bandolero Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 Podobna do półtoraka Zygmunta III, ale porównywałem ze zdjęciami w książce Kałkowskiego i coś mi tu nie pasuje. Napisy są inne, nie ma trójki na awersie, a na rewersie nie ma też chyba herbu podskarbiego. Daty nie mogę odczytać, ale chyba 1617. Na skanie słabo widać szczegóły i w dodatku bicie wygląda jak wklęsłe, ale niestety, nie mam aparatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 Ryc. 2. Awers. Proszę o id. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 nie wiem czy to tylko moje odczucie w związku ze słabym skanem, ale kazda litera wydaje się inna od drugiej i w dodatku wszystkie razem tworzą jakiś bełkot..czyzby fałszerstwo z epoki?srebro tez nie wyglada najlepiej..pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 Nie, srebro jest w porządku, literki też ładne, tylko na skanie ta moneta przedziwnie wyszła. A data chyba jednak 1612, jak się przypatrzyłem. Ale to już w ogóle nie pasuje do półtoraka koronnego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 WitamPomorze, Filip Juliusz, grosz 1611.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 Rzeczywiście, na awersie stoi PHILIP IULIUS. Dzięki Pomorzany! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 Wyczytałem w necie, że wybita w Nowopolu. Wie ktoś może, gdzie to jest? Może też ktoś odszyfruje skróty w napisach: awers- PHILIP IULIUS II Z.S.P: , rewers- SIDEUS. IN. Q.C. NOSPozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 WitamNowopole - Franzburg, ok.15 km na płd.zach. od Stralsundu.Awers PHILLIPUS JULIUS HERZOG ZUM STETTIN POMMERN. Rewers może jest opisany w którymś tomie starego" Kopickiego.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 Dziękuję jeszcze raz :) Pomorzany! Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Chyba jednak inny rocznik, proszę zobaczyć pod dużym powiększeniem jaka jest cyferka równoległa do 3-4 kreski wewnętrznego pierścienia po prawej stronie na wysokości mniej więcej I.Jest ona b.mała i trudna do odczytania.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Oczywiście na rewersie!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 SI DEUS PRO NOBIS QUIS CONTRA NOSGDY BÓG Z NAMI, KTÓŻ PRZECIW NAMPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted April 3, 2009 Author Share Posted April 3, 2009 Rocznik jest 1612 (12 nad jabłkiem), ta dwójka jest mała, ale wyraźna, krój ten sam co w 24 w jabłku, czyli podobna do litery Z. Dziękuję za tłumaczenie, teraz już wiem dużo o tej ciekawej monecie. Pozdro z Borów Tucholskich :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 WitamData w tej monecie jest mniej więcej tak. 6 _I_ 1 I 1 ZNie wiem jak to wyjdzie.To w środku to krzyż na jabłku.Datę czyta się w tym roczniku zgodnie ze wskazówkami zegara. Z 1609 jest różnie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 6_I_1 I 1 Z Link to comment Share on other sites More sharing options...
POMORZANY Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Niestety nie chce dobrze wyjść, ale chyba wiemy o co chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.