kuba55 Napisano 1 Marzec 2009 Autor Napisano 1 Marzec 2009 Kto pomoże zidentyfikować formacje kozacką właściciela kabury.Mam reszte munduru{czerkieske,pas}wszystko rodzinne.Koledzy - pomóżcie! Kuba R
kindzal Napisano 4 Kwiecień 2009 Napisano 4 Kwiecień 2009 Stroje dagestańskich i czeczeńskich górali, XIX wiek.Warto pamiętać, że stroje te zostaly przejęte i weszly do użytku ( przy malych zmianach) przez kozaków dońskich, kubańskich i innych.
kindzal Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 XIX wieczne oporządzenie pochodzące z Pólnocnego Kaukazu. Stawiam na Dagestan !
kuba55 Napisano 25 Marzec 2009 Autor Napisano 25 Marzec 2009 To dla odmiany dziadek - kpt.A Rycerski, WP, potem po bitwie pod Tomaszowem Lub. Woldenberg do 45.
kuba55 Napisano 25 Marzec 2009 Autor Napisano 25 Marzec 2009 To ja na klęczkach.WAT 1980. Powiedzcie coś o czerkiesce - bo nadal wiem tylko i to się potwierdza na stronach Dagestanu, że chodzi zapewne o Kozaków kubańskich, którzy tam stacjonowali od podboju Kaukazu do niedawna. Ale też nie mogę zidentyfikować wisiorków" na pasie - coś znaczą na pewno, ale cholera wie co. Nigdzie podobnych nie widzę. Ukłony i nie kierujcie mnie łaskawie na aszą klasę". Nie moje klimaty.Pozdrawiam i proszę o pomoc Włodzimierz i Kajetan Rycerscy.
abcd Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Na kaburze pod koroną emblemat półksiężyca,to prędzej jakaś jednostka kaukaska niż kozacy
kuba55 Napisano 1 Marzec 2009 Autor Napisano 1 Marzec 2009 Kto pomoże zidentyfikować formacje kozacką właściciela kabury.Mam reszte munduru{czerkieske,pas}wszystko rodzinne.Koledzy - pomóżcie! Kuba R
kindzal Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 Jak dla mnie to rewelka. Definitywnie Pólnocny Kaukaz ! Czyżby Twój przodek byl jednym z tzw. oficerów kontraktowych ?
kuba55 Napisano 7 Marzec 2009 Autor Napisano 7 Marzec 2009 Zgodnie z obietnicą - zdjeciaKuba i Kajtek
kuba55 Napisano 8 Marzec 2009 Autor Napisano 8 Marzec 2009 Był, jak większość rodziny przed 1905 (Japonia)i 1917 - 20oficerem kozackim, z Kijowa. Najciekawsze, że wcale Armia Polska ani kontraktowych, ani w ogóle stamtąd" nie przyjmowała chętnie. Owszem, dużo było wodzów (nazwisk nie przytoczę), do służby mniej. Za to Serbowie, Czesi, Francuzi ich rozchwytywali. A 20 lat później niektórzy z tej emigracji z gen.Krasnowem wykończeni zostali w Linzu, za sprawą naszych wiecznych przyjaciół Angoli i przyzwoleniem kowbojów. WR
abcd Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 Taka czerkieska stanowiła także strój ¨regionalny¨ wśród ludów kaukaskich,ale skoro w komplecie jest kabura więc chyba należała do wojskowego.
Pytanie
kuba55
Kto pomoże zidentyfikować formacje kozacką właściciela kabury.Mam reszte munduru{czerkieske,pas}wszystko rodzinne.Koledzy - pomóżcie!
Kuba R
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.