Skocz do zawartości

Srebrna moneta z jabłkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podobna do półtoraka Zygmunta III, ale porównywałem ze zdjęciami w książce Kałkowskiego i coś mi tu nie pasuje. Napisy są inne, nie ma trójki na awersie, a na rewersie nie ma też chyba herbu podskarbiego. Daty nie mogę odczytać, ale chyba 1617. Na skanie słabo widać szczegóły i w dodatku bicie wygląda jak wklęsłe, ale niestety, nie mam aparatu.

Napisano
nie wiem czy to tylko moje odczucie w związku ze słabym skanem, ale kazda litera wydaje się inna od drugiej i w dodatku wszystkie razem tworzą jakiś bełkot..
czyzby fałszerstwo z epoki?

srebro tez nie wyglada najlepiej..
pozdro!
Napisano
Nie, srebro jest w porządku, literki też ładne, tylko na skanie ta moneta przedziwnie wyszła. A data chyba jednak 1612, jak się przypatrzyłem. Ale to już w ogóle nie pasuje do półtoraka koronnego...
Napisano
Wyczytałem w necie, że wybita w Nowopolu. Wie ktoś może, gdzie to jest? Może też ktoś odszyfruje skróty w napisach: awers- PHILIP IULIUS II Z.S.P: , rewers- SIDEUS. IN. Q.C. NOS
Pozdrav
Napisano
Witam
Nowopole - Franzburg, ok.15 km na płd.zach. od Stralsundu.
Awers PHILLIPUS JULIUS HERZOG ZUM STETTIN POMMERN. Rewers może jest opisany w którymś tomie starego" Kopickiego.
Pozdrawiam
Napisano
Chyba jednak inny rocznik, proszę zobaczyć pod dużym powiększeniem jaka jest cyferka równoległa do 3-4 kreski wewnętrznego pierścienia po prawej stronie na wysokości mniej więcej I.Jest ona b.mała i trudna do odczytania.
Pozdrawiam
Napisano
Rocznik jest 1612 (12 nad jabłkiem), ta dwójka jest mała, ale wyraźna, krój ten sam co w 24 w jabłku, czyli podobna do litery Z. Dziękuję za tłumaczenie, teraz już wiem dużo o tej ciekawej monecie. Pozdro z Borów Tucholskich :)
Napisano
Witam
Data w tej monecie jest mniej więcej tak.

6 _I_ 1
I
1 Z

Nie wiem jak to wyjdzie.To w środku to krzyż na jabłku.Datę czyta się w tym roczniku zgodnie ze wskazówkami zegara. Z 1609 jest różnie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie