Skocz do zawartości

Minelab X Terra 50 a 70 po Tesoro

db

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,
Prześledziłem dokładnie wypowiedzi odnośnie Terry 70, byłem na nią zdecydowany... ale teraz można kupić za połowę tej sumy Terrę 50 i czy warto się nad tym zastanowić? Mam za sobą z dziesięć sezonów z Tesoro Silver Sabre, fajny lekki wykrywacz, zmieniłem dwa w tym czasie. Nie kopię militarki jak nie muszę, głównie kolor. Nie łażę z łopatą tylko saperką i ceniłem sobie precyzje Tesoro. Jednak czas na zmiany i chcę przejść do stajni Minelab. A wiec czy warto dopłacać do X-70 drugie tyle? pozdrawiam.
Napisano
Jeśli koniecznie chcesz zmienić to X70 jest znacznie lepszym wyborem niż X50. Jednak jeśli byłeś zadowolony z Tesoro to powinieneś poszukać czegoś wśród ich produktów bo będzie Ci się ciężko przestawić.

Pozdrawiam

VW
Napisano
A jak się ma x-terra 50 do Tesoro Cibola, czy są jakieś duże różnice w zasięgach ??? Ceny są podobne a może się zrównają ? i co wtedy wybrać, doradźcie.
Napisano
Wg. moich testów Cibola ma 4 - 6 cm większy zasięg na poj. monetę. czy to dużo czy mało każdy musi sobie odpowiedzieć sam.
Napisano
A mógłbym prosic taki test(tj.terka 50-Cibola)?Np.na monety 10 gr,20 gr,50 gr,1 zł,2 zł.5 zł?
Tylko koniecznie robione przez poszukiwacza a nie dilera sprzętu.
Napisano
Co za różnica diler, nie diler. Diler aby być wiarygodny musi podać wynik, który da się potwierdzić. Ja oczywiście takich testów nie zrobię, bo po pierwsze nie mam teraz X - Terry 50 do dyspozycji, po drugie bez sensu wydaje mi się robienie testów dla przesadnie dużej ilości, o podobnej przewodności monet obiegowych. Lepiej wybrać monety mocno się od siebie różniące np. 1 gr jako monetę najmniejszą, 10 gr jako monetę najgorzej przewodzącą i 2 zł jako stosunkowo dużą, nieźle przewodzącą monetę. Można dodać ewentualnie 5 gr jako monetę niedużą, o bardzo dobrej przewodności.
Napisano
dziekuje za odpowiedzi w tym wątku.
Raned, szanuje Twoje podejście i to iż zawsze można na Ciebie liczyć w przypadku wykrywaczy Tesoro, szacunek dla Twojego doświadczenia. Po dodaniu wątku pomyślałem iż wpisując Tesoro w temacie napewno wyrazisz swój pogląd. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Tesoro to marka z którą związałem się od dawna, cenię ją za łatwość pracy, precyzje i energonomie. Napewno bede ją polecał innym, co prawda tak długo pracując z jednym modelem ominęły mnie inne nowsze typy, ale Tesoraki są do siebie podobne :) Tyle iż mając pewne doświadczenie w użytkowaniu nie przeraża mnie coś trudniejszego, stąd Minelab. Dlatego ponawiam pytanie czy warto płacić za X Terre 70 mając 50 za połowe? Aż taka różnica? NIe kupuje wykrywacza na rok dwa tylko na trochę dłużej.
Napisano
db - kwestia ceny jest względna bo nie Ty ją ustalasz. Jeśli nie odpowiada Ci cena nowych to przecież zawsze możesz zapolować na używaną. X70 jest o wiele bardziej rozbudowanym sprzętem od X50 i warto o tym pamiętać, zwłaszcza gdy się chce mieć wykrywacz na dłużej. Porównania robiono już nie raz więc warto przejrzeć to i inne fora, jeśli wciąż szukasz potwierdzenia dla swojego wyboru.

Pozdrawiam

VW
Napisano
nie chodzi tu o cenę jako taką, pytam czy warto płacić dwa razy więcej za 70tkę. Nie chodzę stricte na militaria więc ta zaleta większego modelu mnie nie dotyczy. Wole kupić nowy niż używany z nieznanego źródła, wiem co można zrobić ze sprzętem niewłaściwie go używając. Generalnie cena obu jest jak najbardziej do zaakceptowania tylko po co płacić za coś czego nie potrzebuję jeśli zasięgi oby byłyby porównywalne?
Napisano
Różnica w zasięgu jest oczywiście na korzyść X70, ale przejrzyj dokładnie obie instrukcje, wychwycisz różnice i sam zdecydujesz czy cena jest uzasadniona czy też nie.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Właśnie db mam ten sam dylemat od dawna chciałem kupić 70-tkę ale ta cena co teraz jest chora a 50-ka tak staniała więc trzeba mocno się zastanowić czy jest sens dopłacać do 70- tki jeżeli skonfrontujemy to z naszymi potrzebami, ja potrzebuję sprzętu na szybki rekonesans aby szybko przeczesać nowe pole i wyjąć co najważniejsze ,
na przeszukane mam ex se. 70-ka ma większy zakres ustawień,strojenia do gruntu, więcej możliwości personalizacji i dostosowania do warunków terenowych ma też większy zasięg o jakieś 10 % od 50-ki ale jeżeli chodzi o szybkość procesora reakcji na przedmiot-metal i wybiórczość jest chyba podobna w obydwu a głównie na tych cechach mi zależy przy moim zapotrzebowaniu sprzetowym, zasięg przy szybkim rekonesansie nie jest tak istotny więc chyba w mom przypadku nie ma sesu dopłacać do 70-ki ?
czy zgadzacie się z tym tokiem rozumowania ?
pozdro >
Napisano
Arseon - tak, w takim przypadku gdy chodzi o sprzęt dodatkowy to ma to sens. Rzeczywiście teraz widzę też, że różnica w cenach jest znaczna. Jednak podczas rekonesansu liczy się nie tylko szybkośc ale właśnie zasięg. Za te pieniądzę większy zasięg od X50 można uzyskać np. w Proximie czy Ciboli.

Pozdrawiam

VW
Napisano
VW czy rzeczywiście Proxima będzie tak samo efektywna na drobnicę kolorową i monety przy rekonesansie na polach jak X50 ? a jak to porównanie wypadnie jak X50 ubierzemy w cewkę wysokoczęstotliwościową ?
Nad Proximą zastanawiałem sie pod kątem militarki kolorowej i średniozalegającego żelastwa bo jeżeli chodzi o głębokie żelastwo to chyba smętek z największą cewką wypada o niebo lepiej biorąc pod uwagę że dużej cewki do Proximy nie ma i chyba nieprędko będzie. No ale jeżeli chodzi o uniwersalność w każdych warunkach za taką cenę to proxa rządzi ?
Napisano
no tak, jednak zasięg ma znaczenie ja napisał Arseon przy dokładnym przeczesywaniu terenu przy militarce, a wtedy rzeczywiście Smentek wystarczy :) ja potrzebuje wykrywacz do wypadów na pola lub okazjonalnie do lasu z saperką a nie szpadlem, gdyby potrzebował ultra dokładnego to wybrałbym Explorera lub Quattro a chcę uniwersalnego z nastawieniem na kolor, szybkim przemiataniem i ewentualną opcją na coś głębiej . Tesoro Cibola może i jest doby, C-Scope 1220xd, R-1 też ale pytałem o X50 a X70.
Napisano
........a jeśli miałbym pozostać przy marce Tesoro to chyba Tejon byłby właściwszy niż Cibola
Napisano
W tym porównaniu Proximy z X50 (ewentualnie z cewką wysokoczęstotliwościową)na polach chodzi mi głównie o wybiórczość czy Proxima będzie tak samo czuła na najdrobniejsze przedmioty kolorowe np.cienkie sreberka jak X50 czy nie ominie więcej od X50 ?

pozdro>
Napisano
Kolego DB ja tylko powiem że próbowałem przesiąść się z de leona na minelaba quatrro. Szybko oprzytomniałem na korzyść tesoraka. Rób co uważasz, ale uważaj co robisz hehheeh:):)Pozdrawiam.
Napisano
majros
Oprzytomniałes poniewaz QUATRO to sprzęt wymagający poznania.A jesli to zrobisz to nie twierdził bys tak.A tak z innej beczki...
Mam kumpla który ma XLT.Co on naprzeklinał tego Whitsa!!
Ale z czasem poznał go i teraz jak stwierdził a nic innego w swiecie by go nie zamienił"A koles szuka juz kilkanascie lat...
Napisano
Wlasnie przeglądałem ceny nowych wykrywek.I stwierdzam ze kryzys kryzysem ale nasi dilerzy chyba pogłupieli z tymi cenami!!!Rozumiem ze cena dolara itd. ale bez przesady.
Zdecydowania lepiej i duzo taniej sprowadzic wykrywke z UK.
Napisano
Nie dodałem, ale z quatrro chodziłem i czasami dalej chodzę pewnie tak z dwa sezony. Więc nie ma mowy że nie poznałem sprzętu.
Zwierzu może mnie źle zrozumiałeś quatro to super sprzęt ale przy przejściu z tesoro jest nie do przyjęcia. Powala waga, wolność przemiatania, precyzja namierzania, zbyt długie myślenie procesora nad celem. Jedyne zasięgiem góruje.
Ale jak kto co woli. Pozdrawiam.
Napisano
Arseon - Czy Proxima jest czuła widać po postach, choćby na tym forum, gdzie pokazane są kawałeczki brakteatów:) W przypadku X70 i cewki H" przewaga faktycznie jest po stronie Minelaba ale w X50 mamy mniejszy zasięg niż w X70. Nie zapominajmy, że dodatkowo w Proximie można wejśc na mixerka. Proxa jest też bardzo szybka, co przynajmniej dla mnie jest bardzo ważne podczas rekonesansu.

db - Osobiście jako sprzęt rekonesansowy wybrałbym Cibolę a nie Tejona. Powód jest taki, że Cibola ma fabrycznie ustawiony grunt a w Tejonie musisz jednak sprawdzać się co jakiś czas. Tejona należy traktować poważnie a nie jako uzupełnienie arsenału chyba, że posiada się wersję PRO z fabrycznym gruntem oprócz manualnego.

Pozdrawiam

VW
Napisano
VW czyli na rekonesans jednak bardziej proxa niż X50 z wysokoczęstotliwościówką sorki że tak ponawiam to pytanie ale muszę mieć jakiś impuls do ostatecznego wyboru
pozdro>
Napisano
Arseon - Proxa jest w tym wypadku nie tylko skuteczniejsza ale gdyby (tfutfu) padł Ci sprzęt podstawowy i czekałbyś na naprawę czy miał taką sytuacje w terenie to przynajmniej nie nie będziesz miał wątpliowści typu a co by było gdybym wyszedł z X70"?:))

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie