Skocz do zawartości

Milicz- oddziały walczące

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pewien problem. Kolega prosił mnie, żebym dowiedział się jakie jednostki Wojska Polskiego zakończyły swój szlak bojowy w okolicach Milicza. Jego dziadek dostał się tam do niewoli. Szukałem w necie, ale znajdowałem jedynie nazwy jednostek niemieckich. Gdyby ktoś dysponował takimi informacjami odnośnie oddziałów polskich, będę wdzięczny za informację
Pozdrawiam.
Napisano
O jaki Milicz chodzi? Znalazłem jeden, na południe od Krotoszyna, ale on przed 1.IX.1939r. znajdował się na terenie Niemiec.
Napisano
No to się komplikuje sprawa...
Chodzi właśnie o Milicz na płd od Krotoszyna. Może ten dziadek służył w jakichś wojskach przygranicznych, lub coś?
Kolega utrzymuje, że dziadka wzięli do niewoli gdzieś koło Milicza.
Napisano
Milicz znajdował się w odległości od ok 10 do ok 20 km od granicy z Polską. W tym rejonie walczyły pododdziały 25DP z Armii Poznań a bardziej na południowy wschód 10DP z Armii Łódź. Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jest, że dziadek kolegi walczył w 56pp lub 60pp 25DP. Mógł także walczyć w batalionie ON Krotoszyn.
Napisano
Wstepne ogledziny potwierdzaja ze 2 wrzesnia oddzialy armii Poznan przegonily slabe natarcia niemieckie poza granice Polski. Sek w tym ze raczej chodzi tu o 26DP. Ale przynajmniej jest od czego zaczynac, moze cos wylezie z relacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie