Sobiepan Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2009 Temat poruszany zapewne wielokrotnie ale niestety nie działa wyszukiwarka, więc zapytam o nurtujące mnie kwestie. Chodzi o moczenie kolorowych drobiazgów w oliwie z oliwek:1.Moczymy w naczyniu zamkniętym czy otwartym?2.Czy oliwka nie jełczeje?3.Czy możemy moczyć przedmioty wykonane z różnych materiałów razem?4.Czy należy zmieniać oliwę? Jeśli tak to co jaki czas?5.W jakich warunkach przechowywać naczynie? Suche i chłodne, wszystko jedno, lodówka?Dzięki i pozdrawiamSobiepan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapajew231 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Witaj.Mocz w jakimkolwiek naczyniu-nieważne czy otwarte czy nie;o jełczeniu nic nie wiem(moja stoi od roku i nic się nie dzieje);staram moczyć się przedmioty z jednego rodzaju materiału;co do zmiany to nie ma określonego czasu,jeśli jest brudna to się wymienia;moje pojemniczki z oliwą stoją na parapecie okna.I jeszcze jedno-oliwa z oliwek jest produktem mineralnym,ja osobiście stosuję oliwkę dla dzieci,chociaż pewnie najlepsza byłaby czysta oliwa techniczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 A może ktoś napisze jaką oliwę stosuje się do różnych metali?Wiele razy ktoś pisze o oliwie z oliwek... jest lepsza od oliwki dla dzieci lub oliwy technicznej o których wspominał przedmówca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Tak jest lepsza, techniczna bywa zakwaszona:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 26 Maj 2009 Share Napisano 26 Maj 2009 Czapajew231:oliwa z oliwek jest produktem mineralnym"Hmm ? a nie roslinnym przypadkiem ?Samochodowy olej mineralny, ale z oliwek ?Ja wiem ze taka oliwa zawiera sporo skladnikow mineralnych ale chyba ona jest jednak olejem roslinnym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 26 Maj 2009 Share Napisano 26 Maj 2009 Ad.1. W zamkniętym nie kurzy się.Ad.2. Rozkłada się.Ad.3. Lepiej osobno.Ad4. Zmieniać, jak zielenieje, wykazuje objawy rozkładu.Ad.5. W chłodnym opóźni się nieco rozkład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek1 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 dorzucę jeszcze jedno pytanie do pytań Sobiepana, mianowicie: jak długo moczymy? Wiem, że odpowiedź może brzmieć do skutku", tylko jak ten skutek rozpoznać?Ja zacząłem eksperymenty z łuskami mauserowskimi i miedzianymi kopiejkami - wczoraj zalełem oliwą z oliwek i co dalej? Może trzeba przetrzeć jakąś szmatką? No i czy po wyjęciu z gleby należy taki przedmiot jakoś umyć wodą z detergentem, czy np. z proszkiem do prania, żeby zeszła pierwsza warstwa brudu? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Tak, fanta umyć po wyjęciu z ziemi. Co do moczenia w oliwce to co kilka dni można delikatnie przedmiot przecierać szmatką, przy okazji sprawdzając stan. Raz na miesiąc wymienić oliwke.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 zaoponuje Cyro....w kontekście świeżutkich miedzianych obiektów - pokrytych tą ładną patyną - nie myć a przetrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.