Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Napisano 11 Luty 2009 Witam, jako że trochę szukałem po sieci o tym typie maskowania hełmów, postanowiłem założyć osobny wątek.Temat raczej pomijany, większość garnków" kończy w kolorze feldgrau, więc postanowiłem założyć wątek o malowaniu w barwach zimowych, ażeby chociaż jeden M42 wyróżniał się na tle reszty :)Proszę w tym wątku o porady jak uzyskać efekt zimowy (winter camo), jakimi sposobami, i co ważniejsze-jak dobrać kalkomanie.Pierwszy ciekawy sposób kolegi kurkow:- oblecieć hełm wałkiem z białą farbą- nanosić białą farbę watą na tę "oryginalną- porobić białym sprayem plamki na hełmie- potraktować hełm wapnem"Poniżej kilka ciekawych fotek z sieci...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Autor Napisano 11 Luty 2009 3. Proszę spojrzeć na kalkomanię, resztki orzełka.
vis1939 Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Kiedyś zainteresowałem się tematem i wyszło mi ze fryce najczęściej używali wapna itp żeby w razie braku śniegu można to było zmyć częściowo lub całkiem i dostosować do otoczenia.Nakładał bym to też jakimś pędzlem a potem delikatnie uświnił(np:sadzą) gdzie nie gdzie dla dodania frontowego wyglądu.Myślę ze żeby wyszło to jak powinno trza zrobić jak w epoce,pozdr.
Cyrograf15 Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 W przeciwieństwie do lakierów wapno było łatwo dostępne w warunkach frontowych (w tym okresie podstawowy materjał do bielenia domostw i zabudowań gospodarczych). Myśle że właśnie to było powodem częstego stosowania owego. Aby uzyskać efekt zblizony do tego z epoki, to nakładać zwykłym pędzlem lub kawałkiem szmaty na hełm z kalkami w kolorze fabrycznym. W warunkach polowych nic innego nie było dostępne.Wojtek
kopijnik2 Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 nie malowane - RE: ID. Hełmu niemieckiego lina_90 (381 / 29) 2008-11-11 16:46:00
Swiety82 Napisano 12 Luty 2009 Autor Napisano 12 Luty 2009 Wojtek a jak to poprzecierać? Jak w pierwszej fotce czy jak popadnie? Chodzi mi o efekt trochę podniszczonego...
kurkow Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 W którymś wątku ktoś pisał o robieniu efektu starości w prosty sposób: wsadzić hełm do betoniarki i niech się kręci. Nie praktykowałem tego, ale może coś to da...
Cyrograf15 Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 Przecierać zgodnie z własną iwencją :D Kamuflaż zimowy był indywidualną sprawą. Taki wojak robił go zgodnie z własnym pomysłem i mozliwościami.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.