Skocz do zawartości
  • 0

Łuski karabinowe do id

ataka

Pytanie

Napisano

Łuska nr 1: kaliber jak mauser - 7,92 mm, wysokość 54 mm (czyli o 3 mm niższa od zwyklej łuski mausera) znaleziona na pozycjach niemieckich z 45 roku, wsród zwyklych lusek od mausera i magazynka od Gew 43 (czy to było by to?) Na zdjęciu w porównaniu ze zwykłą łuską mauserowską
Bicia:
MR
30
C
2

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łuska nr 2: kaliber ok. 11 mm, wysokość 6 cm, mosiężne, znalezione na poniemieckim wysypisku (być może to myśliwskie?) - jest ich tam wiecej, ale niewiem czy warto wydobywać..
Na zdjęciu w porównaniu z łuską od mausera.
Bicia
godz12: S
godz3: 69
godz6: *
godz9: 2
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

Napisano
Jest to najprawdopodobniej francuska łuska 7,5X54 Mle 1929.MR to kod producenta Manufacturede machines du Haut-Rhin a Mulhouse;30 rok produkcji 1930;C kod dostawcy mosiądzu-Cie francaise des metaux,usine de Castelsarrasin;2 to kwartał roku w którym łuska została wyprodukowana.
Napisano
Na wszystkich 5 sztukach ktore mam jest napewno MR. I kaliber rzeczywiscie minimalnie mniejszy od mausera czyli bedzie to co pisał JacekAnt - dzieki! Pozostaje tylko druga łuska. Pozdr!
Napisano
Jasne, jest na nich 89, źle wstukałem.. Z wcześniejszej podpowiedzi już doszedłem że to 11,15x60R Mauser M71.. chyba sie przejade wykopać reszte Pozdr!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie