tomek64 Napisano 5 Luty 2009 Autor Napisano 5 Luty 2009 witam kolegów,na kilka tysięcy łusek mauzerowskich ostatnio wyskoczyła taka oto :) Bicia ma normalne -Skarżysko z 1939 r.
zebu74 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 dzięki jaro,a co z jej długoscią?czy była od konkretnego rodzaju broni.pzdr
MarcinF Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Do broni belgijskiej, tureckiej, argentyńskiej, być może jeszcze inne państwa stosowały. Co masz na myśli mówiąc rodzaj broni?
vis1939 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Nie podczas wystrzału tylko tak wylądają łuski amunicji wrzuconej do ognia,w zależności kiedy pocisk po zapłonie odzieli się od łuski wygląda to tak:
vis1939 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Lub tak jeśli łuska była mocniej zaciśnięta na pocisku.
vis1939 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Łuski ze zdjęć pochodzą z miejsca w którym spalono parę skrzynek amunicji mauserowskiej polskiej we wrześniu 1939.
zebu74 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 chodziło mi o to czy takie krótsze łuski były stosowane w zwykłych mauserach.
niechludow Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 To dno łuski MAS znalezionej w miejscu pożaru składu amunicji. Spłonka jest wypalona. A jak wyglada spłonka w twojej łusce, kolego Tomek 64?
Tradytor Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Spłonka nie jest wypalona tylko podczas eksplozji ją wyrzuciło twoja łuska kolego vis wyglada troche inaczej niż ta kolegi tomka niech pokaże spłonke i wszystko będzie jasne jeśli jest spłonka to ja miałem racje jeśli brak to wy
Tradytor Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 I tak poskręcane łuski to raczej jak był nabój ślepy"
vis1939 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 W tych moich porozrywanych łuskach około 30% niema miseczki spłonki,reszta ma całe,niezbite.Więc różnie z tym bywa.Pozdrawiam.
Tradytor Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 No więc niech pokaże spłonke i będzie wszystko jasne ja bym obstawiał przy swoim bo to rozgęcie jest takie charakterystyczne, no ale poczekamy i może zobaczymy
vis1939 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Moja spalona(jeszcze poprawiłem jej saperkom:),jak widać spłonka cała,kolego tradytor czy uważasz żeby łuska była tak rozerwana jak moja musiał być to ślepak?mimo zwiększonego ładunku miotającego nie sądzę żeby drewniany pocisk mógł wytrzymać na tyle długo żeby wytworzyć w łusce tak duże ciśnienie...
Tradytor Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Zdanie jest jak d... każdy je ma i jak coś to Tradytor duża liera i nie odchodzmy od tematu czekam na zdjęcie splonki pozdrawiam
tomek64 Napisano 5 Luty 2009 Autor Napisano 5 Luty 2009 i zbliżenie. Na całej jej długości nie ma śladów rozdęcia.
Tradytor Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Dzięki kolego za fotke więc chyba ja mialem racje chociaż ręki bym nie dal uciąc bo ekspertem nie jestem pozdrawiam
hilary Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Szanowni koledzy, kolega Luftlander utrafił chyba w sedno problemu zmiany wymiarów łuski co do której pochodzenia nie ma chyba wątpliwości.Przy ogromnych ciśnieniach wewnątrz łuski w momencie wystrzału każde niedopasowanie rozmiaru komory i łuski powoduje jej rozdęcie.W tysiącach łusek wystrzelonych z przepisowych broni mogą się zdarzyć przypadki wystrzelenia pocisków z broni przystosowanych do zupełnie innej amunicji. Sam osobiście wystrzeliłem kilka razy z P08 lub P38 amunicją 7.62x25 . Problem w tym aby czółko zamka złapało" dno łuski a pazur wyciągu złapał" wtok łuski. Skuteczność takiego strzału jest dyskusyjna ale wustrzał jest możliwy jednak na łusce pozostają zawsze zmiany jakie obserwujemy na łusce Tomka 64pozdrawiamhilary
vis1939 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Kolego T"radytor czemu się tak zbulwersowałeś?Chyba po to jest forum żeby każdy wyraził swoje zdanie i z tych wszystkich opinij wyłuskali najwłaściwszą.Widzę ze spłonka zbita więc możliwe ze w tym wypadku masz racje.Pozdrawiam.
Tradytor Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Ależ ja się nie zbulwersowałem tylko grzecznie Ci zwróciłem uwage pozdrawiam
vis1939 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 Panie hilary jestem za pana teorią gdyż nie wyobrażam sobie zdeformowania łuski podczas wystrzału gdy łuska jest równa wymiarom komory nabojowej.
zebu74 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 Sorry,troszkę się zapędziłem,pisze że od broni belgijskiej,tureckiej.Pisząc zwykłego"mialem na myśli niemieckiego 98k.pzdr
Luftlander Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Tak się dzieje z łuską od Mausera jak się ją wystrzeli z myśliwskiego sztucera gdzie komora jest ciut dłuższa od komory mauserowskiej.
zebu74 Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 witam,to może i Ja skorzystam z wątku o łuskach i dorzucę swoją niewiadomą.Łuska z lewej,niby mauser ale krótsza od standardowej...
Pytanie
tomek64
witam kolegów,
na kilka tysięcy łusek mauzerowskich ostatnio wyskoczyła taka oto :) Bicia ma normalne -Skarżysko z 1939 r.
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.