Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 Witam, jako że trochę szukałem po sieci o tym typie maskowania hełmów, postanowiłem założyć osobny wątek.Temat raczej pomijany, większość garnków" kończy w kolorze feldgrau, więc postanowiłem założyć wątek o malowaniu w barwach zimowych, ażeby chociaż jeden M42 wyróżniał się na tle reszty :)Proszę w tym wątku o porady jak uzyskać efekt zimowy (winter camo), jakimi sposobami, i co ważniejsze-jak dobrać kalkomanie.Pierwszy ciekawy sposób kolegi kurkow:- oblecieć hełm wałkiem z białą farbą- nanosić białą farbę watą na tę "oryginalną- porobić białym sprayem plamki na hełmie- potraktować hełm wapnem"Poniżej kilka ciekawych fotek z sieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 1. Ciekawie poprzecierany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 ten sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 2. Druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 3. Proszę spojrzeć na kalkomanię, resztki orzełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Share Napisano 11 Luty 2009 3. z bokuczekam na propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Kiedyś zainteresowałem się tematem i wyszło mi ze fryce najczęściej używali wapna itp żeby w razie braku śniegu można to było zmyć częściowo lub całkiem i dostosować do otoczenia.Nakładał bym to też jakimś pędzlem a potem delikatnie uświnił(np:sadzą) gdzie nie gdzie dla dodania frontowego wyglądu.Myślę ze żeby wyszło to jak powinno trza zrobić jak w epoce,pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 W przeciwieństwie do lakierów wapno było łatwo dostępne w warunkach frontowych (w tym okresie podstawowy materjał do bielenia domostw i zabudowań gospodarczych). Myśle że właśnie to było powodem częstego stosowania owego. Aby uzyskać efekt zblizony do tego z epoki, to nakładać zwykłym pędzlem lub kawałkiem szmaty na hełm z kalkami w kolorze fabrycznym. W warunkach polowych nic innego nie było dostępne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 nie malowane - RE: ID. Hełmu niemieckiego lina_90 (381 / 29) 2008-11-11 16:46:00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 12 Luty 2009 Autor Share Napisano 12 Luty 2009 Wojtek a jak to poprzecierać? Jak w pierwszej fotce czy jak popadnie? Chodzi mi o efekt trochę podniszczonego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 W którymś wątku ktoś pisał o robieniu efektu starości w prosty sposób: wsadzić hełm do betoniarki i niech się kręci. Nie praktykowałem tego, ale może coś to da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 Przecierać zgodnie z własną iwencją :D Kamuflaż zimowy był indywidualną sprawą. Taki wojak robił go zgodnie z własnym pomysłem i mozliwościami.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.