MarcinF Napisano 7 Luty 2009 Autor Napisano 7 Luty 2009 http://www.allegro.pl/item544649977_rogatywka_przedwojenna_oryginal_bcm.htmlCo to jest Waszym zdaniem?
KonVonWin Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 przedwojenna rogatywka garnizonowa...jak najbardziej oryginalna...
KonVonWin Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 no tak wiem że parę tysiączków mogą nawet sięgnąć ale...to nie jest taka rogatywka jak sami stwierdziliście i części tych przedwojennych chyba nie za dużo posiada...
KonVonWin Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 a jesli mówisz powojenna rogatywka to niby jaki wzór? Bo te produkowane do 1949 WSZYSTKIE były usztywniane i wykonane z innego rodzaju materialu
kowalinho Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 ...nie zgodzę się.Oryginalna przedwojenna rogatywka szeregowego z okutym daszkiem? Z takim dziwacznym, kombinowanym paskiem? O, nie, co to to nie ;-)
kowalinho Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 A, nie napisałem cóż to może być.Bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzieli coś takiego - rekwizyt filmowy, albo powojenne dziwadełko.
Łukasz Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Witam!Po wojnie rogatywkę można określić jako wz.43. Kiedy zaakceptowano nowy typ umundurowania WP. Jednak dowolnosć materiałów była olbrzymia... Więc nie masz racji.Ta z aukcji na 150% ma w sobie kształtkę stalową- tyle, że powyginaną i pewnie z drutu- stąd ten wygląd. Swoje wypowiedzi podpieram doświadczeniem kolekcjonerskim i odpowiednią literaturą.Pozdrawiam, Łukasz
Breslau74 Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 na Allegro większość ludzi nie wie co kupuje.Kierują sie zdjęciem i opisem,ja tam wolę dotknąć, obejrzeć a jak trzeba to i powąchać.Prawie 800 wydać praktycznie w ciemno?Nie dziękuję.pozdr. Breslau74
8total4 Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 sukno coś nie przedwojenne, pasek ma max 20 lat, na rzekomym okuciu - nie widac cos BM'ek, guziki kombinowane, nie jestem specem od czapek, ale czy czasem nie powinny byc one w alpace/mosiadzu ?Szeregowi mieli cynkowe z BM przy czapkach??moze wkońcu się czegoś nauczę..ps. Kowalinho: jeszcze nie dotarły fotki kotłów, niebawem się do nich dogrzebię.pozdro!
KonVonWin Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 a co byście powiedzieli na rogatywkę młodocianych żołnierzy z Korpusu Kadetów, oczywiście po delikatnym tuningu? Usunięto blachę w ksztalcie półsłońca i te guziki fakt, sam fason, brak stalek utrzymujących kształt denka i ta nie naturalna szerokość różna od fasonu rogatywki wz.1935
dudzin Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Może to złudzenie optyczne, ale jak dla mnie to daszek coś przykrótki.
KonVonWin Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 no właśnie bardzo podobny do tej z aukcji a nie taki typowy kaczy dziób" jak w wz.35
kowalinho Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Według mnie KK odpada. (KKK też :-) )Czapka Korpusu Kadetów wz19 była cała granatowa (otok i reszta materiału) z żółtą wypustką wokół górnej krawędzi otoku i nieokutym daszkiem.Czapka wz36(czy tam wz35) też miała daszek bez okucia (Kadetom okucia nie przysługiwały, ani z nich oficerowie, ani chorążowie...) , z żółtą wypustką jw, a otok jak się domyślam również pozostał granatowy.
KonVonWin Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 to może tropem będzie na sygnatura na potniku Deutschnes Leder"
Łukasz Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Witam!KonVonWin, na początek zachęcam do kilku zimowych wieczorów z literaturą tematu, a potem wypisywanie tego typu teorii. ;-)Powojenna rogatywka garnizonowa, czy składak, czy nie po tych fotach nie widać. Moim zdaniem ciekawa sztuka.Podpinka, czyli pasek" niekoniecznie ma 20 lat. :-)Pozdrawiam, Łukasz
8total4 Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 przepraszam, chodzilo mi o podkreślenie tego iż wygląda jak skracany(przycinany) albo świeży...bardzo jasny kolor skóry (przekrój) i żadnych śladów uzytkowania.a jak było z guzikami?Szeregowi nosili przy czapkach garnizonowych guziki z Białego Metalu czy Złote?Przy mundurach naturalnie obowiązywał podzial..pozdro!
KonVonWin Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 no czyli właściwie nic nie ustaliliśmy konkretnego, a pomysł od tak rzuciłem w ramach urzy mózgów" a nie konkretnej teorii przy której bym się upierał...Poszła za 787zł i ciekawe czy zwycięzca wie co to takiego...
kowalinho Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 ... w tym wypadku zdjęcie wystarczają, żeby przestrzec przed pakowaniem pieniędzy w tą czapkę. Widać zresztą po niskiej cenie, że wiedzieli licytujący cóż to.
KonVonWin Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Widać zresztą po niskiej cenie, że wiedzieli licytujący cóż to"To jest niska cena jak za coś to jest wytworem fantazji??
kowalinho Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 To nie jest wytwór fantazji tylko powojenna rogatywka - pewnie składak, ale w miarę kompletny, wizualnie nie najgorszy.Widziałeś kiedyś po ile chodzą przedwojenne rogatywki, nawet w tragicznych stanach?
Pytanie
MarcinF
Co to jest Waszym zdaniem?
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.