Skocz do zawartości
  • 0

1.Batt.fr.4

R51

Pytanie

Napisano
Na blaszce skrótowiec 1.Batt.fr.4 - Co to jest to tajemnicze fr"?
Z góry dziękuję za pomoc...

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ochotnicy ze wschodu zwykle trafiali od razu do jednostek frontowych,nie widziałem jeszcze blaszki FRW z niemieckiego batalionu szkolno zapasowego WH ,ale wszystko jest możliwe,
Napisano
Wcale nie jest powiedziane że ze wschodu,mase ochotników było w HH też z zachodu.Wiem że to może nie wygodny temat ale taka jest prawda.
pzdr.
Napisano
To jest zapasowy,kilkubateryjny dywizjon artylerii,na starcie /sierpień 1939/ tworzony z lekkich i ciężkich dział,a więc nie ma mowy o jakichś kompaniach.Chodzi o zapis dotyczący tylko JEDNEJ z kilku baterii.
Też nie mam pojęcia po co dodano fr i chyba nie wiedziałby tego sam Frontalschaden,najlepszy specjalista z tej dziedziny.
Napisano
Że Niemcy to chyba oczywiste. II Wojna jak łatwo się domyślic. To blacha z Art. Ers. Abt. 225 (nie ma potrzeby tłumaczyć mi co ten skrót oznacza- Artylerie Ersatz Abteilung 225) do tego 1. Batt. fr. 4, czyli razem

Art. Ers. Abt. 225
1. Batt. fr. 4

Zapasowy oddział artylerii 225
1. bateria i tajemnicze fr"- czyżby nietypowy skrótowiec od Fahrer"?
Napisano
Na blaszce skrótowiec 1.Batt.fr.4 - Co to jest to tajemnicze fr"?
Z góry dziękuję za pomoc...
Napisano
Fr.przy numerze kolejnym żołnierza( który jak zrozumiałem jest dobity osobno) oznaczałoby freiwilliger,ale tu nie mam pojęcia,Fahrer" nie jest napewno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie