Skocz do zawartości

Moczenie w oliwce

Sobiepan

Rekomendowane odpowiedzi

Temat poruszany zapewne wielokrotnie ale niestety nie działa wyszukiwarka, więc zapytam o nurtujące mnie kwestie. Chodzi o moczenie kolorowych drobiazgów w oliwie z oliwek:

1.Moczymy w naczyniu zamkniętym czy otwartym?
2.Czy oliwka nie jełczeje?
3.Czy możemy moczyć przedmioty wykonane z różnych materiałów razem?
4.Czy należy zmieniać oliwę? Jeśli tak to co jaki czas?
5.W jakich warunkach przechowywać naczynie? Suche i chłodne, wszystko jedno, lodówka?

Dzięki i pozdrawiam

Sobiepan

• 1 month later...
Witaj.Mocz w jakimkolwiek naczyniu-nieważne czy otwarte czy nie;o jełczeniu nic nie wiem(moja stoi od roku i nic się nie dzieje);staram moczyć się przedmioty z jednego rodzaju materiału;co do zmiany to nie ma określonego czasu,jeśli jest brudna to się wymienia;moje pojemniczki z oliwą stoją na parapecie okna.I jeszcze jedno-oliwa z oliwek jest produktem mineralnym,ja osobiście stosuję oliwkę dla dzieci,chociaż pewnie najlepsza byłaby czysta oliwa techniczna.

Czapajew231:oliwa z oliwek jest produktem mineralnym"
Hmm ? a nie roslinnym przypadkiem ?
Samochodowy olej mineralny, ale z oliwek ?
Ja wiem ze taka oliwa zawiera sporo skladnikow mineralnych ale chyba ona jest jednak olejem roslinnym :)

Ad.1. W zamkniętym nie kurzy się.
Ad.2. Rozkłada się.
Ad.3. Lepiej osobno.
Ad4. Zmieniać, jak zielenieje, wykazuje objawy rozkładu.
Ad.5. W chłodnym opóźni się nieco rozkład.

dorzucę jeszcze jedno pytanie do pytań Sobiepana, mianowicie: jak długo moczymy? Wiem, że odpowiedź może brzmieć do skutku", tylko jak ten skutek rozpoznać?
Ja zacząłem eksperymenty z łuskami mauserowskimi i miedzianymi kopiejkami - wczoraj zalełem oliwą z oliwek i co dalej? Może trzeba przetrzeć jakąś szmatką? No i czy po wyjęciu z gleby należy taki przedmiot jakoś umyć wodą z detergentem, czy np. z proszkiem do prania, żeby zeszła pierwsza warstwa brudu? pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie