Skocz do zawartości

X terra 70

Hunter 85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich, chcę kupic x terre 70, ale najpierw chciałem prosic o radę kolegów którzy mają praktykę na tym sprzęcie, a mianowicie jestem nastawiony na kolorek - monety zwłaszcza :)) Pytanie polega na tym czy wyzej wymieniony sprzęt będzie dobrym na monetki, czy warto dołozyc kasę i kupic coś innego typu garet gti 2500? A tak przy okazji może ktoś wie czy mogę na internecie znaleśc instrukcję obsługi do x terry 70?
Dziękuję wszystkim za pomoc:))))
Napisano
Jeśli nastawiasz się na kolor to wystarczy x-50 a nawet x-30-zasięgi de facto takie same, dodatkowe funkcje siedemdziesiątki pomocne tylko do żelastwa.
Wbrew opiniom tych, którzy mieli sprzęt w rękach tylko kilka godzin - wykrywacz nie jest łatwy i wymaga długich tygodni na zrozumienie co 'mówi'
Instrukcji nie ma na necie bo proscan pilnuje swoich interesów.
Napisano
Bardzo dobry wybór na kolor,monety, wykrywka lekka,ergonomiczna,o szybkiej reakcji na metal,menu dosyć przejżyste,spory wybór cewek można dostosować do swoich potrzeb, za te pienądze całkiem ok.,wiadomo trzeba pochodzić oswoić się ale nie demonizujmy wszystko jest dla ludzi,ja bym wybrał 70-tkę najbardziej uniwersalny wybór,może będziesz kiedyś chciał na militarkę a ona lepiej do tego pasuje niż 30 i 50tka. polecam !
pozdro >
Napisano
Obawiam się ża x-70 ma większe zasięgi niż x-50 i x-30.

Jest to typowy moneciak, GTI2500 jest bardziej uniwersalny. Zresztą obydwa chyba są na tej samej półce" (wyższej) wykrywaczy uniwersalnych.
Mam kolegę który chodzi z Gareciakiem i jest czego pozazdrościć. Jeśli ja bym szukał wykrywacza na monetki to brałbym Tejona, widziałem używane za 1300zł. Sam posiadam tego tesoraka i już u mnie zostanie. Teraz kupuję GTI2500 tylko dla porównania. Ale prawdopodobnie zatrzymam obydwa.
Napisano
dokładnie słoneczny 70-ka ma większe zasięgi i jest bardziej uniwersalna od 30,50 a jeżeli chodzi o GTI 2500 to deko wyższa półka od terry i chyba jeszcze lepszy zasięg ale jeszcze zależy w jaką cewę 70ka ubrana.GTI super szybki i fajny sprzęt ,kumpel chodzi i nieźle kosi ale trochę ciężkawy,drogi no i są sprzęty na rynku za podobną cenę lub ciut droższe bardziej zaawansowane technicznie i nowocześniejsze: Minelab se,safari, fisher f75 i inne
pozdro
Napisano
Witam a o ile ma większe zasięgi x-70 np. od x-30 bo sam mam x-30 i zastanawiam się nad wymienieniem na np. x-70 , lecz nie wiem jaka jest róznica w zasięgach może wiadomo coś więcej o zasiegu x-70.
Napisano
Puma,
przesiadłem się z trzydziestki na siedemdziesiątkę.Na standardowej- takiej samej cewce - różnica jest duża - ale w powietrzu.Zasięgi w ziemi są bardzo zbliżone.Podstawową różnicą jest bardzo dobra identyfikacja żelaza - pod względem wielkości i 'starości'.W trzydziestce-jak sam wiesz- masz '-4' niezależnie czy gwóźdź ,czy czołg.Nie jestem zawiedziony zmianą, ale 500 złotych to maks, jaki warto dopłacić do trzydziestki przy wymianie.
Napisano
dziękuje wszystkim za wypowiedzi i pomoc, decyduje się jednak na 70 (między 50 a 70 jest mała różnica cen, a do 70 w cenie dostanę drugą cewkę, torbę, osłonę na cewkę i elektronikę i jeszcze jakieś pierdułki), dodam że wykrywacz ten kupuje w Szkocji bo w Polsce jedyne co mogę dostac w cenie to osłona na cewkę, jeszcze raz dzięki
Napisano
Witaj longwood .
Jak myślisz zamiast sprzedawać moją x-Terre 30 i dopłacać do używaniej x-70. Może by było lepiej dokupić większą cewkę do x-30 .Nowa większ cewka do x-30 w skepie kosztuje podan 500 złotych może trafie używaną za mniejsz kase. Jak myślisz o ile wzrosną zasięgi w x-30 na większej cewce tej 26 cm i jak to będzie sie miało do x-70 ze standardową cewką 22 cm.
Napisano
myślę że zakup cewki dd 10.5' to najlepsza opcja.
Chodzę na x-70 a mój braciszek na starej x-30 te same miejscówki i żadnej różnicy nie widzę w osiągach.
Napisano
Różnica między X30 i X70 jest fundamentalna. Ilość dostępnych opcji czyni z X70 profesjonalny sprzęt podczas gdy X30 to wykrywacz wejściowy". Już sama możliwość manualnego strojenia do gruntu w pewnych sytuacjach zwiększy nam zasięg a do tego dochodzą jeszcze dodoatkowe dwie częstotliwości pracy i specjalny tryb prospecting", który czyni z X70 naprawdę głębokiego zawodnika.. W X70 zasięg i czułość są znacznie zwiększone, także dokupowanie większej sondy do X30 niewiele pomoże. Jednak żeby wykorzystać dodatkowe możliwości jakie oferuje X70 potrzeba dobrze poznać ten detektor, wiedzieć jaką sondę założyć w jakim terenie i wreszcie być na miejscówce, gdzie cele zalegają faktycznie głębiej;)

Pozdrawiam

VW
Napisano
przepraszam, terminologia 'profesjonalny' oraz 'wejściowy' to mądrze brzmiące pustosłowie.
Tryb prospecting na drobnicę jest całkowicie bezużyteczny.
Czułość rzeczywiście jest w x-70 zwiększona, zasięg we wszystkich x-terrach jest natomiast zbliżony.
Napisano
To żadne pustosłowie. Jeśli twierdzisz, że w zasięgach nie ma różnicy i że Prospecting jest bezużyteczny na drobnicę to znaczy, że kompletnie nie znasz tego sprzętu. Wyciągnąłem nim jedne z najmniejszych monetek w mojej kolekcji a znam kolegów, którzy z powodzeniem używają go na militarkę, monetki etc.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Wg mnie różnica jest, i nie mówie tu o prospectingu, a o zwykłym trybie coins/jewlerry. Trzeba tylko umiejętnie cewkę dobrać no i mieć miejsce. Hmm czemu kolega pastuszek nie widzi różnicy?? A wydaje mi się że to zależy od miejscówki:) Drobiazgi zalegają pewnie w warstwie ornej na tyle płytko że chwyta je zarówno 50 jak i 70. Może się mylę, bo dużo zależy od ustawień ale polecam poeksperymentowac:)
Napisano
X70 ma mocno zwiększony zasięg. Warto jednak dobrze dobrać sobie zespół cewek na dany teren i pamiętać o tym, że w X70 naprawdę dano trochę za dużo poweru" na typowe poszukiwania i zwykle powinno się być oszczędnym w jego używaniu:)
Z kolei Prospecting" wymiata, ale teren musi być niezaśmiecony i trzeba awiedzieć czego mozna sie tam spodziewać. Jeśli wyciągamy dobre fanty to tryb ten zadziała jak odkurzacz - z odpowiedzią cewką ciągnie fant gdzie nie widzi go prawie żaden sprzęt. Wielka szkoda, że nie ma w nim identyfikacji ale trzeba pamietać, że konstruktorzy przewidzieli jego używanie głównie na złote samorodki:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
No własnie kol. Van Worden. Z trybem prospecting mam ciągle problem tzn z jego wyczuciem". Jak najlepiej ustawić w nim dyskryminacje"? bo wydaje mi sie że najlepiej jak najniższą tzn około 2-3. ale z drugiej strony nawet przy 1-12 też widzi" mi czsami tą samą np łuskę co przy 2.
Napisano
No niestety ten tryb jest trudny do wyczucia i najlepiej się sprawda wtedy kiedy albo mamy teren niezaśmiecony albo gdy sami go wstępnie oczyścimy..

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie