Skocz do zawartości

Hełm niemiecki - zdjęcie szpachli

Manierkarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem co z tym hełem począć, wyjołem obręcz, polezał 2 dni na ogrodzie żeby szpachla się zmiekczyła i zaczołem od środka nożykiem zdejmowac i zrobiła się dziura 5 cm na 4 cm i trochę go ostukałem saperką i się zniekształcił a już naprawiony aha i wygląda że daszek jest w całości dorobiony. Poprzedni własciciel nawet hełmy nie wyczyscil bo jest zardzewiony. Zastanawiam się nad piaskowaniem bo chce go szpachloeać od nowa bo teraz ma z pełno szpachli i nierownej lub na połke. Pomocy
Pozdrawiam

Jeśli nie masz opalarki jest jeden bardzo szybki sposób na szpachlowane skorupy. Do środka wlewamy setkę rozpuszczalnika dowolnego rodzaju. Ostrożnie podpalamy zawartość by nie spalić sobie brwi i czekamy aż cały ten zajzajer zejdzie płatami z hełmu. Potem oczyścić to wszystko druciakiem.

• 4 months later...
Sposób sprawdzony. Hełmu nie zniszczysz bo temperatura będzie daleka od hutniczej a hełm to przecież zwykły kawał blachy wiec nie ma obaw. Jeśli nie ma oryginalnej farby i jest przykładem szpachlowanego fanta z ziemi to sposób jest tani szybki i skuteczny.
Z tym ze dymiący i śmierdzący :)

• 1 month later...
i co ci z tego, że wydrukujesz? jak chcesz je potem nałożyć? Wikolem? Jak kupiłem te
http://allegro.pl/item692388725_kalkomanie_na_helm_helmy_wh_niemcy_decals.html

a oto efekt

http://www.odkrywca.pl/helm-m40-rekonstrukcja,655291.html#655291

Herman

• 1 month later...
Wziąłem się za zdejmowanie szpachli z moich hełmów. Opalarką za długo to wychodziło, więc na wiertarkę nałożyłem gruby papier ścierny i w trymiga wszystko zeszło. W miejscach, gdzie są wżery, wparowałem ze szczotką na szlifierce kątowej, ale zostały jeszcze małe drobinki szpachli, których niczym nie da się usunąć. Myślałem, żeby moczyć kilka godzin hełm w wodzie, żeby ten cały syf nasiąknął i wtedy kombinować... Co robić?

Piaskowanie wyjdzie za drogo przy takiej ilości hełmów. Jutro mogę spróbować jeszcze opalarką, ale nie jestem w stu procentach pewien sukcesu...
Gdzieś była mowa, że jakaś benzyna, czy inna chemia rozpuszcza szpachlę. O co dokładnie mogło chodzić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie