R51 Napisano 19 Październik 2009 Autor Share Napisano 19 Październik 2009 Jestem posiadaczem sporego zbiorku publikacji na temat wyposażenia/uzbrojenia niemieckiego z czasów II Wojny i wydaje mi się że te dwie prezentowane pozycje najpełniej prezentują to zagadnienie. Nieskromnie dodam, że detali, które prezentuje w tym temacie nie znajdziecie w żadnej publikacji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shigella Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 R51 - mógłbyś podać długość oryginalnego masztu do celty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 37 cm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shigella Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Dzięki serdeczne :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 Niemiecki niezbędnik wersja stalowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Październik 2009 Autor Share Napisano 23 Październik 2009 ...kody wytwórcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 Ja dorzucę aluminiowy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 *** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 I drugi tego samego producenta, co stalowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 *** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzia Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 Witam mam pytanie do R51 nie związane z tematem za co przepraszam.Skąd ma Pan pewność że część pochodzi od flaka, szukałem na różnych fotkach ale nic.Dla przypomnienia linkhttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/s6300008.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Trust me young Luck... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Myślę, że nie powinno jej tutaj zabraknąć. Miara taśmowa - 20m, przyjęta na stan WH w 43 roku. Napis HEERESEIGENTUM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 ciekawy fant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiljan Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 mogę dodać od siebie ze tą taśmę oraz banany dostał mój dziadek od żołnierza WH W ZAMIAN ZA KURĘ. Formacja do ktorej należał ten żołnierz zajmowała się spisem gruntów we wsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2010 Nie posiadam żadnej publikacji, gdzie pokazane byłyby takie taśmy, ale kodowanie mówi samo za siebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 ...nom, i napis HEERESEIGENTUM" to w wolnym tłumaczeniu Własność Armii". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Dla zainteresowanych taki przekrój przez kolorystykę chlebaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 Temat wypełzł z mroków przeszłości, to dodam coś żeby tak szybko się w nich nie pogrążył.Drobiazg- Trillerpfeifen czyli gwizdek, standardowo wyposażano w niego oficerów, dodwódców drużyn i wszystkich, którzy potrzebowali go w czasie pełnienia obowiązków słuzbowych. Wykonywany z celuloidu lub bakielitu. Zawieszano go na sznurku (często ozdobnie plecionym i zahaczano za trzeci guzik kurtki mundurowej, noszony był w kieszeni na piersi munduru.Przedstawiony na zdjęciu egzemplarz to typowy gwizdek przydziałowy, nie żaden zakup prywatny (takich prywatnie nabywanych znalazłem tyle że mógłbym założyć Muzeum Gwizdka;)). Obecnie do kupienia jest cała masa gwizdków o podobnym kształcie, z czego co najmniej połowa, to jakieś powojenne wynalazki, które przypadkowo miały podobny kształt ikolor. Odróżnić najlepiej po materiale, z jakiego był wykonany- jak napisałem wyżej winien być to celuloid, lub bakielit. Gwizdki wykonane z tych materiałów mają obłe krawędzie, współczesne gwizdki wykonane są innych tworzyw i ich krawędzie są ostrzejsze- tak najprościej rozpoznac różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Miara taśmowa 25 metrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 waffenamt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 producent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Witam,Mam pytanie. Kiedyś ktoś znajomy twierdził, że żołnierze niemieccy mieli na wyposażeniu składane (tekturowe)trumny. Czy to prawda? Sądzę, że morale żołnierza po otrzymaniu trumienki mocno by spadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.