Skocz do zawartości
  • 0

kordzik SA intrygujący napis

pepino999

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chętnie umieszczę zdjęcie jak pożyczę cyfrówkę(w niedzielę)
a co do tego U" to może ja się mylę bo to są litery chyba gotyckie
Napisano
¨Od kolegów ze sturmu 3/5¨(sturm to w nomenklaturze SA mniej więcej to samo co kompania),kordzik stanowił prezent od kolegów z pododdziału SA wręczony z jakiejś tam okazji 25.8.1934.Jeżeli jest oryginalny to ciekawostka.
Napisano
Dzięki za zainteresowanie.Kordzik jest autentyczny,ojciec znajomego dostał go od jakiegoś oficera niemieckiego na pamiątkę.Oficer ten kwaterował u nich w czasie wojny a jak szli ruskie zostawił w podziękowaniu.Nie wszyscy niemcy jak widać byli tacy najgorsi,ten nawet strzelił jakiemuś podwładnemu w łeb gdy dobierał się do polki.Niestety po wojnie ze strachu ktoś oderwał z rękojeści ozdoby.
W sumie tylko tego mu brakuje,jest w niezłym stanie,nie ostrzony. Tylko dalej nie wiem co z tą datą, nie jestem pewny ale z opowiadań ma to coś wspólnego z żydami.
Napisano
Co do uzupełnienia brakujących emblematów z rękojeści, na aukcjach czy giełdach bez problemu możny kupić dobre kopie,czasem b.rzadko trafiają się oryginały z wykopów.
Napisano
Może to data rocznicy wstąpienia do SA,awansu,urodzin itp. z tej okazji delikwent otrzymał od kolegów SAmanów w prezencie kordzik,co było dokładnie raczej się nie dowiemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie