Skocz do zawartości

Poszukuje dokumentacji do sdkfz 251

krzysio87

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 277
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
krzysio87 piękna robota. Od dawna śledzę wątek. Gratuluję!

Oczywiście egzemplarz z muzeum też robi wrażenie. Aż się wierzyć nie chce, ze to w Polsce takie cuda.

Od siebie dodam że w którymś numerze Waffen Revue jest bardzo ładny artykuł na temat omawianego pojazdu. Bardzo ładnie jest pokazane rozmieszczenie wyposażenia wewnątrz pojazdu. Jak znam tą gazetę to pewnie było tego artykułu kilka części. Ja na razie mam dostęp do jednej. Jeśli jeszcze tego nie widziałeś to chętnie pomogę.

Pozdrawiam!

No krzysio87 jakby było co nowego to nie zapominaj o tym wątku bo dużo ludzi go śledzi. Wytrwałości w pracy życzę.
Skok. Warto pojechać do skansenu rzeki pilicy w Tomaszowie, stoi tam jeszcze Famo do odbudowy, no i Lufcik, chyba jedyny na świecie.

Witam serdecznie
Jak tylko będę miał cos nowego postaram sie od razu wrzucić taera mam dużo przecy związanej ze swoją działalnością gospodarczą i każdy właściciel takiej swojej małej firmy wie ile jest pracy na zakończenie roku.
Pozdrawiam Serdecznie
Krzysiek

Slajmi130 : Masz racje FAMO jest w w stanie wydobyty" a lufcik jest odrestaurowany i jeździ. Jakieś 50-60% oryginał bo silnik w nim jest wsadzony ze skrzynia od Kraza bo oryginalny silnik jest ale bez głowic i bardzo zdekompletowany a odbudowa go to koszmarne pieniądze. I faktycznie to jest unikat na skale światową. W skansenie Znajduje się również T-34 o którym pisze w innym temacie. A decyzja prezydenta miasta w okresie letnim również jest tam Różyczka" o której pisałem wyżej.

Famo to zdaje sie wrócił do Skansenu w stanie odrobine gorszym niz w momencie wydobycia (jak stacjonował w muzeum nie miał kto sie nim zająćna powaznie- taka smutna przypadłośc polskiego muzealnictwa )A w Skansenie jest zansa na odbudowę pojazdu jak uda się pozyskac fundusze.

Generalnie jest bardzo dobra podstawa do odbudowy FAMO, podwozie silnik wanna etc. Oczywiscie nie zapomniałem o Rossi tylko nie powtarzałem bo było w poście powyżej.
Bip3 Wydaje mi się że w Lufciku jest oryginalna skrzynia a silnik od kraza bo saperzy go wysadzili, ale mogę się mylić.
No to T34 to nie podnieca mnie tak bardzo jak reszta wspomnianych wozów bojwych. Jego nowy lakier też mi nie podchodzi, ale tak poza tym to wszystko jest ok.
Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Jak można porównać benzynową V12 do Diesla V8. chyba tylko parametrami bo konstrukcja zupełnie inna.
A co do malowania T34 to jest oryginalny kolor wojsk pancernych z tamtych lat. Później wszystko przemalowywali na KHAKI i ludzie się do tego przyzwyczaili i myślą ze taki powinien być...

• 2 months later...
Witam serdecznie prace pomalutku ruszają do przodu, pomijając fakt że mam na głowie jeszcze jeden ważny projekt do ukończenia obowiązkowo w tym roku. Kolego dr.tommy po tym symbolu muszę stwierdzić iż iskrownik ten raczej nie był montowany przy 251, dla pewności i samooceny podaje fajny link z dosyć fajnym silniczkiem :
http://rosenow-restaurierung.de/index.php5?lng=&mode=motorueberholung
Pozdrawiam serdecznie Krzysiek

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie