Skocz do zawartości
  • 0

nietypowa łuska od Mausera

tomek64

Pytanie

Napisano

witam kolegów,
na kilka tysięcy łusek mauzerowskich ostatnio wyskoczyła taka oto :) Bicia ma normalne -Skarżysko z 1939 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do broni belgijskiej, tureckiej, argentyńskiej, być może jeszcze inne państwa stosowały. Co masz na myśli mówiąc rodzaj broni?
Napisano

Nie podczas wystrzału tylko tak wylądają łuski amunicji wrzuconej do ognia,w zależności kiedy pocisk po zapłonie odzieli się od łuski wygląda to tak:

Napisano
Spłonka nie jest wypalona tylko podczas eksplozji ją wyrzuciło twoja łuska kolego vis wyglada troche inaczej niż ta kolegi tomka niech pokaże spłonke i wszystko będzie jasne jeśli jest spłonka to ja miałem racje jeśli brak to wy
Napisano
No więc niech pokaże spłonke i będzie wszystko jasne ja bym obstawiał przy swoim bo to rozgęcie jest takie charakterystyczne, no ale poczekamy i może zobaczymy
Napisano

Moja spalona(jeszcze poprawiłem jej saperkom:),jak widać spłonka cała,kolego tradytor czy uważasz żeby łuska była tak rozerwana jak moja musiał być to ślepak?mimo zwiększonego ładunku miotającego nie sądzę żeby drewniany pocisk mógł wytrzymać na tyle długo żeby wytworzyć w łusce tak duże ciśnienie...

Napisano
Szanowni koledzy, kolega Luftlander utrafił chyba w sedno problemu zmiany wymiarów łuski co do której pochodzenia nie ma chyba wątpliwości.Przy ogromnych ciśnieniach wewnątrz łuski w momencie wystrzału każde niedopasowanie rozmiaru komory i łuski powoduje jej rozdęcie.W tysiącach łusek wystrzelonych z przepisowych broni mogą się zdarzyć przypadki wystrzelenia pocisków z broni przystosowanych do zupełnie innej amunicji. Sam osobiście wystrzeliłem kilka razy z P08 lub P38 amunicją 7.62x25 . Problem w tym aby czółko zamka złapało" dno łuski a pazur wyciągu złapał" wtok łuski. Skuteczność takiego strzału jest dyskusyjna ale wustrzał jest możliwy jednak na łusce pozostają zawsze zmiany jakie obserwujemy na łusce Tomka 64
pozdrawiam
hilary
Napisano
Kolego T"radytor czemu się tak zbulwersowałeś?Chyba po to jest forum żeby każdy wyraził swoje zdanie i z tych wszystkich opinij wyłuskali najwłaściwszą.Widzę ze spłonka zbita więc możliwe ze w tym wypadku masz racje.Pozdrawiam.
Napisano
Panie hilary jestem za pana teorią gdyż nie wyobrażam sobie zdeformowania łuski podczas wystrzału gdy łuska jest równa wymiarom komory nabojowej.
Napisano
Sorry,troszkę się zapędziłem,pisze że od broni belgijskiej,tureckiej.Pisząc zwykłego"mialem na myśli niemieckiego 98k.pzdr
Napisano

witam,to może i Ja skorzystam z wątku o łuskach i dorzucę swoją niewiadomą.Łuska z lewej,niby mauser ale krótsza od standardowej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie