Skocz do zawartości

TVS SILESIA

abcom77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od czasu 2-wojny trochę się świat skurczył: rozwój komunikacji i techniki.
Życie to nie mecz piłkarski, ani front na którym obowiązują
proste reguły, niektórzy może teraz wychodzą z bunkra.
Szukając wykrywką, czasem, dużo więcej można się dowiedzieć,
dlatego to ma sens. A obecne konflikty sąsiedzkie służą zazwyczaj poszukiwaczom frajerów.
Nie mam rodziny na Śląsku, ale kiedyś byłem w wojsku ze Ślązakami i myślę że czasami są lepszymi Polakami niż inni.
Nie róbmy z ludzi świętych, i nie bądźmy adwokatami diabła,
przy każdej okazji wytykając innym ich odmienność.
Kto utrzymuje się z pracy w Polsce i płaci ZUS to w życiu bierze udział i ten wie jaki tu syf, a emeryci mogą sobie powspominać młodość i proste podziały.
Dawniej bandytów skazywało się na banicję, a dzisiaj na siłę
robi się z nich patriotów zakazując wyjazdu, a później odnajdują się w Rządzie.
Napisano
ad wm- zdecydowana wiekszośc ślązaków nie podpisała volkslisty bo podpisywać jej nie musiała -automatycznie znalazła sie na niej mając przywilej słuzby w wojsku niemieckim i pracy na rzecz Rzeszy
Podpisywali raczej ci którzy chcieli sobie poprawić status społeczny

Obejrzałem amach"- ciekawe spojrzenie na historię -jeszcze ciekawsze konkluzje prowadzącego

Opis:
21 lipca 1944 roku w bunkrze Adolfa Hitlera w tzw. Wilczym Szańcu koło Kętrzyna eksplodowała bomba umieszczona w neseserze jednego z najważniejszych oficerów Wehrmachtu. Oficer ten nazywał się Claus von Stauffenberg i pochodził z Bawarii. Ale cała reszta zamachowców wywodziła się ze Śląska i tu też powstał cały misterny plan zamachu...."

neseser !!!! - DOBRE każdy slązak zamieszkały aktualnie w Niemczech zachodnich wie że była to AKTENTASZA a nie jakis ruski neseser
Napisano
cd
Na fali poszukiwań tak wątpliwych i rzadkich wątków antyhitlerowskich na Śląsku -znależiono ::

TEŚCIOWĄ (sic) jednego z zamachowców mieszkająca kiedyś na Ślasku !!!!!!- na takiej zasadzie mozna udowodnić śląskie pochodzenie nawet cesarzowi Hirochito

A juz próby ureligijnienia ideii zamachowców brzmia tak wiarygodnie jak ruski pop w kazaniu o abstynencji

Prowadzacy kikakrotnie podkreśla : zamachowcy pochodzili z Górnego i Dolnego Śląska "

ten Dolny " jest tak trochę w cieniu

A faktem jest że większośc zamachowców rzeczywiście pochodziła (czytaj miała majątki ) z Dolnego Śląska
który kulturowo i etnicznie różnił się od Górnego
tak jak uwczesna Rosja Sowiecka od przedwojennej Polski

Czyli historia pisana po górnośląsku
Napisano
Patrząc na Ruch Autonomii Śląska, Józef Lompa i wszyscy Powstańcy się w grobie przewracają!!

Kilka lat miałem okazję pracować na Grn. Śląsku, i nie spotkałem nigdy osoby, która zgadzała by się z poglądami tych dziwnych ludków z RAŚ..

miałem za to przyjemność rozmawiać z jedną osobą z owego ruchu, rozmowa wyglądała mniej-więcej tak:

-my to byśmy chcieli przyłączenia Śląska do Niemiec!!
ja: -a dlaczego taki misterny plan snujecie??
-bo Niemcy to państwo federacyjne, a nie jakaś tam Polska..!
ja: -to przyłączcie się do Rosji, to też państwo federacyjne.."

:)

ps. nie uważam RAŚ w żadnym wypadku za organizację, która chce coś zmienić dla dobra śląskiej ludności, a raczej za szajkę, której marzy się władza i utworzenie kosztem innych swojego misterium..

ps.2:
Parowóz & der_bartosz, na innym forum za takie teksty, już dawno było by +b i musieli byście zakładać po drugim koncie..

der_bartosz: po pierwsze zmieniłeś tok tematu w offtopic, po drugie przeklinaleś i po trzecie kasztanisz, jako osoba bezstronna - kłócił bym się, czy jedna kartka to dużo czy mało w twoim przypadku..
wymagasz od ludzi kompetentności, piszac jak to Ślązacy mówią", a widać że sam masz ograniczoną wiedzę w temacie, bo gdybyś znał choć trochę problemy Śląska, to byśtego nie napisał..

ps.3: nie, nie jestem ze Śląska :)

pozdro!
Napisano
Kolego Woytas może lepiej zamaist karki dla Kolegi Der_ Bartosza wytłumaczyć Jemu w paru słowach o specyficznej historii Sląska podając parę ciekawych pozycji do przeczytania...
Napisano
-my to byśmy chcieli przyłączenia Śląska do Niemiec!!
ja: -a dlaczego taki misterny plan snujecie??
-bo Niemcy to państwo federacyjne, a nie jakaś tam Polska..!
ja: -to przyłączcie się do Rosji, to też państwo federacyjne.."

Total, dobrze mu powiedziałeś :)
A tak poważnie to myślę że nie warto z takimi typami rozmawiać, szkoda czasu. W każdym razie ja zproponowałbym kolesiowi wizytę u mojego przyjaciela psychiatry :)

A odnośnie RAŚ - Organizacja o wyrazistym obliczu prezentująca sprecyzowaną wizję Śląska jako podmiotu w zjednoczonej Europie, opatrzonego takimi atrybutami jak własny parlament, skarb i rząd moim i myślę większości zdaniem -UTOPIA.
Pozdro
Napisano
8total4.
Trudno mi powiedzieć jak reagują na powstanie RAŚ powstańcy. Czy przewracają się w grobie, a jeżeli już to z jakiego powodu? W kilka lat po przejęciu wschodniej części Górnego Śląska przez polską administrację i utworzeniu autonomicznego województwa, środowisko byłych powstańców zdążyło się dość gruntownie podzielić. Były dyktator Wojciech Korfanty stworzył w 1926 Narodowy Związek Powstańców i Byłych Żołnierzy. W opozycji do wspieranego przez wojewodę MIchała Grażyńskiego Związku Powstańców Śląskich. Zebrania NZPiBŻ nawiedzane były przez bojówki ZPŚ i w najlepszym przypadku kończyło się to ciężkimi pobiciami członków tej pierwszej organizacji. Bojówkarze Grażyńskiego nie robili tego za darmo- za łomot dawany swoim kolegom otrzymywali około pięciu złotych. Stary dobry sposób na opozycję. Oddany sprawie polskiej na Śląsku Korfanty, idzie do wyborów do Sejmu Śląskiego z mniejszością niemiecką. Człowiek, który kilka lat wstecz w okresie plebiscytu sugeruje likwidację przybywających na Śląsk Niemców. Grażyński notorycznie jak prawdziwy dyktator raz za razem rozwiązuje Sejm Śląski. Stanowiska w administracji obsadzane są przez osoby spoza Śląska.Zatem historia śląskiej autonomii była kreowana w dość dziwny sposób.
Przykładowe wyznania członka RAŚ, dla mnie tchną absurdem do kwadratu. Trudno je komentować. Znam wielu członków RAŚ i nikt nie stawia takich tez. Nikt nie przewiduje takiego scenariusza.
Parowóz
Wbrew pozorom istnieją związki kulturowe i etniczne pomiędzy Dolnym i Górnym Śląskiem. Wschodnia część GŚ różni się narodowościowo za przyczyną migracji zarobkowej Polaków z Wielkopolski, Królestwa i Galicji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie