Skocz do zawartości

Konserwacja drewnianej rękojeści-trzonka


Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Jako że przywróciłem ostatnio do życia stare ostrze do siekiery, postanowiłem je jakoś ciekawie oprawić.

Wyciąłem w litym heblowanym drewnie kształt trzonka(Tu dała o sobie znać własna inwencja twórcza :) , ładnie wyprofilowałem krawędzie, i teraz zastanawiam się nad dalszą konserwacją. Czy zostawić w takim kolorze, pokryć jakąś lakierobejcą, może samym drewnochronem? Czy ktoś się może wypowiedzieć jaki efekt dałoby pokrycie jakimś olejem (np. Lnianym).

Nie znam się zbyt dobrze na temacie starych siekier, ale jak można waloryzować sam trzonek? Jakieś ciekawe okucia/wypalane napisy? Chodzi mi też po głowie zrobienie skórzanej nakładki na samą rękojeść, coś na kształt budowy gorsetu-sznurowane-takie w starym stylu :)

Jakieś propozycje?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olej lniany nadaje się tu jak najbardziej, drewno oczywiście po natarciu zcienmieje. Musze cię jednak zmartwić. Wycięty kształt jest fantazyjny ale nie zgodny z słojami. Takie coś przy rąbaniu pęknie dość szybko jak nie odrazu. Nie wiem co za gatunek drewna zastosowałeś, najlepiej sprawdza się w takim zastosowaniu jaworowe. Nakładki na trzonku się nie sprawdzają. Chwyt staje się mniej pewny, w ekstremalnym wypadku taka nakłdadka zostanie w garści a siekiera poleci w ... . Z skóry można zrobić jakiś pokrowiec/osłone na ostrze.
Wojtek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za podpowiedzi!

Drewno jest dość miękkie (stolarzem nie jestem :), ale siekierka jest dość stara i pójdzie na ścianę w charakterze ekspozycji, do prac mam nowy i pewniejszy sprzęt. Dlatego właśnie zdecydowałem się na fantazyjny kształt-ma służyć tylko do oglądania.

Czy drewno mogę wcześniej pociągnąć jakimś drewnochronem i na końcu olejem lnianym? Chodzi mi o to czy nie będzie łusto" wyglądać.

Pozdrowki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie