Skocz do zawartości

Hełm-kamuflaż zimowy

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że trochę szukałem po sieci o tym typie maskowania hełmów, postanowiłem założyć osobny wątek.

Temat raczej pomijany, większość garnków" kończy w kolorze feldgrau, więc postanowiłem założyć wątek o malowaniu w barwach zimowych, ażeby chociaż jeden M42 wyróżniał się na tle reszty :)

Proszę w tym wątku o porady jak uzyskać efekt zimowy (winter camo), jakimi sposobami, i co ważniejsze-jak dobrać kalkomanie.

Pierwszy ciekawy sposób kolegi kurkow:

- oblecieć hełm wałkiem z białą farbą
- nanosić białą farbę watą na tę "oryginalną
- porobić białym sprayem plamki na hełmie
- potraktować hełm wapnem"

Poniżej kilka ciekawych fotek z sieci...

Kiedyś zainteresowałem się tematem i wyszło mi ze fryce najczęściej używali wapna itp żeby w razie braku śniegu można to było zmyć częściowo lub całkiem i dostosować do otoczenia.Nakładał bym to też jakimś pędzlem a potem delikatnie uświnił(np:sadzą) gdzie nie gdzie dla dodania frontowego wyglądu.Myślę ze żeby wyszło to jak powinno trza zrobić jak w epoce,pozdr.

W przeciwieństwie do lakierów wapno było łatwo dostępne w warunkach frontowych (w tym okresie podstawowy materjał do bielenia domostw i zabudowań gospodarczych). Myśle że właśnie to było powodem częstego stosowania owego. Aby uzyskać efekt zblizony do tego z epoki, to nakładać zwykłym pędzlem lub kawałkiem szmaty na hełm z kalkami w kolorze fabrycznym. W warunkach polowych nic innego nie było dostępne.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie