Arseon Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 wczoraj wyszedł taki guzior z kobitką czy to mniej więcej XIX wiek bo styl ubioru na to wskazuje
coriolan Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Łożyska kulkowe do wrotek zastosowano w 1884À l'origine du patin à roulettes au XVIIIe siècle, les roues étaient alignées (à la manière des rollers en ligne d'aujourd'hui) en imitation de la lame des patins à glace. * 1760 : le belge Jean-Joseph Merlin fixe deux rouleaux en métal sur une plaque de bois, pour remplacer le patin à glace en été. * 1819 : le français Petibled conçoit un patin à trois roues en lignes munis d'un butoir en guise de frein. Les patins sont en bois et en métal, le chassis est fixé à la chaussure à l'aide de courroies. * 1823 : apparition du premier patin à cinq roues (en ligne) en cuivre ou en fonte.Les matériaux des roues (souvent en bois) et les revêtements rendaient la configuration en ligne inefficace voire inconfortable, elle a donc été abandonnée au milieu du XIXe siècle siècle au profit d'une configuration en essieux qui a dominé pendant plus de 100 ans. * 1863 : apparition des patins sur essieux ou quad. * 1865 : première chaussure solidaire au chassis, d'abord pour le patinage sur glace puis rapidement adopté pour le patinage à roulettes * 1884 : adoption des roulements à billes.Entre la fin du XIXe et le début du XXe siècle on voit apparaître des variantes des patins à roulettes comme les cycles-patins.
Arseon Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 napewno ciekawe informacje powyżej ale bariera językowa robi swoje , swoją drogą jeżeli to wrotki a na to wygląda a guzik datowany na początek XIX wieku to mamy pewien rebus , wrotki i nawierzchnie tamtych czasów to chyba do siebie nie pasujepozdro>
coriolan Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Wizerunek z guzika można by nazwać Kobieta tańcząca na wrotkach".Najwcześniej koniec XIX wieku..
Arseon Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 wczoraj wyszedł taki guzior z kobitką czy to mniej więcej XIX wiek bo styl ubioru na to wskazuje
Arseon Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 guzik był srebrzony ,motyw kwiatowy pozdro >
8total4 Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 wg. mnie I-połowa XIXw,zdobienie kwiatowe i motyw na awersie sugerują sztukę ludową, piękny okaz, mnie by ucieszył...pozdro!
Arseon Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 Dzieki total ,wierz mi że mnie także bardzo cieszy , nie mogę się na niego napatrzeć ,nie dość że podziwiam relikt przeszłości ponad 150 letni to jeszcze piękną kobietę oraz XIX nastowieczną modę ,tyle wrażeń zmysłowych naraz pozdro>
8total4 Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 otoz to.guzik ma ciekawe zdobienie brzegu, rzadko takie widuję.pozdro!!
Arseon Napisano 16 Marzec 2009 Autor Napisano 16 Marzec 2009 czy ktoś się orientuje czy taki wizerunek kobiety tańczącej na wrotkach to tylko motyw ozdobny czy oznacza coś więcej np. guzik od stroju wrotkarskiego ?pozdro>
Arseon Napisano 14 Marzec 2009 Autor Napisano 14 Marzec 2009 wtedy chyba jeszcze nie używali rolek może to buty na koturnach
Pytanie
Arseon
wczoraj wyszedł taki guzior z kobitką czy to mniej więcej XIX wiek bo styl ubioru na to wskazuje
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.