Skocz do zawartości
  • 0

2 odznaki niemieckie? do ID

kubacs1992

Pytanie

Napisano

Witam, podczas remontu swojego domu, znalazłem takie oto 2 odznaki. 1 ma dziwny napis G.P." i wielkiego orła. 2 za to ma dziwny niemiecki napis związany z niemiecką nazwą mojej wioski Peterwitz"- Stoszowice oraz położonego blisko miasteczka Frankenstain"- Ząbkowice Śląskie. Chciałbym znać ich znaczenie, z góry dziękuję.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nr 1 Odznaka gminnego funkcjonariusza policji (Gemeindepolizei)

nr 2 Odznaka Amtsdiener und Executor Amtsbezirk to odznaka woźnego i komornika sądowego Sądu Obwodowego

Te odznaki to prawdziwe rarytasy, bo w takich miejscowościach jak Peterwitz służby liczyły niewielu urzędników i funkcjonariuszy. Orzeł oczywiście pruski państwowy.
Napisano

Witam, podczas remontu swojego domu, znalazłem takie oto 2 odznaki. 1 ma dziwny napis G.P." i wielkiego orła. 2 za to ma dziwny niemiecki napis związany z niemiecką nazwą mojej wioski Peterwitz"- Stoszowice oraz położonego blisko miasteczka Frankenstain"- Ząbkowice Śląskie. Chciałbym znać ich znaczenie, z góry dziękuję.

Napisano
G-P obok orła to może GEMEINDE-PETERWITZ,odznaka jakiegoś gminnego funkcjonariusza w Peterwitz.Zamieść zdjęcie 2 odznaki, wymiary przedmiotów też by się przydały oraz czy na rewersach są slady mocowanie- szpilki,zapinki itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie