maxim026 Napisano 15 Luty 2009 Autor Napisano 15 Luty 2009 Witam ponownie wszystkich i mam prpzbe pomóżcie mi i innym .Mam zamier do swoich poszukiwań dołączyć poszukiwanie w Wodzie .chodzi mi o starożecza mniejsze i większe , takie do 5 metrów , w mojej okolicy jest tego troszke i różne żeczy wyłaża koło nich a co jest w tej wodzie????? to chce sprawdzić. więc interesuje mnie wszystko na ten temat jak poszukiwac w tak zamulonych zbiornikach (oprucz magnesu) jaki sprzęt do nurkowania . może ktos uzywał ehosondy wędkarskiej do sondowania dna(tu chodzi o większe żeczy zalegające na dnie). prosze o pomoc. POZDRAwiam
BRAT_MIH Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 Sprzęt do nurkowania całkiem normalny i szukanie po omacku. Echosonda wskaże ukształtowanie dna i czy jest twarde czy zamulone, fantów nie pokazuje:)
maxim026 Napisano 15 Luty 2009 Autor Napisano 15 Luty 2009 echosonda wskaże ukształtowanie dna. Tak ale jak na dnie jest coś np. kuchnia polowa to jej nie pokaże ???????(wydaje mi sie że pokaże ) a tym bradziej jak jezy i jest zamulona???. jakiego sprzetu do nurkowania używać>??? jaka cena , ludzie co tak poszukują
maxim026 Napisano 15 Luty 2009 Autor Napisano 15 Luty 2009 a jak zalegalizowac butelke :) i czy samemu schodzic pod wode jest bezpieczne, . Magnesem to niewytargam tego co tam jest , więc chce sprawdzic co jest wogóle na dnie (może byc tak że to jest zamulone i tylko tył wystaje )Grzegorz42 napisz na priv to pogadamy na temat ..... a może ktos tak szuka w wodzie techniką schodzenia
necroskop Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 CzołemJak zalegalizować butle to ja bym się udał z tym zapytaniem do Straży Pożarnej. Jak trzepałem kurs płetwonurka to właśnie pod skrzydłami straży pożarnej. Na marginesie do sprężania powietrza w butle używano silnika od trabanta, po przeróbce. Nad pojęciem legalizacja nikt się nie zastanawiał :-) Czy schodzenie pod wode w pojedynke jest bezpieczne? Po mojemu daj sobie spokój i skombinuj kogoś po linii abyś mógł na nim polegać w razie W". Sprzęt ABC i do tego dobry nóż nie zawsze pomogą. Jeśli chcesz targać coś z dna to pamietaj że podniecenie" wpływa na wydolność płuc a co za tym idzie zwiekszone zapotrzebowanie na tlen lub inna mieszankę. PozdrawiamMarek
krzycho1708 Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 A może lepiej było by pokombinować z kamerką?(i pontonem)Nie za bardzo sie na tym znam ale kiedyś czytałem że kamerka i diody IR by ze sobą dobrze współgrały w wodzie.Na pewno bezpieczniejsze i tańsze niż nurkowanie a efekt może być podobny;)
Grzegorz42 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 -czy samemu nurkować- można ale potrzebne jest pewne doświadczenie ,i tu słuszna uwaga kolegi necroskop w zbiornikach gdzie występują powalone w wodzie drzewa, nie trudno o zaplatanie,a i mieszanka powietrza też odgrywa rolę , ale myślę że na głębokości do 5-6m nie ma to znaczenia.asekuracja jak najbardziej. legalizacja - można to załatwić w straży pożarnej i jednocześnie nabić butelkę.moim pierwszym sprzętem do tego typu poszukiwań był ponton i stalowy pręt -hihihi proste i skuteczne na płytkich zamulonych zbiornikach.z czasem komplet do nurkowania,kupiony w francji-używany ale naprawdę super, jak wspomniałem wyżej została po nim butla i szelki.teraz korzystam z agregatu na pływakach ,choć i tak więcej to stoi w garażu ((( do płytkiego nurkowania 5-6m całkowicie wystarcza.pozdrawiam
Gambit Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 http://www.youtube.com/watch?v=rj0EYFH-iR8Napisz do niego z pytaniem o poradę... :)
Saper93 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Od dłuższego czasu tez mnie interesuja poszukiwania podwodne. Jednak troche płytsze, bo do ok 1,5m:) Poniżej 2m nie da sie szukać bez sprzetu (jacket, butla itp). Jednak sa ta bardzo drogie poszukiwania w porownaniu z ladowymi. Oto potrzebny sprzet:-pianka najlepiej sucha -butla-cały osprzet (manometry itp)-płetwy-maska-dla bardziej profesjonalnych: wykrywka podwodna, najlepiej VLF (powyżej 3000zł)No i uprawnienia (z jednej ze szkół nurkowania):-podstawowy kurs (daje mozliwość wypozyczenia sprzetu, napełnienia butli i nurkowania do 12m POD NADZOREM) cena ok 600zł-pełny (dostepny po ukonczeniu podstawowego, ukonczone 18 lat, zaliczonych kilka wypraw, pozwala na nurkowanie bez nadzoru i wszystkie mozliwości jakie daje podstawowy kurs) cena ok 1200złOczywiscie ceny moga być inne w róznych szkołach. Jesli gdzies sie pomyliłem to mnie poprawcie. Pozdrawiam!
VanWorden Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 No właśnie Saper93 zwrócił uwagę na ważną rzecz - podwodne wykrywki są drogie:( Jak się wątek rozwinie to można będzie je zestawić i zerknąć na plusy i minusy.PozdrawiamVW
Gambit Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Jednym z rozwiązań jest wstąpienie do stowarzyszenia ratowniczego czy WOPRu itp. Wiem że niektóre stowarzyszenia na kursy i szkolenia dostają dotacje i można zrobić kurs nurkowania za 300 - 500 zł a nie 1500 wliczając w to pobyt na obozie. Ja np. będąc w Pomorskim Towarzystwie Ratowniczym (stare dzieje) zrobiłem kurs ratownika przedmedycznego za free. Jakbym robił prywatnie to najmniej 300 bym musiał dać. Tak więc jest to jakieś wyjście, a może przy okazji komuś będzie nam dane uratować skórę, co by nie patrzeć na to tylko przez pryzmat jak najtańszego zrobienia kursu nurkowania.
maxim026 Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 dzięki panowie za info , napewno skożystam i sie rozejże w terenie może gdzies coś znajde na temat kursów , . to może inne rozwiązanie ,jest żeby nie nie schodzic może jakieś pływające kamery , gdzie jej dostać , a najlepiej by było jakby Ktoś z forum szukał(szuka) w ten sposób
maxim026 Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 może ktos z lubelskiego tak szpera a raczej brodzi . Zdrów
Saper93 Napisano 19 Luty 2009 Napisano 19 Luty 2009 Tez myslałem o kamerze podwodnej takiej jak np ta:http://magiccam.inten.pl/sklep/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,307/category_id,65/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/Ale cena tez nie mała choc napewno tansza niz cały sprzet. Jednak zeby zejsc na te 10m, i tak potrzebujemy całe to oporządzenie:) Samemu taka kamere tez jest trudno zrobić, gdyż zwykłe kamerki nie sa przystosowane do robienia zdjęc pod woda. No i potrzebujemy też jakiś mini-telewizorek (albo laptop, nie znam sie natym zbytnio). Jeśli chcesz szukać na dnie, a nie w dnie to kup sobie porządnym magnes i po sprawie. Pozdrawiam!
maxim026 Napisano 19 Luty 2009 Autor Napisano 19 Luty 2009 magnes ok / ale ten muł jest zalamujący , kamera byla by najlepsza ,tak mi sie wydaje więc jakaś pływająca?????????
Saper93 Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Może jak bys poszukał gdzieś z granica, to pewnie montuja gdzieś modele zdalnie sterowanych, łodzi podwodnych z kamerami. Ale kosz takiej zabwki to pewnie ponad 2000zł, wiem bo troche bawiłem sie w modelarstwo:) Ale powtarzam, ze zejscie na wiecej niz 10m jest niemozliwe bez sprzetu. A jesli chcesz miec takiego robota z kamera, co dadatkowo ma mechaniczne ręce, to koszt pewnie kilkadziesiąt tyś:) Pzodrawiam!
Grzegorz42 Napisano 20 Luty 2009 Napisano 20 Luty 2009 Witam . do kolegi Maxima jak coś to daj znać na gg 4033270, moze kiedyś w cieplejsze dni odwiedzę cie ze swoim sprzętem, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.