marecki. Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Napisano 12 Kwiecień 2009 witam :)mam pytanie , które nie daje mi ostatnio spokoju a mianowicie - czy w Czechach można legalnie kupować wiatrówki o mocy lotu pocisku powyżej 17 J ? ( u nas niestety takiej wiatrówki się nie kupi ponieważ wymaga to załatwienia paru papierków )zna ktoś jakieś linki do czeskich stron z takimi wiatrówkami ??
wino39 Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 http://www.merkuria.net/http://www.kentaurzbrane.cz/volne-prodejne-zbrane/vzduchovky/http://shop.zbrane-frano.sk/category.php?cat=120nie wiem ile to ma dżuli ale jest
Digger Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 Bez problemów można w Polsce kupić broń pneumatyczną w rozumieniu ustawy o broni i aminicji czyli wiatrówki o energii kinetycznej powyżej 17 J. wystarczy wpisać w wyszukiwarkę np google hasło powyzej 17 J" i otrzymasz w wynikach co najmniej kilka firm sprzedajacych taką broń. Jeśli chodzi o te formalnosci to nie stanowią one aż takiego problemu jak w przypadku ubiegania sie o bron palną, wystarczy rejestracja we własciwej miejscowo komędzie powiatowej policji. Co do zakupu na terenie Czech to fakt ten nie zwalnia z rejestracji takiej jednostki broni przywiezionej do Polski tak wiec czemu miał by służyć zakup za granicą no chyba, że jest tam taniej (czego nie sprawdzałem).Pozdrawiam !!!
arek-strazak Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 Kup sobie karabinek pneumatyczny w systemie pcp lub pca mozna regulowac energie pocisku i nie trzeba tego rejestrowac sam posiadam pca akrabinek i wale we flaszki ze 150m i tluke je w pyl.
Hitboy64 Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 Jeśli karabinek może osiągnąć więcej niż te 17J należy go zarejestrować, no chyba, że został tak przerobiony przez rusznikarza, że przekroczenie limitu będzie niemożliwe. Ale jest wtedy oplombowywany i masz papier na niego, że nie jest już FACem.
Parowóz Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 wale flaszki ze 150 m - dobre:):):):):):):)
Tradytor Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 Koledze się nie chcący zero wcisneło miało być 15m :)
Parowóz Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 Tak tylko mi chodziło o to drugie znaczenie tego zwrotu :):)
K.u.K. Napisano 25 Kwiecień 2009 Napisano 25 Kwiecień 2009 Energia pocisku to dosyć dziwne kryterium poniewaz energia zalezy od masy zastosowanego śrutu, a tym samym teoretycznie przy zastosowaniu odpowiednich kulek mozna przekroczyc 17J z wiatrówek dostepnych legalnie w Polsce.(Co zapewne podpada pod jakis paragraf)A co do Czech to tam mozna wiele rzeczy kupic bez kwitów. Np zdekowana broń (masakrycznie zdekowaną) ale to juz inna historia. U nas w kazdym razie poki co mozemy tylko o tym pomarzyc..
Kamikadze Napisano 25 Kwiecień 2009 Napisano 25 Kwiecień 2009 Kolego Parowóz myślę,że niezbyt dokładnie Kolega to zacytował.Oryginalnie jest i wale we flaszki ze 150m " i jak mi się zdaje całkowicie podważa sens Kolegi wywodu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.