stock84 Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Jak kolega Vorax pojawi się na forum to wyjaśni wszystko:)
zebu74 Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Witam,z ciekawości przejrzałem swoje zegarki i na jednym z nich również znalazłem szereg odręcznie wypisanych liczb/cyferek.Również z ciekawością dowiem się do czego służyły,czyżby pamiątka"po zegarmistrzu? Na fot widoczne (słabo)przy dolnej krawędzi.pzdr
slave11 Napisano 21 Luty 2009 Autor Napisano 21 Luty 2009 Sądzę że takich notatek nie zrobił zegarmistrz, wg. mojej teorii wewnętrzna ściana koperty była chyba kiedyś najbezpieczniejszym miejscem na wpisanie jakiś kodów szyfrów lub innych informacji które dla właściciela były niezmiernie cenne takich jak dzisiaj np. kody pin do kart kredytowych zapisane w komórkach. Zegarek był rzeczą bardzo osobistą którą noszono zawsze przy sobie, a więc cenne informacje były cały czas przy właścicielu. Ktoś kto by miał profesjonalne narzedzia zapewne ładniej by wygrawerował informacje, moje są pisane odręcznie niektóre ładnie niektóre nie, a skrót RF" przed numerem jest wyryte literami pisanymi nie drukowanymi.Pzdr
zebu74 Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Ciężko powiedzieć,pozostaje się Nam tylko domyślać co niegdysiejsi własciciele sobie zapisali.U Mnie są to 5 cyfrowe ciągi liczb wydrapanych dość chaotycznie,jakby kody jakieś.pzdr
slave11 Napisano 21 Luty 2009 Autor Napisano 21 Luty 2009 Jeden numer wbiłem na wyszukiwarkę ( taka ciekawostka) 515V" i wyskoczyło mi akta IPN numer agenta operacyjnego starego aparatu władzy i wszytko o nim ... :))) ale to chyba tylko zbieg okoliczności Może kolega Vorax nam pomoże , numery pewnie pozostaną tajemnicą chociaz moze się dowiem co to za zegarek.Pzdr
dudzin Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Jakiś czas temu temat był na forum i z tego co kojarzę to chyba jednak ostatecznie ustalono, że są to zapisy zegarmistrzów, którzy coś tam majstrowali" przy zegareczku. Myślę, ze jak pojawi się kolega Vorax, to wyjaśni wszelkie zawiłości w tym temacie,
borsuk leśno-polny Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 To są sygnaturki zegarmistrza serwisującego" zegarek. Zegarek nie był kiedyś produktem masowym tylko towarem ekskluzywnym, jak pojedziesz obecnie luksusową furą do serwisu to też naprzyklejają ci nalepek, oznaczeń, aby przy następnej wizycie pamiętać, co było grzebane lub wymieniane.
Vorax Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Oznaczenia maszynowe na zegarku,sa oznaczeniami proby srebra,probami urzedu probierczego,numeru serii zegarka nic ponadto.Wydrapane rzedy cyfr sa oznaczeniami zegarmistrza serwisujacego zegarek.Czesto w tych oznaczeniach wystepowala w skrocie data.Zadnych tajnych inforamacji tam nie bylo nigdy zawartych.Sam zegareczek pochodzi z okolo lat 20stych,jest to szablonowy bezmarkowy zegarek produkowany w jednej z wielu manufaktur szwajcarskich.Mozliwe ze pod tarcza na mechanizmie beda oznaczenia typu mechanizmu np Eta numer,Urofa numer itp.W zegareczku jest klasyczny mechanizm 15 kamieniowy ankrowy,plyty posrebrzane.Nienaturalnie ustawiony jest regulator na balansie-widocznie ktos przy nim majstrowal lub tez zegarek ma/mial klopoty z chodem.Wskazoweczka godzinowa jest ulamana-typ wskazowek Breguet,tarcza posrebrzana.Wartosc zegareczka-kilkadziesiat zlotych.Taka mala uwaga ktora mi sie nasuwa od jakiegos czasu.W przypadku broni,menazek,monet itp rzeczy kazda literka bardzo czesto moze byc bardzo wazna.Niestety ta zasada nie znajduje zastosowania w przypadku szablonowych bezmarkowych (lub marek z nizszej polki) zegarkow kieszonkowych i narecznych -generalnie na wewnetrznej stronie dekla nigdy nie bedzie nic ciekawego. Duzo wazniejsze sa ewentualne oznaczneia na srodkowym deklu,lub na zewnetrznych deklach.Pozdrawiam Vorax
zebu74 Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 Serdeczne dzięki za informację,a czy takie bicie z wnętrza znaczy coś konkretnego? pzdr
Vorax Napisano 21 Luty 2009 Napisano 21 Luty 2009 To jest akurat bicie z mechanizmu.Sygnatury na mechanizmie sa czesto bardzo istotne(w przeciwienstwie sygnatur z wnetrza dekli o ktorych wspomnialem wyzej).Pomiedzy tymi oznaczeniami na zdjeciu byl kiedys zelazny regulator.Przesuwanie jego w strone ktorejs z cyfr pozwalalao na przyspieszenie badz opoznienie pracy zegarka(z ang F-Fast s-Slow szybciej wolniej)Pozdrawiam Vorax
slave11 Napisano 21 Luty 2009 Autor Napisano 21 Luty 2009 Vorax jesteś wielki :)Wielki szacunek i oczywiście bardzo dziękuję za wyczerpującąinformację.Serdecznie pozdrawiam
Pytanie
stock84
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.