sieryj Napisano 26 Marzec 2009 Autor Share Napisano 26 Marzec 2009 Witam wszystkich.Chciał by dowiedzieć się gdzie mozna znaleśna necie o historii wsi. Kto mieszkał w tym albo tym Domie. czym zajmował się ten albo ten rolnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beero Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 po pierwsze jaka jest nazwa wsi,po drugie, jakie województwo,a po trzecie GOOGLEZDROW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 A po czwarte nie wszystko jest w necie. Większość się przyzwyczaiła że wszystko można w wyszukiwarce znaleźć. Niestety, czasami trzeba w takim przypadku udać się do starszych osób w danej miejscowości, archiwum, na plebanię zerknąć w kronikę parafialną lub księgi metrykalne, do archiwum właściwego urzędu gminy itp. Nie wszystko ludzie umieścili jeszcze w necie. A tak naprawdę czytając takie pytania chce mi się płakać bo to już nie jest śmieszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 a nie chcesz się dowiedzieć gdzie można znaleźć słownik albo elementarz ?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Jeśli książki meldunkowe i księgi parafialne będą w necie, to ustawa o danych osobowych spłonie ze wstydu .Puki co trzeba ruszyć dupsko i popytać ,poszperać , się zainteresować, a nie pstrykasz klawisz i wszystko jasne . Niektóre gminy mają na swoich stronach zarysy historyczne i pewne informacje o wsiach do nich należących .Jednak wiedza ta jest na tyle wielka , na ile rozległa jest wiedza i chęci się nią podzielenia osoby która te informacje zamieściła .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Jeżeli jest to stara wieś i była dobrem królewskim znajdziesz w lustracjach. Część lustracji była opublikowana, reszta w AGAD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4sherman Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 Ja proponuję jeszcze poszperać w bibliotekach PAN,archiwach państwowych i nie tylko, są jeszcze biblioteki cyfrowe(KPBC, FBC). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 28 Marzec 2009 Share Napisano 28 Marzec 2009 Jeszcze jest Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego z końca XIX wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieryj Napisano 29 Marzec 2009 Autor Share Napisano 29 Marzec 2009 nazwa wsi świątniki gmina sobótka.niemiecka nazwa Schwentnig. interesuje mnie okres przed wojenny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 29 Marzec 2009 Share Napisano 29 Marzec 2009 Nie wiem czy już ktoś pisał ale: Po piąte ortografia -------domie+domu.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 29 Marzec 2009 Share Napisano 29 Marzec 2009 Nie wiem czy już ktoś pisał ale: Po piąte ortografia -------domie+domu.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.