnie od wypadków.pozdro
anton1984 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakr%C4%99t_%C5%9AmierciW przypadku takiego obiektu zawsze będzie wiele wersji:)Pozdrawiam
Fanatyk tygryska Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Niedawno Nw Pan fotograf z Zakrętu powiedział mi, że w czasie wojny przejeżdżał tamtędy konwój niemiecki, jedna z ciężarówek rozwaliła ten mały murek, który się tam znajduje i wszyscy z ciężarówki zginęli. Ktoś wcześniej napisał, iż była to ciężarówka rosyjska, więc może Pan fotograf jest już tak stary, że nie pamięta takich epizodów, ale jako tako to się razem wiąże. :)
senectus Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Obecna nazwa zostala nadana po wojnie z tego co zdazylem doczytac. Czy wypadki dziki ktorym zakret ten nosi nazwe jaka nosi sa gdzies udokumentowane? Czy to wylacznie relacje ustne?
Swiety82 Napisano 17 Kwiecień 2009 Autor Napisano 17 Kwiecień 2009 Tak to wyglądało za niemca". Tunele z lewej strony(niewidoczne).
armand Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Z 15 lat temu opublikowałem w miesięczniku [chyba] Góry" taki artykuł: http://armand.pl/kompleks.html Przeczytałem teraz ten tekst z lekkim uśmiechem. Tekst ten wysłałem również do Odkrywcy, nie został opublikowany, za to po dwóch miesiącach od wysłania, jeden z redaktorów Odkrywcy napisał tekst o tych tunelach minerskich.
Viking Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 armand a czy oglądałeś komory minerskie za zakrętem po kierunku na Świeradów?Jest ich tam kilka ,częściowo nie widoczne , są lekko obsypane wejścia do nich. Na dniach kombinuję pojechać na Zakręt w celach DX-owych to postaram się porobić kilka fotek, może rozpoznasz któryś?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.