Skocz do zawartości

nurkowanie i sprzęt do tego ....

maxim026

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie wszystkich i mam prpzbe pomóżcie mi i innym .Mam zamier do swoich poszukiwań dołączyć poszukiwanie w Wodzie .chodzi mi o starożecza mniejsze i większe , takie do 5 metrów , w mojej okolicy jest tego troszke i różne żeczy wyłaża koło nich a co jest w tej wodzie????? to chce sprawdzić. więc interesuje mnie wszystko na ten temat jak poszukiwac w tak zamulonych zbiornikach (oprucz magnesu) jaki sprzęt do nurkowania . może ktos uzywał ehosondy wędkarskiej do sondowania dna(tu chodzi o większe żeczy zalegające na dnie). prosze o pomoc. POZDRAwiam
Napisano
Sprzęt do nurkowania całkiem normalny i szukanie po omacku. Echosonda wskaże ukształtowanie dna i czy jest twarde czy zamulone, fantów nie pokazuje:)
Napisano
echosonda wskaże ukształtowanie dna. Tak ale jak na dnie jest coś np. kuchnia polowa to jej nie pokaże ???????(wydaje mi sie że pokaże ) a tym bradziej jak jezy i jest zamulona???. jakiego sprzetu do nurkowania używać>??? jaka cena , ludzie co tak poszukują
Napisano
a jak zalegalizowac butelke :) i czy samemu schodzic pod wode jest bezpieczne, . Magnesem to niewytargam tego co tam jest , więc chce sprawdzic co jest wogóle na dnie (może byc tak że to jest zamulone i tylko tył wystaje )Grzegorz42 napisz na priv to pogadamy na temat ..... a może ktos tak szuka w wodzie techniką schodzenia
Napisano
Czołem
Jak zalegalizować butle to ja bym się udał z tym zapytaniem do Straży Pożarnej. Jak trzepałem kurs płetwonurka to właśnie pod skrzydłami straży pożarnej. Na marginesie do sprężania powietrza w butle używano silnika od trabanta, po przeróbce. Nad pojęciem legalizacja nikt się nie zastanawiał :-)
Czy schodzenie pod wode w pojedynke jest bezpieczne? Po mojemu daj sobie spokój i skombinuj kogoś po linii abyś mógł na nim polegać w razie W". Sprzęt ABC i do tego dobry nóż nie zawsze pomogą.
Jeśli chcesz targać coś z dna to pamietaj że podniecenie" wpływa na wydolność płuc a co za tym idzie zwiekszone zapotrzebowanie na tlen lub inna mieszankę.
Pozdrawiam
Marek
Napisano
A może lepiej było by pokombinować z kamerką?(i pontonem)
Nie za bardzo sie na tym znam ale kiedyś czytałem że kamerka i diody IR by ze sobą dobrze współgrały w wodzie.
Na pewno bezpieczniejsze i tańsze niż nurkowanie a efekt może być podobny;)
Napisano
-czy samemu nurkować- można ale potrzebne jest pewne doświadczenie ,i tu słuszna uwaga kolegi necroskop w zbiornikach gdzie występują powalone w wodzie drzewa, nie trudno o zaplatanie,a i mieszanka powietrza też odgrywa rolę , ale myślę że na głębokości do 5-6m nie ma to znaczenia.asekuracja jak najbardziej. legalizacja - można to załatwić w straży pożarnej i jednocześnie nabić butelkę.moim pierwszym sprzętem do tego typu poszukiwań był ponton i stalowy pręt -hihihi proste i skuteczne na płytkich zamulonych zbiornikach.z czasem komplet do nurkowania,kupiony w francji-używany ale naprawdę super, jak wspomniałem wyżej została po nim butla i szelki.teraz korzystam z agregatu na pływakach ,choć i tak więcej to stoi w garażu ((( do płytkiego nurkowania 5-6m całkowicie wystarcza.pozdrawiam
Napisano
Od dłuższego czasu tez mnie interesuja poszukiwania podwodne. Jednak troche płytsze, bo do ok 1,5m:) Poniżej 2m nie da sie szukać bez sprzetu (jacket, butla itp). Jednak sa ta bardzo drogie poszukiwania w porownaniu z ladowymi. Oto potrzebny sprzet:
-pianka najlepiej sucha
-butla
-cały osprzet (manometry itp)
-płetwy
-maska
-dla bardziej profesjonalnych: wykrywka podwodna, najlepiej VLF (powyżej 3000zł)

No i uprawnienia (z jednej ze szkół nurkowania):
-podstawowy kurs (daje mozliwość wypozyczenia sprzetu, napełnienia butli i nurkowania do 12m POD NADZOREM) cena ok 600zł
-pełny (dostepny po ukonczeniu podstawowego, ukonczone 18 lat, zaliczonych kilka wypraw, pozwala na nurkowanie bez nadzoru i wszystkie mozliwości jakie daje podstawowy kurs) cena ok 1200zł
Oczywiscie ceny moga być inne w róznych szkołach. Jesli gdzies sie pomyliłem to mnie poprawcie.

Pozdrawiam!
Napisano
No właśnie Saper93 zwrócił uwagę na ważną rzecz - podwodne wykrywki są drogie:( Jak się wątek rozwinie to można będzie je zestawić i zerknąć na plusy i minusy.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Jednym z rozwiązań jest wstąpienie do stowarzyszenia ratowniczego czy WOPRu itp. Wiem że niektóre stowarzyszenia na kursy i szkolenia dostają dotacje i można zrobić kurs nurkowania za 300 - 500 zł a nie 1500 wliczając w to pobyt na obozie. Ja np. będąc w Pomorskim Towarzystwie Ratowniczym (stare dzieje) zrobiłem kurs ratownika przedmedycznego za free. Jakbym robił prywatnie to najmniej 300 bym musiał dać. Tak więc jest to jakieś wyjście, a może przy okazji komuś będzie nam dane uratować skórę, co by nie patrzeć na to tylko przez pryzmat jak najtańszego zrobienia kursu nurkowania.
Napisano
dzięki panowie za info , napewno skożystam i sie rozejże w terenie może gdzies coś znajde na temat kursów , . to może inne rozwiązanie ,jest żeby nie nie schodzic może jakieś pływające kamery , gdzie jej dostać , a najlepiej by było jakby Ktoś z forum szukał(szuka) w ten sposób
Napisano
Tez myslałem o kamerze podwodnej takiej jak np ta:

http://magiccam.inten.pl/sklep/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,307/category_id,65/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/

Ale cena tez nie mała choc napewno tansza niz cały sprzet. Jednak zeby zejsc na te 10m, i tak potrzebujemy całe to oporządzenie:) Samemu taka kamere tez jest trudno zrobić, gdyż zwykłe kamerki nie sa przystosowane do robienia zdjęc pod woda. No i potrzebujemy też jakiś mini-telewizorek (albo laptop, nie znam sie natym zbytnio). Jeśli chcesz szukać na dnie, a nie w dnie to kup sobie porządnym magnes i po sprawie.

Pozdrawiam!
Napisano
Może jak bys poszukał gdzieś z granica, to pewnie montuja gdzieś modele zdalnie sterowanych, łodzi podwodnych z kamerami. Ale kosz takiej zabwki to pewnie ponad 2000zł, wiem bo troche bawiłem sie w modelarstwo:) Ale powtarzam, ze zejscie na wiecej niz 10m jest niemozliwe bez sprzetu. A jesli chcesz miec takiego robota z kamera, co dadatkowo ma mechaniczne ręce, to koszt pewnie kilkadziesiąt tyś:)

Pzodrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie