abcom77 Napisano 27 Luty 2009 Autor Napisano 27 Luty 2009 http://www.tvs.pl/index.php?id_materialu=279
der_bartosz Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 A ja mam pytanie może jakiś Ślązak się wypowie jak to jest z autonomią śląska, wiele razy słyszałem jak to Ślązacy mówią, że oni nie Polacy jak w ***** nie dobrze to co tu robicie?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 00:55 28-02-2009
Kuba_70 Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Poczytaj troche o przedwojennej autonomii wojewodztwa slaskiego bo wydaje mi sie, ze mylisz pojecia autonomii i separatyzmu.
der_bartosz Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Mi nie chodzi o przedwojenną autonomię tylko o teraźniejszą i stosunek Ślązaków do tego
Kuba_70 Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Z tego co wiem chca takiej autonomii jak przed wojna...
por.pil.020 Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Mieszkam na Śląsku więc jestem Ślązakiem, ale przede wszystkim jestem POLAKIEM i czuję sie Polakiem. Wiekszość osób na Śląsku też tak to postrzega, tylko grupa krzykaczy chce autonomii takiej jak przed wojną, ale nie wiem po co.
leon_rybnik Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 A ja mam pytanie może jakiś Ślązak się wypowie jak to jest z autonomią śląska, wiele razy słyszałem jak to Ślązacy mówią, że oni nie Polacy jak w dupie nie dobrze to co tu robicie?"Po pierwsze kolego mam wrażenie że chyba mierzysz wszystkich ślązaków swoją miarką.Po drugie tak jak kolega por.pil.020 jestem przede wszystkim Polakiem ale i ślązakiem jak większość rdzennych hanysów ( poz pewną grupą oszołomow śniącą utopijne sny)Po trzecie poczytaj trochę o historii Śląska to dowiesz się o co chodzi.A po czwarte to co to jest? Jakaś prowokacja? Jak masz coś do hanysów to powiedz wprost zamiast robić głupie podchody.PozdrawiamLeon
*adi* Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 kolega der_bartosz widze ze jest poditytowany i uzywa niecenzuralnych okreslen(sadzilem ze na forum odkrywcy tak nie wolno).Najpierw przeczytaj sobie regulamin a potem sie wypowiadaj.Gdybys znal historie to wiedzial bys ze rdzenni mieszkancy(szczegolnie ci starsi) Wielkopolski,Pomorza i dawnych Prus Wsch.i Slaska duzo wycierpieli ze strony wladz polskich(a raczej radzieckich)po wojnie.Byli bardziej przesladowani niz w czasie okupacji niemieckiej.To niech ich wina ze urodzili i wychowywali sie w takich czasach.Ta mentalnosc pozostala do dzis.Zadaj sobie pytanie czy lubisz Niemcow?Po twojej aluzji sadze ze nie.Przecierz oni ci nic nie zrobili.Co do autonomi to jestem Slazakiem ale nidgy o tym nie slyszlem w gronie moich bliskich.A to ze ktos w telewizji czy radiu uslyszy takie rzeczy to norma.Nasze partie malo glupot gadaja.
*adi* Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 A przy okazji przeczytaj sobie co to jest volkslista i jakie byly konsekwencje jej nie zaakceptowania przez Polakow mieszkajacych na terenach okupowanychVolkslista (niem. Deutsche Volksliste DVL) – niemiecka lista narodowościowa wprowadzona 2 września 1940 na podstawie reskryptu Heinricha Himmlera. Na terenach Rzeczypospolitej Polskiej anektowanych przez III Rzeszę w czasie II wojny światowej, volkslistę wprowadzono zarządzeniem z 4 marca 1941.Volkslista była przejawem rasistowskiej polityki III Rzeszy. Wprowadzona została w celu podziału ludności na zajętych terenach Polski – zarówno na terenie Generalnego Gubernatorstwa, jak i na terenach włączonych w granice administracyjne Rzeszy. Szczególnym naciskom poddawani byli mieszkańcy Śląska, Wielkopolski oraz Kaszub. Na tych terenach stosowano całą gamę środków przymusu: od nacisków administracyjnych (grożenie eksmisją z mieszkania, odebrania kartek żywnościowych, przeniesienie do gorszej pracy), poprzez represje policyjne (uporczywe wzywanie na policję, bicie), kończąc na wywożeniu rodzin (starych rodziców, żon, dzieci i sióstr) do obozów koncentracyjnych lub przesiedleńczych i warunkowaniu ich zwolnienia podpisaniem niemieckiej listy narodowościowej.Polski Rząd na Uchodźstwie gen. Sikorskiego we Francji oraz biskup diecezji śląskiej ks. dr Stanisław Adamski przekonywali, żeby przyjmować volkslistę w celu uniknięcia zagłady biologicznej. W polskich audycjach angielskiego radia, również sugerowano przyjęcie DVL. Mówił o tym również Arka Bożek, członek emigracyjnej Rady Narodowej.Odmiennie sytuacja kształtowała się na terenie Generalnego Gubernatorstwa, gdzie przypadki podpisania volkslisty były nieliczne, a ci, którzy ją podpisali, otoczeni byli ostracyzmem społeczeństwa. Ocenia się, że podpisało ją łącznie ok. 2 mln obywateli polskich. Tworzona była do końca marca 1942.
leon_rybnik Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 adi zgadzam się z Tobą, szkoda tylko że kolega der_bartsz woli urządzać sobie osobiste wycieczki najwyrazniej nie znając tematu. No coż, przykre to ale na to nic nie poradzimy:) Widocznie szanowny kolega ma takie a nie inne zdanie na ten temat, a tego zmieniać nie będziemy, bo własne zdanie to rzecz święta :)
por.pil.020 Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Nie pozostaje mi nic innego jak tylko podpisać sie pod postami od kolegów Adi i Leon_rybnik :)
woytas Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Kolega Bartosz jest chyba zmeczony dlatego pisze takie nie powazne rzeczy...Ja proponuje by w przyszlosci liczyl sie ze slowami - bo jesli nadal bedzie prezentowal taka pozycje to dlugo na forum nie zagosci...
*adi* Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 dzieki za poparcie leon.Ladne te bunkry w tym filmie.Czy wiesz gdzie one sa?
torba5 Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Witam jestem Ślązakiem rodzonym w Chorzowie i oficjalnie oznajmiam że czuje sie urażony poprzez wypowiedź der_bartosza,a co tu robimy mieszkamy jak inni Polacy,mam nadzieje że moderator zajmie sie tym czym powinien to forum nie jest od tego rodzaju prowokacji pozdrawiam wszystkich oprócz der_bartosza acha w sumie drobnostka der przed bartosz mniemam jest z niemieckiego podkreśla rodzaj męski :)
leon_rybnik Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 nie ma sprawy, ale to pytanie raczej do woytasa, wg mnie jest to schron w Wyrach ale pewny nie jestem, film odtwarza sie u mnie skokami i nie jestem w stanie go zobaczyc w calosci
por.pil.020 Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Kolego Adi ten odmalowany bunkier to właśnie słynny Sowiniec" znajdujący się w Wyrach a dokładniej w Gostynii. Co roku w jego pobliżu odbywa się rokonstrukcja bitwy wyrskiej. Jakoże od 2 lat odtwarzam sylwetkę polskiego piechura z 1939 a dokładniej ze śląskich jednostek fortecznych, pragnę wszystkich zaprosić na tegoroczną edycję bitwy ktora odbedzie sie 23.V.Wiecej o schronach OWŚ:http://www.profort.org.pl/
woytas Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 ja tez tak mam - gazety sa na 100% z Rybnika - rynek ze sklepem H. Sladkego
tendrzak Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 Jak przeczytałem pierdoły napisane przez der-bartosza albo Von Bartosza to mnie zaraz hercshlag nie złapał. Ale jak ktoś nie chce czytać histori Śląska to niech nie żąda aby mu łopatologicznie do głowy wiedzy nasuć. Od tego są biblioteki i Historia Śląska od czasów Piastów do okrągłego stołu. Jak poczyta a zrozumie to może wtedy będzie miał odpowiedź co to jest pogranicze , rodziny mieszane , niszczenie kultury regionalnej itd. Może wtedy zrozumie że w tym kraju mieszkają różni ludzie, i nie zawsze żądzący tym krajem i tą ludnością robili i robią to zgodnie z ich zwyczajami , mentalnością i w zgdzie z dobrem dla tej społeczności. Co do umocnień na Śląsku jest już kilka bunkrów zrekonstruowanych. Ten to chyba jest przy tamie zalewu Świerklanieckiego. Bo widać było że prowadzący film stoi koło zalewu. Dla mnie ciekawymi sąbunkry od strony niezdary gdzie wojska grupa specjalna trenowała na polskich bunkrach zdobywanie fortyfikacji Eben e mal" co im się potem w Holandii przydało .
woytas Napisano 27 Luty 2009 Napisano 27 Luty 2009 oczywiscie mowa o ladunkach kumulacyjnych testowanych na kopulach schronow - slady widoczne do dzisiaj
por.pil.020 Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 Woytas, mimo zmniejszonego budżetu, bitwa się odbędzie :)
por.pil.020 Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 a porpil zaś będzie biegał w Polskim Mundurze :) czy my sie przypadkiem nie znamy? ;>
wm Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 Co do filmiku to sensacji on nie wnosi. Co do tematu jaki został trochę wyżej poruszony Volkslisty to akurat nie jestem w tej dziedzinie specjalistą w sumie to mnie ten temat zabardzo nie interesuje ale z przymusem jej podpisywania to bywało różnie i często przesada wszyscy piszą że by byli przesiedleni do GG albo w obozie itp jednakże moim zdaniem to aż tak strasznie to z tym raczej nie było, bo kto by wtedy pracował w tych wszystkich kopalniach i hutach, pewnie Niemcy?. Niemcy na Górnym Śląsku potrzebowali Polaków bez względu czy mieli podpisaną listę czy nie i argument wywózki raczej odpada. Zresztą grożenie komuś aby został Niemcem(podpisując Volkslistę) jest śmieszny z tego co wiem to raczej było dobrowolne co by było z takiego obywatela co pod groźbą podpisuje. Jest to element niepewny. Po wojnie to się wszyscy tłumaczyli że nie mieli wyjścia itp, w niektórych rejonach wywozili np .Pomorze ale raczej nie na Śląsku. Pewnie stosowano taki zabieg że jak nie to pojedziesz z kąd sie nie wraca" ale raczej nie sądzę. Duża część Ślązaków ochoczo podpisało Volkslistę aby poprostu lepiej żyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.