keral76 Napisano 5 Luty 2009 Autor Napisano 5 Luty 2009 Proszę o identyfikację. Z którego roku ona pochodzi?
karpik Napisano 5 Luty 2009 Napisano 5 Luty 2009 Ręczna robota, jaki to materiał?Opcji na przypięcie jest masa.Ta 1 na dole wygląda jak na moniakach z XVIIIw.Pozdro.
keral76 Napisano 5 Luty 2009 Autor Napisano 5 Luty 2009 Wygląda mi to na miedź,Litery to D H i do góry nogami litera r
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 między arzędziówką" a pieniądzem zastępczym" występowały obiekty typu żetonów młyńskich i podobnych...
keral76 Napisano 6 Luty 2009 Autor Napisano 6 Luty 2009 Poszperałem trochę i znalazłem:http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/zastepczy.htmlCzyli literaD" oznacza dominium a litera H" Hemsdorf(niemiecka nazwa dzisiejszej Jerzmanowej-koło Głogowa),bo tam ową monetkę znalazłem.Co do litery " faktycznie okazała się cyfrą 1"-karpik miałeś rację, dzięki i pozdrowionka!
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2009 Napisano 6 Luty 2009 żadnej cechy pieniądza - prócz 1" to nie ma...a i jedynka - daje wiele innych bardziej prawdopodobnych rozwiązań...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.