leszek01 Napisano 29 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2009 fragment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnKon45 Napisano 30 Kwiecień 2009 Share Napisano 30 Kwiecień 2009 bardzo interesujące zdjęcie - pośrodku w nieco jasniejszej kurtce aspirant SG - oznaka stopnia na dolnej części rękawa kurtki oraz kokarda" (w przepisie nieprawidlowo ączek", używano także określenia ozeta") na otoku czapki poniżej orła (typowy dla SG do 1933 r.), oficer na prawej kieszeni (patrząc na fot.) ma odznakę pamiątkową: 16 lub 65, względnie 74 pp (niestety nie radzę sobie z wyostrzeniem"), po prawej (patrząc na fot.) nieco wyżej st. przodownik, pozostali to st. strażnicy, na naramiennikach u szeregowych cyfra rzymska (II lub III, względnie IV) oznaczająca przydział do Inspektoratu Okręgowego SG (kolejno wg wymienionych cyfr - Pomorski, Wielkopolski i Śląski), fot. wg mojej oceny zrobiona przez 1 VII 1930 (od tego dnia obowiązywały nowe oznaki stopni służbowych wg przpisu z 1930, te na fot. to przewidziane dla Straży Celnej w przepisie obowiązującym od 7 III 1928 i faktycznie noszone w SG, która objęła ochronę granicy od 2 IV 1928); i to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 1 Maj 2009 Share Napisano 1 Maj 2009 Oto kolejne zdjęcie mojego dziadka. Na tym starszym przed placówką w Gardeji dziadek ma tylko odznakę Straży Granicznej. Na tym ślubnym obok znajduje się jeszcze odznakaKOP. Może mi ktoś wyjaśnić na jakiej podstawie był on uprawniony do noszenia tej drugiej odznaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnKon45 Napisano 1 Maj 2009 Share Napisano 1 Maj 2009 po prostu musiał odbyć służbę w KOP, musiał być dobry, stąd odznaka pamiątkowa KOP i także musiał być dobry w SG (na fotce w stopniu starszego strażnika, co w KOP odpowiadało stopniowi plutonowego), fotka wg mnie zrobiona po 1933 (wskazuje na to oznaka oraz wężyk na patce kołnierza kurtki), właśnie ze względu na obie odznaki ciekawa fotka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 2 Maj 2009 Share Napisano 2 Maj 2009 Bardzo dziękuję AnKon45. Z datą masz rację. Dziadkowie braliślub 28.09.1934 roku w Dusocinie. Czyli dziadek w tym czasie był jeszcze na placówce w Gardeji. W 1937 roku w Czerlinie koło Lubawy urodziła się moja mama. Tylko w 37 roku w Czerlinie nie było już placówki SG. Najbliższa była w Napromku i dlatego moje przypuszczenie, że tam służył dziadek do wybuchu wojny. Tylko gdzie to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnKon45 Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 w dostępnych mi materiałach mam placówkę I. linii Napromek podlegającą Komisariatowi Hartowiec (wg spisu z 1936 r. komisariat w tej miejscowości nie wystepuje, zatem musiał byc przeniesiony gdzieś niedaleko, trzeba posprawdzać na mapie i dopasować) wykazywaną w 1928 r., potem już jej nie ma (???, względnie ja nie mam informacji), natomiast placówka I. linii Gardeja poza rokiem 1928 jest odnotowana jako podległa Komisraitowi Świerkocin - to wszystko w obrębie Inspektoratu Granicznego Nr 3 (potem numery zniesiono, dokładnie od sierpnia-września 1930 r.) Brodnica;a może własnie Komisariat Hartlowy przeniesiono miejscowości Świerkocin (tak to raczej na to wygląda, bowiem ta miejsowość pojawia się dopiero w 1929 r., a potem jest w wkazie z 1931 r.);jeśli chodzi o sprawdzenie to niestety tylko archiwa: Archiwum Akt Nowych w Warszawie oraz Archwium Straży Granicznej w Szczecinie;co do placówki I. linii Czerlin to do 5 VI 1930 podlegała Komisariatowi Rybno (Inspektorat Graniczny Stawiski (od września 1930 r. Insp. Gran. Łomża), a od tego dnia podporządkowana Komisariatowi Lubawa (Insp. Gran. Brodnica) - i to tylko tyle !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Defilada m.Praszka Oddział Straży Granicznej w defiladzie w dn. 3-go maja 1939 r" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Tresura psa w komisariacie Straży Granicznej Bielszowice. (Inspektorat Graniczny Królewska Huta)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Funkcjonariusz Straży Granicznej z psem na granicy z Niemcami." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 19 Maj 2009 Share Napisano 19 Maj 2009 Żołnierz Straży Granicznej na patrolu z psem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 23 Maj 2009 Autor Share Napisano 23 Maj 2009 Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 29 Maj 2009 Autor Share Napisano 29 Maj 2009 Ebay - Grenzübergang-Polizei-Deutsche u.Polen ? 1926 " AnKon45 co sądzisz o tej fotce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 30 Maj 2009 Autor Share Napisano 30 Maj 2009 Bardzo dziękuje - najbardziej zainteresował mnie 3 od lewej (strażnik celny). Link do aukcji http://cgi.ebay.de/Grenzuebergang-Polizei-Deutsche-u-Polen-1926_W0QQitemZ350205043057QQihZ022QQcategoryZ15504QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Może z tego coś wyciśniesz"??Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Orientuje się może ktoś jakie placówki SG w latach 30-39 podlegały komisariatom Świerkocin, Lubawa i Działdowo?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnKon45 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 K-t Świerkocin - placówki I linii: Gardeja, Dusocin, Wielki Wełcz; II lini: Mokre Świerkocin, Grudziądz (od X 1931)K-t Lubawa - placówki I linni: Wiśniewo, Pomierki, Gerłosz Lesna, Rodzone, Czerlin (od IX 1930); II linii: Lubawa, Nowe Miasto (od I 1931 do III 1936);K-t Działdowo - placówki I linii: Białuty, Chorap Pruski, Krasnołąka, Wilamowo (do IX 1938, przeniesiona do m. Klęczkowo), Uzdowo (do IX 1930, podporzadkowana Komisariatowi Rybno), Bonisław (od IX 1930 do III 1939) Działdowo; II linii: Działdowo, Mława;Komisariaty: Świerkocin i Lubawa w Inspektoracie Granicznym Brodnica, a Komisariat Działdowo w Inspektoracie Granicznym Przasnysz; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 I znowu wielkie dzięki AnKon45. Właśnie brakowało mi potwierdzenia, że w Czerlinie i Białutach były placówki. Ostatnio znalazłem życiorys pisany przez dziadka. Pisze w nim,że był na placówkach w Dusocinie w Czerlinie a od 1 maja 1938 został dowódcą placówki w Białutach gdzie zastał go wybuch wojny.Na zdjęciu przejście graniczne w Gardeji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samun1 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Gardeja granica od strony Niemieckiej po lewej budynek celny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samun1 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Mapka może komuś się przyda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samun1 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Stan obecny budynku celnego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Link, który kopijnik2 dodał w temacie Korpus Ochrony Pogranicza . Myśle, że tutaj jest odpowiednie dla niego miejsce.Straż Granicznahttp://www.cos.strazgraniczna.pl/downloads/pliki/biuletyn_biezacy/22008/11.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkinga1 Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 poszukuje jakiejkolwiek informacji o strazniku granicznym z Działdowa-Franciszek Kubalaps: jest to dla mnie bardzo waznez góry dziękuje za informację :)tkinga1@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Allegro - Leszno 55 PP - przodownicy SG wśród żołnierzy i wyższych oficerów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 Allegro - Brzeszów (??) 1932r" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 8 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2009 j.w. - STRAŻNICA GRANICZNA - POLSKA - CZECHY - 1934 r" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 8 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2009 j.w. - Strażnica graniczna Niedzica, ok. 1927r." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi