Sobiepan Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 Temat poruszany zapewne wielokrotnie ale niestety nie działa wyszukiwarka, więc zapytam o nurtujące mnie kwestie. Chodzi o moczenie kolorowych drobiazgów w oliwie z oliwek:1.Moczymy w naczyniu zamkniętym czy otwartym?2.Czy oliwka nie jełczeje?3.Czy możemy moczyć przedmioty wykonane z różnych materiałów razem?4.Czy należy zmieniać oliwę? Jeśli tak to co jaki czas?5.W jakich warunkach przechowywać naczynie? Suche i chłodne, wszystko jedno, lodówka?Dzięki i pozdrawiamSobiepan
Czapajew231 Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 Witaj.Mocz w jakimkolwiek naczyniu-nieważne czy otwarte czy nie;o jełczeniu nic nie wiem(moja stoi od roku i nic się nie dzieje);staram moczyć się przedmioty z jednego rodzaju materiału;co do zmiany to nie ma określonego czasu,jeśli jest brudna to się wymienia;moje pojemniczki z oliwą stoją na parapecie okna.I jeszcze jedno-oliwa z oliwek jest produktem mineralnym,ja osobiście stosuję oliwkę dla dzieci,chociaż pewnie najlepsza byłaby czysta oliwa techniczna.
maciek_zagroba Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 A może ktoś napisze jaką oliwę stosuje się do różnych metali?Wiele razy ktoś pisze o oliwie z oliwek... jest lepsza od oliwki dla dzieci lub oliwy technicznej o których wspominał przedmówca?
Cpt.Nemo Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Czapajew231:oliwa z oliwek jest produktem mineralnym"Hmm ? a nie roslinnym przypadkiem ?Samochodowy olej mineralny, ale z oliwek ?Ja wiem ze taka oliwa zawiera sporo skladnikow mineralnych ale chyba ona jest jednak olejem roslinnym :)
greg1 Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Ad.1. W zamkniętym nie kurzy się.Ad.2. Rozkłada się.Ad.3. Lepiej osobno.Ad4. Zmieniać, jak zielenieje, wykazuje objawy rozkładu.Ad.5. W chłodnym opóźni się nieco rozkład.
maciek1 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 dorzucę jeszcze jedno pytanie do pytań Sobiepana, mianowicie: jak długo moczymy? Wiem, że odpowiedź może brzmieć do skutku", tylko jak ten skutek rozpoznać?Ja zacząłem eksperymenty z łuskami mauserowskimi i miedzianymi kopiejkami - wczoraj zalełem oliwą z oliwek i co dalej? Może trzeba przetrzeć jakąś szmatką? No i czy po wyjęciu z gleby należy taki przedmiot jakoś umyć wodą z detergentem, czy np. z proszkiem do prania, żeby zeszła pierwsza warstwa brudu? pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Tak, fanta umyć po wyjęciu z ziemi. Co do moczenia w oliwce to co kilka dni można delikatnie przedmiot przecierać szmatką, przy okazji sprawdzając stan. Raz na miesiąc wymienić oliwke.Wojtek
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 zaoponuje Cyro....w kontekście świeżutkich miedzianych obiektów - pokrytych tą ładną patyną - nie myć a przetrzeć...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.