antykor-art Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 Od czasu 2-wojny trochę się świat skurczył: rozwój komunikacji i techniki.Życie to nie mecz piłkarski, ani front na którym obowiązują proste reguły, niektórzy może teraz wychodzą z bunkra.Szukając wykrywką, czasem, dużo więcej można się dowiedzieć, dlatego to ma sens. A obecne konflikty sąsiedzkie służą zazwyczaj poszukiwaczom frajerów.Nie mam rodziny na Śląsku, ale kiedyś byłem w wojsku ze Ślązakami i myślę że czasami są lepszymi Polakami niż inni.Nie róbmy z ludzi świętych, i nie bądźmy adwokatami diabła,przy każdej okazji wytykając innym ich odmienność.Kto utrzymuje się z pracy w Polsce i płaci ZUS to w życiu bierze udział i ten wie jaki tu syf, a emeryci mogą sobie powspominać młodość i proste podziały.Dawniej bandytów skazywało się na banicję, a dzisiaj na siłęrobi się z nich patriotów zakazując wyjazdu, a później odnajdują się w Rządzie.
Parowóz Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 ad wm- zdecydowana wiekszośc ślązaków nie podpisała volkslisty bo podpisywać jej nie musiała -automatycznie znalazła sie na niej mając przywilej słuzby w wojsku niemieckim i pracy na rzecz Rzeszy Podpisywali raczej ci którzy chcieli sobie poprawić status społeczny Obejrzałem amach"- ciekawe spojrzenie na historię -jeszcze ciekawsze konkluzje prowadzącegoOpis:21 lipca 1944 roku w bunkrze Adolfa Hitlera w tzw. Wilczym Szańcu koło Kętrzyna eksplodowała bomba umieszczona w neseserze jednego z najważniejszych oficerów Wehrmachtu. Oficer ten nazywał się Claus von Stauffenberg i pochodził z Bawarii. Ale cała reszta zamachowców wywodziła się ze Śląska i tu też powstał cały misterny plan zamachu...."neseser !!!! - DOBRE każdy slązak zamieszkały aktualnie w Niemczech zachodnich wie że była to AKTENTASZA a nie jakis ruski neseser
Parowóz Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 cdNa fali poszukiwań tak wątpliwych i rzadkich wątków antyhitlerowskich na Śląsku -znależiono ::TEŚCIOWĄ (sic) jednego z zamachowców mieszkająca kiedyś na Ślasku !!!!!!- na takiej zasadzie mozna udowodnić śląskie pochodzenie nawet cesarzowi Hirochito A juz próby ureligijnienia ideii zamachowców brzmia tak wiarygodnie jak ruski pop w kazaniu o abstynencji Prowadzacy kikakrotnie podkreśla : zamachowcy pochodzili z Górnego i Dolnego Śląska " ten Dolny " jest tak trochę w cieniu A faktem jest że większośc zamachowców rzeczywiście pochodziła (czytaj miała majątki ) z Dolnego Śląskaktóry kulturowo i etnicznie różnił się od Górnego tak jak uwczesna Rosja Sowiecka od przedwojennej Polski Czyli historia pisana po górnośląsku
8total4 Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 Patrząc na Ruch Autonomii Śląska, Józef Lompa i wszyscy Powstańcy się w grobie przewracają!!Kilka lat miałem okazję pracować na Grn. Śląsku, i nie spotkałem nigdy osoby, która zgadzała by się z poglądami tych dziwnych ludków z RAŚ..miałem za to przyjemność rozmawiać z jedną osobą z owego ruchu, rozmowa wyglądała mniej-więcej tak: -my to byśmy chcieli przyłączenia Śląska do Niemiec!!ja: -a dlaczego taki misterny plan snujecie?? -bo Niemcy to państwo federacyjne, a nie jakaś tam Polska..!ja: -to przyłączcie się do Rosji, to też państwo federacyjne..":)ps. nie uważam RAŚ w żadnym wypadku za organizację, która chce coś zmienić dla dobra śląskiej ludności, a raczej za szajkę, której marzy się władza i utworzenie kosztem innych swojego misterium..ps.2:Parowóz & der_bartosz, na innym forum za takie teksty, już dawno było by +b i musieli byście zakładać po drugim koncie..der_bartosz: po pierwsze zmieniłeś tok tematu w offtopic, po drugie przeklinaleś i po trzecie kasztanisz, jako osoba bezstronna - kłócił bym się, czy jedna kartka to dużo czy mało w twoim przypadku..wymagasz od ludzi kompetentności, piszac jak to Ślązacy mówią", a widać że sam masz ograniczoną wiedzę w temacie, bo gdybyś znał choć trochę problemy Śląska, to byśtego nie napisał..ps.3: nie, nie jestem ze Śląska :)pozdro!
advertus Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 Kolego Woytas może lepiej zamaist karki dla Kolegi Der_ Bartosza wytłumaczyć Jemu w paru słowach o specyficznej historii Sląska podając parę ciekawych pozycji do przeczytania...
leon_rybnik Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 -my to byśmy chcieli przyłączenia Śląska do Niemiec!!ja: -a dlaczego taki misterny plan snujecie??-bo Niemcy to państwo federacyjne, a nie jakaś tam Polska..!ja: -to przyłączcie się do Rosji, to też państwo federacyjne.."Total, dobrze mu powiedziałeś :)A tak poważnie to myślę że nie warto z takimi typami rozmawiać, szkoda czasu. W każdym razie ja zproponowałbym kolesiowi wizytę u mojego przyjaciela psychiatry :)A odnośnie RAŚ - Organizacja o wyrazistym obliczu prezentująca sprecyzowaną wizję Śląska jako podmiotu w zjednoczonej Europie, opatrzonego takimi atrybutami jak własny parlament, skarb i rząd moim i myślę większości zdaniem -UTOPIA.Pozdro
Mirosław Jastrzebski Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 8total4.Trudno mi powiedzieć jak reagują na powstanie RAŚ powstańcy. Czy przewracają się w grobie, a jeżeli już to z jakiego powodu? W kilka lat po przejęciu wschodniej części Górnego Śląska przez polską administrację i utworzeniu autonomicznego województwa, środowisko byłych powstańców zdążyło się dość gruntownie podzielić. Były dyktator Wojciech Korfanty stworzył w 1926 Narodowy Związek Powstańców i Byłych Żołnierzy. W opozycji do wspieranego przez wojewodę MIchała Grażyńskiego Związku Powstańców Śląskich. Zebrania NZPiBŻ nawiedzane były przez bojówki ZPŚ i w najlepszym przypadku kończyło się to ciężkimi pobiciami członków tej pierwszej organizacji. Bojówkarze Grażyńskiego nie robili tego za darmo- za łomot dawany swoim kolegom otrzymywali około pięciu złotych. Stary dobry sposób na opozycję. Oddany sprawie polskiej na Śląsku Korfanty, idzie do wyborów do Sejmu Śląskiego z mniejszością niemiecką. Człowiek, który kilka lat wstecz w okresie plebiscytu sugeruje likwidację przybywających na Śląsk Niemców. Grażyński notorycznie jak prawdziwy dyktator raz za razem rozwiązuje Sejm Śląski. Stanowiska w administracji obsadzane są przez osoby spoza Śląska.Zatem historia śląskiej autonomii była kreowana w dość dziwny sposób.Przykładowe wyznania członka RAŚ, dla mnie tchną absurdem do kwadratu. Trudno je komentować. Znam wielu członków RAŚ i nikt nie stawia takich tez. Nikt nie przewiduje takiego scenariusza. ParowózWbrew pozorom istnieją związki kulturowe i etniczne pomiędzy Dolnym i Górnym Śląskiem. Wschodnia część GŚ różni się narodowościowo za przyczyną migracji zarobkowej Polaków z Wielkopolski, Królestwa i Galicji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.