piotr777 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 jaki transformator powinienem zamontować żeby z 12wolt wytworzyło mi prąd w kondensatorze 1000 wolt i na mostku zanim wyprostowało 1000volt , może ktoś wie jak takie nieduże urządzenie zrobić które na wejściu pobiera 12 wolt z akumulatora a na wyjściu z mostka prostowniczego daje od 500 do 1000 wolt około 400 wat 40-50 Hz. proszę o odpowiedź .dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
explosivelabs Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Za mostkiem gretza 40-50 Hz? Chcesz 500 V stałego czy przemiennego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastuszek Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 krzesło dla teściowej strugasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 stałego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 są Panowie budujący spawarki transformatorowe...ale - 400 W - na wyjściu - zakładając 50 % sprawności układudaje 67 amperów poboru - co dla akumulatora daje niecałą godzinę pracy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
explosivelabs Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Starego UPSa przewinąć trafo potem mostek i będzie ok. A na co 500V 400W? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 trudno wystarczy...........jaki transformator będzie do tego dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AjuntaPall Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 pytanie do elektryków"... myślałem, że to pytanie do kolegów odtwarzających Waffen SS, takie pierwsze skojarzenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
explosivelabs Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Np. 400v/2x 12v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Ja też myślałem że chodzi o kolegów z SS" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 hhe rozbawiłeś mnie AjuntaPall dzięki koledzy za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 mam większe zabawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 400 W 1000 V - małego - nie zbudujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Share Napisano 3 Marzec 2009 to zależy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 jasne - od fizyki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 3 Marzec 2009 Share Napisano 3 Marzec 2009 Prostą przetworniczkę na trafie od TV, a potem wyprostować to DY86 na stały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 O prądzie mierzonym w woltach i płynącym przez kondensator to jeszcze nie słyszałem (dla prądu stałego naładowany kondensator stanowi rozwarcie, pomijam stan nieustalony jaki się tam pojawi). Wiem za to, co to jest prąd ładujący kondensator i powodujący gromadzenie się w nim ładunku, który jest mierzony w amperach. Z wiedzą na temat zjawisk fizycznym związanych z prądem jaka jest zawarta w pierwszym poście, nie brałbym się jednak na miejscu kolegi za budowę inwertera (zwanego także falownikiem). Szczególnie mając na względzie własne bezpieczeństwo, bo z wyprostowanym napięciem zmiennym o wartości skutecznej 1000V (maksymalne wyniesie 1,41x1000V) i prądzie 2,5A żartów nie ma. Nie wiem do czego ma to służyć, ale w małych wymiarach na pewno nie da się tego upchać. A w szczególności z wykorzystaniem transformatora :) (proponuje poczytać dlaczego i jak działa transformator). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.