Skocz do zawartości

pytanie do elektryków

piotr777

Rekomendowane odpowiedzi

jaki transformator powinienem zamontować żeby z 12wolt wytworzyło mi prąd w kondensatorze 1000 wolt i na mostku zanim wyprostowało 1000volt , może ktoś wie jak takie nieduże urządzenie zrobić które na wejściu pobiera 12 wolt z akumulatora a na wyjściu z mostka prostowniczego daje od 500 do 1000 wolt około 400 wat 40-50 Hz. proszę o odpowiedź .dzięki

O prądzie mierzonym w woltach i płynącym przez kondensator to jeszcze nie słyszałem (dla prądu stałego naładowany kondensator stanowi rozwarcie, pomijam stan nieustalony jaki się tam pojawi). Wiem za to, co to jest prąd ładujący kondensator i powodujący gromadzenie się w nim ładunku, który jest mierzony w amperach. Z wiedzą na temat zjawisk fizycznym związanych z prądem jaka jest zawarta w pierwszym poście, nie brałbym się jednak na miejscu kolegi za budowę inwertera (zwanego także falownikiem). Szczególnie mając na względzie własne bezpieczeństwo, bo z wyprostowanym napięciem zmiennym o wartości skutecznej 1000V (maksymalne wyniesie 1,41x1000V) i prądzie 2,5A żartów nie ma. Nie wiem do czego ma to służyć, ale w małych wymiarach na pewno nie da się tego upchać. A w szczególności z wykorzystaniem transformatora :) (proponuje poczytać dlaczego i jak działa transformator).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie