R51 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Na blaszce skrótowiec 1.Batt.fr.4 - Co to jest to tajemnicze fr"? Z góry dziękuję za pomoc...
Kopacz1 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Jak jest to batalion zapasowy to jak nic pasuje freiwillige (fr) - 4 kompania ochotnicza ? pzdr.kopacz1
abcd Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 I czy II wojenna,Niemcy??? , zaprezentuj fotkę,będziemy radzić.
abcd Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Ochotnicy ze wschodu zwykle trafiali od razu do jednostek frontowych,nie widziałem jeszcze blaszki FRW z niemieckiego batalionu szkolno zapasowego WH ,ale wszystko jest możliwe,
Kopacz1 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Wcale nie jest powiedziane że ze wschodu,mase ochotników było w HH też z zachodu.Wiem że to może nie wygodny temat ale taka jest prawda.pzdr.
coriolan Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 To jest zapasowy,kilkubateryjny dywizjon artylerii,na starcie /sierpień 1939/ tworzony z lekkich i ciężkich dział,a więc nie ma mowy o jakichś kompaniach.Chodzi o zapis dotyczący tylko JEDNEJ z kilku baterii.Też nie mam pojęcia po co dodano fr i chyba nie wiedziałby tego sam Frontalschaden,najlepszy specjalista z tej dziedziny.
R51 Napisano 4 Marzec 2009 Autor Napisano 4 Marzec 2009 Że Niemcy to chyba oczywiste. II Wojna jak łatwo się domyślic. To blacha z Art. Ers. Abt. 225 (nie ma potrzeby tłumaczyć mi co ten skrót oznacza- Artylerie Ersatz Abteilung 225) do tego 1. Batt. fr. 4, czyli razemArt. Ers. Abt. 225 1. Batt. fr. 4Zapasowy oddział artylerii 2251. bateria i tajemnicze fr"- czyżby nietypowy skrótowiec od Fahrer"?
R51 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Na blaszce skrótowiec 1.Batt.fr.4 - Co to jest to tajemnicze fr"? Z góry dziękuję za pomoc...
abcd Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Fr.przy numerze kolejnym żołnierza( który jak zrozumiałem jest dobity osobno) oznaczałoby freiwilliger,ale tu nie mam pojęcia,Fahrer" nie jest napewno.
Pytanie
R51
Z góry dziękuję za pomoc...
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.