szajka Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 bylismy na wyprawie z gt i whites x2 miejscowki byly slabe i ani jeden ani drugi nic nie znalazł :) :P
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Cugi, jeśli ten kolega po długim użytkowaniu zaczął usprawnianie pracy swojego wykrywacza od ściągania nastaw z sieci, to on o tym sprzęcie którego używa nie ma bladego pojęcia.Czułość XLT w kanale statycznym jest taka zaj...., że w większości przypadków trzeba ja ograniczać bo sygnalizuje niejednorodność gruntu.Ostatnio kupiłem szpadel z drewnianym kijem, bo trzymając całostalowy nawet za plecami i tak go widział" na standardowej cewce, i już miałem tego dość. A ten szpadel nie dość że daleko od cewki, to nawet nie w jej osi.
sprat Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Dobrze że na cały drewniany nie musiałeś zamienić ;-)Pozdrawiam!Użytkownik GTSprat
Thomson. Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 najomy mówił że jak się dobrze (ale naprawdę dobrze) pozna GT, będzie się umiało rozróżniać sygnały to stanie się niepokonanym sprzętem na militarkę."Coś przereklamowany ten nasz GT. Ostatnio będąc w terenie trafiłem kanister na 1,50 m. Pewnie myślicie,ze GT wył niesamowicie itp. Niestety była kompletna cisza. Przełączając się na all metal nie dał rezultatów. Sprzęt się nie odzywał. Dopiero po użyciu smętka z cewką 37 cm można było usłyszeć dość mocny sygnał.Mój GT mnie zawiódł.Dodam,że biegam na ustawieniach Mieszka.Pozdro
szajka Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 thomson a na sluchawkach byles czy bez i 1,50 m hmm cos nakombinowales nie wierze w 2m jego zasiegi ale karnister z 1,5 powinien sciagnac
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Sprat, to byłoby optymalne mieć szpadel całkowicie kompozytowy. Bo stalowy muszę zawsze daleko odkładać żeby nie przeszkadzał. Ale takie to tylko jako małe łopatki ogrodnicze a na twarda glinę nie ma jak stal i to zaostrzona na brzytwę :)
Dani Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Thomson miałeś dobrze dostrojonego GT w trybie all metal do gruntu , masz opanowane te funkcje Track i Fix , jeśli wszystko zrobiłeś OK i GT zawiódł" warto się zastanowić czy jest sens przepłacać za minelaba chodząc za żelastwem ? No i pewnie w GT używasz sondy 8 a w porównaniu do 37 cm-trowej smętka to jednak różnica , ciekawe czy GT by dał sygnał z sondą 18" w tej sytuacji..POzdro!
longwood Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Brzęczący kolego,przy x-terrze też musiałem zrezygnować ze szpadla w którym był metalowy nit na końcu trzonka, oraz z butów z mosiężnymi otokami sznorówek:-)
Prezes14 Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Napisano 19 Kwiecień 2009 hahah już widzę jak smętek bierze karnister z 1,5 m :D chodziłem z nim 4 lata więc mam trochę doświadczenia. GT na dużej cewce 45cm na bank by złapał. a jeszcze jedno - jaki ten karnister ? masz fotkę dokładną ? bo jeśli to jest większy niż ten o którym myślę to mogę się mylić. Pzdr
Dani Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 Prezes14 tu ten kanister : https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/dsc01214_768_x_576_384_x_288.jpgWygląda na 20 l
Prezes14 Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Napisano 19 Kwiecień 2009 no to albo kolega nie umie obsługiwać GT albo sobie jaja robi. nie wierzę że takiego by nie sięgnął ( nawet na zwykłej cewce) a smęcior na 37 cm mógłby go sięgnąć ( ale nie z 1,5m) tylko ok. 1,2 :) Ale przecież nikt nie lata do lasu z miarką. Thomson napisz jak było i nie ściemniaj :) Pozdr
Prezes14 Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Napisano 19 Kwiecień 2009 XLT też pewnie by sięgnął. I mam pytanie - czy do XLT jest jakaś większa cewka ? bo do Gt jest 45 i podobno nic jej nie przebija oprócz ramowców.
VanWorden Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 No longwood, to chyba pierwsza porządna pochwała Twojego własnego sprzętu przez Ciebie samego:)) PozdrawiamVW
Dani Napisano 19 Kwiecień 2009 Napisano 19 Kwiecień 2009 VanWorden , jaki byś polecił sprzęt na pole które przeczesałem dokładnie Sovereignem żeby coś jeszcze wyszło ? - chodzi o monety .POzdro!
VanWorden Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Poleciłbym Ci przeczesanie terenu jeszcze raz z tym samym sprzętem (może plus snajperka), ewentualnie inny kąt natarcia". Serio. PozdrawiamVW
sprat Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Dani najlepiej spychaczem zebrać z 30 centymetrów i dalej czesać GT.PozdrawiamSprat
Brzęczyszczykiewicz Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Ciężki sprzęt to już nie jest amatorskie poszukiwanie drobiazgów lecz ociera się mocno o wandalizm archeologiczny.
Thomson. Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Zobaczcie jak nie wierzycie...Nie wykrył...W takiej sytuacji zgodzę się ze słoami Armanda wypowiedzianymi w innym wątku,że wykrywacze dynamiczne nie nadają się na militarkę.
Prezes14 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Napisano 20 Kwiecień 2009 to GT w trybie all metal nie ma statyka ?
VanWorden Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Nie ma. To dynamik zaprojektowany do poszukiwań monet, zwłaszcza większych srebrnych. PozdrawiamVW
Dani Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Dzięki VanWorden , zaraz jadę na to pole , przemiatałem je wzdłuż i w szerz . Jest jakaś snajperka do sovereigna .?POzdro!
cugi Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 @Brzęczyszczykiewicz: na all metal takze szpadel musze trzymac na ramieniu , i z butami z butami tez mam problem - dla swietego spokoju kupilem kalosze ale jeszcze ich nie testowalem. @Thomson: GT nie wyje przy glebokich fantach, wrecz przeciwnie. To sa wyjatkowo ciche charakterystyczne sygnaly, a nawet nie sygnaly tylko niewielkie zmiany tonacji dzwieku wiodacego. Gdy zaczalem testowac ten tryb stwierdzilem ze g.. wiem o swoim wykrywaczu i trzeba byc niezlym akustykiem aby polapac sie w filharmonii ktora mozna uslyszec np na kluczowej pozycji zoranej odlamkami pociskow i pednikami mozdzierzy. Dlatego pisalem ze obsluga GT wcale nie jest taka prosta jak sie ludzom wydaje. Na kolorze jest latwo i przyjemnie, ale i tak trudniej i mniej przyjemnie niz na lajtsach (przede wszystkim wolna reakcja i brak statycznego pinpointa).
Prezes14 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Napisano 20 Kwiecień 2009 A do XLT jest jakaś większa cewka ? Bo do GT jest 18 cali które łapie podobno niesamowicie głęboko. Poza tym Thomson byli ludzie którzy pisali że na głębokie doły z Gt to koniecznie trzeba słuchawki- bo czasem jest tak że zmiana sygnału progowego jest słyszalna tylko i włącznie w słuchawkach. Ja chyba kupię sobie sondę 18 cali do GT i wtedy zobaczę czy rzeczywiście łapie dużo głębiej od standardowej. ( a w końcu też szukam głównie militarki.)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Do XLT jest 15 cali w ciągłej ofercie. Ja mam 11-tkę od starszych Whitesów. A w najbliższym czasie zamierzam sobie zrobić dużą eliptyczną DD, ale bynajmniej nie na głębokie kopanie lecz na szybkie chodzenie.Chodzenie w słuchawkach to jedynie słuszne rozwiązanie, i to niezależnie z jakim sprzętem i na jakie cele się wybierasz.
Prezes14 Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Napisano 20 Kwiecień 2009 Witam. Piszę teraz w imieniu kolegi. Jaki INNY sprzęt niż te co w temacie polecili byście mniej więcej o podobnych parametrach jak GT i XLT ale wyłącznie na militarkę ? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.