YARD Napisano 12 Marzec 2009 Autor Napisano 12 Marzec 2009 Witam, znalazłem w necie takie foto.M-24 Chaffee w Wietnamie w 1954 roku.Zastanawia mnie nazwa własna czołgu.Na innych fotkach na tej stronie czołgi mają nazwy miast francuskich , np.La Verdun, Le Lorraine,Le Metz.Ale dlaczego POSEN?Może jakiś Polak-Niemiec w Legii?Jakieś sugestie??
trufelhunter Napisano 12 Marzec 2009 Napisano 12 Marzec 2009 Yard,Z tego co pamiętam załogi pancerne w większości (jak nie w 100%) rekrutowały się z ex-żołnierzy Panzerwaffe. Obok Posen" pamiętam także fotografę M24 ze swojsko brzmiącą nazwę Danzig" i chyba (nie potwierdzę na pewno) Breslau".pozdrawiam,Mariusz
greg1 Napisano 12 Marzec 2009 Napisano 12 Marzec 2009 W oddziałach sił francuskich znajdowali się bodajże żołnierze legii cudzoziemskiej, także narodowości niemieckiej, stąd te nazwy. Nigdzie nie spotkałem informacji, czy ci z Posen to tak się nazwali z sentymentu do rodzimego miasta czy na pamiatkę walk w 45 roku.
greg1 Napisano 12 Marzec 2009 Napisano 12 Marzec 2009 Przepraszam, ale geneza nazwy Posen może, ale nie musi mieć związek z Niemcami, w periodyku Militaria (czerwiec 2005) piszą, że dowódcą plutonu czołgów był sierż. Guntze (nazwisko mało francuskie, ale to o niczym nie przesądza), a czołgi nosiły nazwy Posen, Smolensk i Ettlingen. Ponoć to francuska tradycja, nadawanie czołgom nazwy związanej z ważnymi bitwami - dwie z nich dotyczą bitew z czasów napoleońskich, w Poznaniu Napoleon był, ale się wcale nie musiał o Poznań bić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.